pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  wonderfoo_99 on Mon Jun 09, 2008 10:30 am

SURAT Kempen sia-sia jika perokok tak insaf


IDEA mewujudkan Hari Tanpa Tembakau Sedunia pada asalnya dipelopori negara yang menjadi ahli Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 1987. Sambutannya pula diadakan di negara yang mengambil bahagian secara serentak pada 31 Mei setiap tahun.

Pada 2008, Kerajaan Malaysia melakar satu lagi sejarah dalam perjuangannya menghapuskan budaya tidak sihat ini. Sambutan Hari Tanpa Tembakau Sedunia 2008 membuahkan hasil agak berbeza dengan sambutan sebelumnya.

Seperti yang diisytiharkan Menteri Kesihatan, Datuk Liow Tiong Lai, semua jualan rokok di pasaran tempatan wajib mempunyai amaran bergambar mengenai bahaya merokok melitupi 40 peratus bahagian depan dan 60 peratus bahagian belakang, yang dicetak pada setiap kotak rokok berada di pasaran.Peraturan ini akan berkuatkuasa pada 1 Januari 2009. Kaedah ini diamalkan beberapa negara, termasuk Singapura dan ia didapati sedikit sebanyak memberi impak kepada golongan sasaran mahu pun masyarakat umum.

Sempena sambutannya pada tahun ini juga, Kementerian Kesihatan turut memperkenalkan beberapa langkah proaktif lain seperti mengharamkan gimik iklan yang mengelirukan ('lite', 'ultra lite', 'mild', 'low tar') pada kotak rokok.

Selain mengumumkan semua pusat Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) sebagai zon larangan merokok, kementerian turut melarang bentuk promosi jualan rokok seperti potongan harga, selain pemberian hadiah seperti pemetik api atau sebagainya bersama belian rokok.

Komitmen ditunjukkan oleh kementerian itu adalah satu lagi penzahiran iltizam membasmi budaya tidak sihat ini selaras dengan peranan negara selaku anggota Rangka Kerja Konvensyen Kawalan Tembakau (FCTC).

Setiap tahun, kerajaan melalui pelbagai kementerian dan agensi berusaha untuk mendidik masyarakat mengenai bahaya rokok. Kenaikan kadar cukai setiap tahun, pengisytiharan Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai pengharaman rokok, mewartakan zon larangan merokok terutama membabitkan tempat awam, pengenalan ubat terapi gantian nikotin dan pembukaan klinik berhenti merokok.

Ia adalah langkah yang diambil untuk membantu mereka yang terjebak ke dalam aktiviti ini, juga bagi memupuk rasa benci dan 'Tak Nak' di kalangan generasi muda terutama pelajar. Semuanya ini memerlukan kerjasama dan komitmen segenap anggota masyarakat bagi merealisasikan matlamat murni kerajaan.

Merokok sememangnya diketahui memainkan peranan hebat dalam proses berlakunya gejala kardiovaskular, angin ahmar, barah paru-paru dan punca kepada kecacatan janin dalam kandungan. Kesan kotor nikotin pada gigi dan kuku perokok juga sukar ditanggalkan.

Jika ingin disenaraikan organ yang berpotensi menghidap kanser kerana amalan merokok, ia adalah banyak bermula daripada kepala hingga ke hujung kaki. Kandungan rokok berpotensi menyebabkan kerosakan gen pada kromosom yang seterusnya menyebabkan sel badan tumbuh mengikut kadar tidak terkawal, tidak mengikut aturan dan bentuk yang sepatutnya.

Namun, apa juga peraturan yang diperkenalkan atau tindakan yang bakal dikenakan kerajaan atau maklumat berbentuk pendidikan baik yang memberi ganjaran dan tawaran gembira atau berita yang menakutkan, semuanya itu akan menjadi sia-sia dan tidak bermakna sekiranya masyarakat masih lagi mengatakan 'Nak' kepada merokok.

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  wonderfoo_99 on Mon Jun 09, 2008 10:31 am

CITRA Sihat: Ibu bapa perokok bahayakan anak
Oleh Hidayah Mohammad

Kanak-kanak hidu asap daripada nikotin turut terima kesan sampingan

HARI demi hari, bulan demi bulan malah tahun demi tahun, kempen hindari rokok aktif dipergiatkan di seluruh dunia. Tidak hairanlah wujudnya Hari Tanpa Tembakau Sedunia diadakan setiap tahun bagi membantu mengurangkan penyakit berbahaya akibat merokok.

Daripada 1.25 bilion perokok seluruh dunia, terdapat lima juta perokok di Malaysia. Dari jumlah itu, dianggarkan seramai 10.3 peratus adalah wanita sementara 47.5 peratus lagi adalah perokok lelaki yang juga terdiri daripada golongan bapa.Perokok yang juga tergolong dalam status ibu atau bapa secara tidak langsung membawa tabiat rokok berkenaan kepada bayi atau anak mereka. Anak mereka yang berada berhampiran dan menyedut asap rokok hembusan ibu atau bapa mereka sekali gus adalah perokok pasif.

Merokok bukan saja menjejaskan kesihatan diri, tetapi juga menjejaskan kesihatan orang lain yang turut menyedut asap rokok secara pasif. Kajian menunjukkan perokok pasif juga mempunyai risiko tinggi untuk mendapat penyakit barah, jantung dan strok.

Dianggarkan kira-kira 700 juta kanak-kanak iaitu separuh daripada jumlah kanak-kanak di seluruh dunia bernafas dalam asap pencemaran yang disebabkan oleh rokok, terutama di rumah mereka.

Timbalan Pengarah Kesihatan, Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Dr Sallehudin Abu Bakar, berkata kanak-kanak lazimnya mempunyai antibodi lemah dan ini memudahkan mereka mendapat penyakit berbahaya iaitu punca daripada ibu bapa yang aktif merokok.

“Kanak-kanak yang berada di sekeliling bapa merokok menghidu asap gabungan asap aliran sisi dan asap aliran utama yang dihembus keluar. Asap berkenaan juga boleh menyebabkan penyakit barah, penyakit pada saluran darah dan jantung serta paru-paru.

“Perokok aktif yang menghembuskan asap rokok yang dikelilingi anak-anak kecil adalah seperti ‘tidak menyayangi darah daging sendiri’. Ini adalah kerana asap yang disedut anak kecil yang kekurangan antibodi mampu menyebabkan penyakit bahaya dan mengundang kematian,” katanya ketika ditemui pada bengkel pendidikan Hari Tanpa Tembakau 2008 bersama media di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Dr Sallehudin berkata, bapa yang menghembuskan asap rokok yang mengandungi nikotin tinggi ketika isteri mengandung, semestinya memberi implikasi besar terhadap anak mereka. Sebelum lahir lagi, bayi berkenaan sudah mendapat kesan nikotin.

Katanya, kesannya bukan saja dari segi jangka masa pendek malah ia turut membawa kepada kesan masa panjang.

“Sekiranya bapa merokok ketika isteri mengandung berpotensi membantutkan tumbesaran anak yang bakal dilahirkan. Kesan yang boleh dilihat berdasarkan ibu bapa yang merokok ialah bayi yang dilahirkan lebih kecil saiznya daripada bayi normal.

“Malah berat bayi yang lahir juga terjejas iaitu kurang daripada 2.5 kilogram (kg) daripada saiz bayi normal. Bayi baru lahir akibat menghidu asap rokok sejak dalam kandungan juga boleh mengalami kedut pada badan dan tidak sihat,” katanya.

Beliau berkata, jangan terkejut sekiranya mendapati bayi mereka menjadi sumbing selepas dilahirkan. Untuk kesan jangka panjang pula, minda si kecil boleh terjejas apabila keceriaan mereka terbatas kerana timbul masalah sakit seperti batuk, selsema dan virus. Akibat dari itu juga, kanak-kanak berpotensi menghidap lelah, mengalami kecacatan dan juga barah.

Dr Sallehudin berkata, tabiat merokok juga secara tidak langsung seperti mengajak anak mereka merokok bersama. Kanak-kanak yang sudah mula melihat dan dalam proses pembelajaran dan mengenal dunia mudah mengikut jejak langkah orang yang dekat dengan sekeliling mereka.

“Tidak mustahil, sebelum meningkat remaja, mereka akan cuba melakukan perkara sama dengan mula belajar menghisap rokok seawal darjah lima atau enam. Apabila mereka menghidap rokok, ia sukar dikesan kerana tidak melakukannya di depan ibu bapa tetapi secara sorok-sorok dan dilakukan bersama rakan.

“Antara kesan lain yang dapat dilihat, kanak-kanak yang dipengaruhi ibu bapa mereka dan terjerumus dalam kancah tidak sihat itu sekali gus boleh mengundang pelbagai masalah lain membabitkan rakan sebaya. Rakan yang tidak dipengaruhi ibu bapa tetapi dipengaruhi rakan lain untuk terbabit dalam menghisap rokok secara tidak langsung meningkatkan jumlah perokok,” katanya.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan menjelang 2030, kematian akibat merokok menjangkau kepada 10 juta setahun iaitu tidak kurang 27,000 kematian setiap hari atau lebih 2,000 kematian setiap sejam dan satu kematian setiap tiga saat.

Kandungan asap rokok ialah lebih 4,000 bahan kimia termasuk 60 bahan karsinogen, 200 bahan toksik, bahan iritan dan dadah nikotin.

Jika tren merokok berterusan, seramai 500 juta manusia yang hidup sekarang dijangka akan mati akibat tabiat berkenan. Seramai 250 juta kematian berlaku di kalangan perokok sekarang sementara 250 juta lagi adalah di kalangan kanak-kanak yang bakal menjadi perokok bila mereka dewasa kelak.

Beliau berkata, sekiranya amalan merokok tidak dihentikan segera ia mampu mengundang bencana pada gaya hidup tidak sihat pada masa depan kanak-kanak. Bapa ataupun lelaki yang sudah memiliki cucu tidak seharusnya menunjukkan contoh tidak bermoral di depan kanak-kanak kerana ia adalah pengaruh besar atau ‘tiket’ kepada mereka mencuba dan terus mengamalkannya

Merokok samalah seperti membunuh diri dan keluarga secara perlahan-lahan. Rokok bukan keperluan asas kerana ia sememangnya tiada manfaat kepada manusia baik fizikal, mental mahupun sosial. Lebih teruk lagi, ia hanya mendatangkan kemudaratan terhadap kesihatan, ekonomi, sosial dan alam sekitar.

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  wonderfoo_99 on Mon Jun 09, 2008 10:33 am

Remaja wanita merokok meningkat
Oleh Sazarina Shahrim

KUALA LUMPUR: Belia wanita yang merokok semakin meningkat di negara ini dan ramai yang berjinak dengan tabiat kurang sihat itu seawal usia 13 tahun.

Penyiasat Penilaian Dasar Kawalan Tembakau Antarabangsa (ITC) bagi Malaysia, Dr Maizurah Omar, berkata kajian yang dijalankan juga menyaksikan kira-kira lapan peratus daripada wanita muda berusia antara 13 hingga 25 tahun di negara ini adalah perokok tegar, manakala 40 peratus adalah perokok pasif (bukan perokok tetapi terdedah kepada asap rokok).

"Kajian yang dijalankan terhadap 3,000 perokok wanita oleh Universiti Sains Malaysia (USM) itu juga menunjukkan 19 peratus remaja perempuan dan wanita muda di Malaysia pernah mencuba merokok."Berdasarkan kepada perkembangan semasa iaitu wanita mengalami perubahan budaya, jumlah mereka yang merokok dijangka terus meningkat drastik. Begitu juga dengan perokok pasif di kalangan wanita akan terus meningkat," katanya kepada Berita Harian.

Laporan Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan 2006 mencatatkan 2.61 juta perokok lelaki atau 95.6 peratus dan 120,000 perokok wanita (4.4 peratus).

Dr Maizurah berkata, bilangan perokok remaja perempuan dijangka menyamai jumlah perokok remaja lelaki dalam tempoh di antara 10 hingga 20 tahun jika aliran semasa perokok golongan muda gagal dibendung.

Lebih membimbangkan, katanya, wanita Malaysia adalah perokok paling tinggi iaitu 11.2 peratus berbanding golongan wanita di negara Asean lain.

Beliau berkata, negara Asean lain mencatatkan kadar merokok rendah di kalangan wanita muda berbanding Malaysia seperti Singapura dan Filipina hanya mencatatkan 8.8 peratus, manakala Thailand dan Myanmar pula lima peratus, Indonesia (2.3 peratus), Vietnam (1.9 peratus), Kemboja (1.0 peratus) serta Laos (0.8 peratus).

Beliau yang mengalu-alukan langkah kerajaan mewajibkan amaran bergambar pada setiap kotak rokok, bagaimanapun berkata, secara keseluruhan, pemantauan terhadap larangan merokok di tempat tertentu seperti hospital, terminal dan sebagainya sangat kurang.

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  wonderfoo_99 on Mon Jun 09, 2008 10:34 am

Rokok punca mati muda
Oleh Nasron Sira Rahim
nasron@bharian.com.my
Kajian meramalkan lebih 36 bilion penduduk dunia mati muda akibat penyakit kronik menjelang 2015

PENYAKIT yang ‘menyerang’ manusia ialah penyakit berjangkit atau wabak seperti tibi, malaria atau HIV manakala penyakit berpunca daripada manusia sendiri seperti diabetes, penyakit jantung, kanser dan strok.

Akan tetapi, daripada semua jenis penyakit yang berpunca atau dihasilkan manusia, ada beberapa penyakit serius yang diklasifikasikan sebagai ‘kronik’ berikutan ia mencetuskan hampir dua kali ganda jumlah kematian di seluruh dunia berbanding punca kematian lain.Kumpulan penyakit yang dikenali sebagai ‘penyakit kronik tidak berjangkit’ (CNCD) itu seterusnya mencetuskan kebimbangan di kalangan saintis serta pakar perubatan sehingga menyebabkan pelbagai usaha dan penyelidikan dilakukan bagi mengatasi penularannya.

Mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), antara penyakit yang termasuk dalam kategori CNCD adalah penyakit berkaitan kardiovaskular, diabetes jenis kedua, penyakit kronik berkaitan respiratori selain beberapa jenis kanser.

Pengarah Institut Antarabangsa Berkaitan Kesihatan Global, Universiti Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNU-IIGH), Tan Sri Mohamed Salleh Mohamed Yasin, berkata CNCD amat dibimbangi kerana menjadi punca kira-kira 60 peratus kematian di seluruh dunia.

“Lebih membimbangkan adalah penyakit kronik CNCD turut mencatatkan 44 peratus kematian terhadap pesakit yang masih muda; jumlah kematian keseluruhan pula dua kali ganda membabitkan penyakit berjangkit termasuk HIV/AIDS, tibi dan malaria,” katanya.

Beliau berkata, dari sudut ekonomi pula, CNCD turut memberi impak negatif yang dahsyat terhadap produktiviti sesebuah negara. Dianggarkan dalam tempoh 10 tahun akan datang, China, India dan United Kingdom, masing-masing akan kerugian AS$558 bilion, AS$237 bilion dan AS$33 bilion akibat kematian rakyatnya yang disebabkan penyakit kronik berkenaan.

“Tanpa ada usaha untuk menghentikan penularan CNCD, dianggarkan 388 bilion penduduk seluruh dunia akan mati akibat penyakit ini dalam tempoh 10 tahun, malah sejumlah 36 bilion penduduk mati pada usia muda menjelang 2015,” katanya yang dilantik menjadi pengarah pertama bagi UNU-IIGH sejak institut itu ditubuhkan pada 1 Mac lalu.

Antara faktor yang menyumbang kepada peningkatan jumlah kes CNCD adalah purata jangka hayat penduduk yang lebih panjang, penggunaan tembakau atau merokok, kurangnya aktiviti jasmani dan pemilihan makanan tidak sihat.

“Sebenarnya kebanyakan punca penularan penyakit CNCD ini boleh dicegah kerana ia membabitkan gaya hidup seseorang. Sebanyak 80 peratus kematian pada usia muda akibat penyakit jantung, strok atau diabetes boleh dielakkan dengan mengamalkan cara hidup sihat selain pengetahuan mengenai aspek farmaseutikal,” katanya.

Beliau berkata, ada penyakit kronik CNCD yang berpunca daripada merokok, justeru dengan menghentikan tabiat merokok, ia secara tidak langsung mampu mengatasi penularan penyakit berkenaan.

“Kajian Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bersama Kementerian Kesihatan yang diketuai Profesor Dr Syed Mohamed Aljunid mendapati seramai 93,306 penduduk di negara ini meninggal dunia akibat penyakit yang berpunca daripada merokok dari 2004 hingga 2007.

“Malah setiap tahun, lebih 33,000 kes baru dicatatkan bagi penyakit jantung, kanser paru-paru (hampir 3,000) dan penyakit semput kronik (kira-kira 12,800) yang berpunca daripada merokok,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga membelanjakan sekitar RM3.4 bilion setahun bagi merawat ketiga-tiga penyakit terbabit dan jumlah sebanyak itu pasti dapat disalurkan untuk manfaat lain yang lebih baik jika tabiat merokok dapat dihenti atau dikurangkan.

“Akan tetapi untuk menghentikan tabiat merokok adalah satu cabaran besar di negara kita. Kajian mendapati 49 peratus daripada lelaki dewasa (berusia 18 tahun ke atas) merokok malah wanita pula sebanyak lima peratus.

“Kajian mendapati jumlah perokok wanita meningkat berbanding 20 tahun lalu. Dulu hanya 0.5 peratus tetapi kini sudah lima peratus. Puncanya mungkin disebabkan lebih ramai wanita muda sekarang yang berkerjaya, profesional dan pengaruh iklan syarikat rokok,” katanya.

Kesan buruk rokok sebagai satu daripada pencetus CNCD menyebabkan ada beberapa negara yang mengambil langkah ketat terhadap barang berkenaan bagi mengurangkan jumlah perokok di negara mereka.

“Kanada misalnya cuba mengurangkan jumlah perokok di negara mereka dengan menaikkan harga rokok dengan kadar yang tinggi, melarang menjual rokok secara batang selain memperbanyakkan kawasan larangan merokok,” katanya.

Beliau berkata, aspek pencegahan penyakit CNCD dapat dijayakan menerusi integrasi pelbagai pihak membabitkan bidang sains, teknologi, polisi dan sosial; daripada pemerintah sehingga ke rakyat bawahan.

Sehubungan itu, Mohamed Salleh berkata, pihaknya di UNU-IIGH akan melakukan pelbagai penyelidikan dalam bidang kesihatan global antaranya kualiti dalam sistem penjagaan kesihatan; kajian penyakit dan kaedah kawalan, pembangunan teknologi maklumat dalam kesihatan seterusnya kesan perubahan iklim dan impak globalisasi terhadap kesihatan.

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  wonderfoo_99 on Mon Jun 09, 2008 10:35 am

SURAT Kempen larangan merokok kena lebih tegas


LEBIH empat juta penduduk dunia mati setiap tahun disebabkan merokok. Berikutan fenomena ini, kerajaan memperkenalkan pelbagai cara untuk masyarakat menghindari tabiat merokok.

Kebimbangan kepada pertambahan jumlah perokok di negara kita, membawa kepada usaha kerajaan melancarkan Kempen Tak Nak Merokok pada 2004.

Namun kesedaran di kalangan masyarakat agak mengecewakan terutama di kalangan golongan terpelajar dan profesional.Pada pemerhatian saya di Bangunan Mahkamah Kuala Lumpur, Jalan Duta, Kuala Lumpur, walaupun ada papan tanda larangan merokok di setiap tingkat bangunan mahkamah, peguam mahupun orang ramai masih bersikap acuh tak acuh mengenai larangan itu.

Sekiranya golongan profesional ini tidak ambil peduli dengan larangan berkenaan, apatah lagi masyarakat yang berulang alik ke mahkamah.

Sehubungan itu, agensi yang menguatkuasakan larangan merokok perlu melaksanakan penguatkuasaan. Sebagai pengajaran, bukan saja hukuman kes jenayah dipaparkan malah hukuman dan denda bagi kes merokok di tempat larangan juga perlu dihebahkan.

Marilah kita sama-sama menjadi contoh dan teladan kepada masyarakat umum untuk membentuk masyarakat yang sihat tanpa rokok.

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  siewMei on Thu Jun 12, 2008 11:43 am

ooo...rupa-rupanya gambar yang menunjukkan akibat merokok hanya akan dikuatkuasakan pada jan tahun hadapan,agak lama juga dari sekarang..
hmm...adakah jika surat kempen larangan merokok dijalankan dengan lebih tegas akan memberi kesan yang lebih merangsangkan? saya rasa tidak kerana sudah berbulan-bulan malah bertahun-tahun kerajaan mengadakan kempen sedemikian di tempat awam,namun,bilangan peroko masih lagi tinggi dan kini lebih banyak remaja perempuan yang melibatkan diri mereka dalam dunia rokok(seperti yang disebut dalam keratan akhbar yang disumbangkan oleh abang wengfoo).

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Sat Jun 14, 2008 10:28 am

siewMei wrote:ooo...rupa-rupanya gambar yang menunjukkan akibat merokok hanya akan dikuatkuasakan pada jan tahun hadapan,agak lama juga dari sekarang..
hmm...adakah jika surat kempen larangan merokok dijalankan dengan lebih tegas akan memberi kesan yang lebih merangsangkan? saya rasa tidak kerana sudah berbulan-bulan malah bertahun-tahun kerajaan mengadakan kempen sedemikian di tempat awam,namun,bilangan peroko masih lagi tinggi dan kini lebih banyak remaja perempuan yang melibatkan diri mereka dalam dunia rokok(seperti yang disebut dalam keratan akhbar yang disumbangkan oleh abang wengfoo).

Saya bersetuju dengan kakak siewmei. Pelbagai kempen telah dijalankan dan pihak kerajaan juga menerbitkan filem tentang bahaya akibat merokok.Namun, bilangan perokok masih tidak menurun. termasuk ayah saya juga seorang perokok. silent silent Saya juga mengetahui bahawa terdapat segelintir menyeludup rokok dari negara jiran seperti indonesia dengan jenama "Gudang Garam". Kebanyakkan pekerja ayah saya suka membeli jenama rokok ini. Saya bertanya mereka kenapa anda suka jenama rokok ini ? mereka berkata bahawa bukan kita suka jenama ini, sebab kita pilih jenama ini adalah kerana ia amat murah berbanding dengan jenama rokok lain seperti Dunhill. Jikalau kerajaan tidak menaikkan harga rokok, mereka akan memilih jenama dunhill.[kononnya mereka berkata kerana dunhill mempunyai komposisi ganja yang lebih banyak berbanding dengan jenama lain.] Justeru, saya berasa sekiranya kerajaan mempunyai niat untuk mengurangkan bilangan perokok, maka menjadikan rokok sebagai barang haram dengan serta-merta. Razz Razz

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  siewMei on Fri Jun 20, 2008 12:07 pm

ya,menjadikan rokok sebagai barang haram boleh ditimbangkan,kerana tanpa rokok maka tiada perokok dalam negara. namun,saya percaya terdapat segelintir juga oang yang masih akan merokok..
saya mempunyai satu soalan..
jika seperti yang dikatakan oleh abang hawjiun iaitu menjadikan rokok sebagai barang haram,adakah tindakan ini menjejaskan ekonomi negara kita kerana negara kita mempunyai perniagaan jual beli rokok dengan negara luar kan?

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  Jennifer Ong on Fri Jun 20, 2008 1:00 pm

ya, ini akan menjejaskan ekonomi negara kita jika kita mengharamkan rokok di negara kita. Akan tetapi, pada pendapat saya, jika kita masih membiarkan perkara ini berlanjutan, ekonomi negara kita masih akan terjejas kerana negara kita akan penuh dengan perokok yang mungkin telah menghadapi penyakit-penyakit kronik. Mereka juga akan menjejaskan ekonomi negara kerana bagi kakitangan awam, kerajaan terpaksa membiayai kos perubatan mereka. tambahan pula, dengan adanya mereka yang berpenyakit ini, ramai akan menganggur, dan ini pula akan mengakibatkan banyak keluarga yang terseksa kerana ketua keluarga yang selalunya bekerja untuk menampung keluarga telah jatuh sakit dan keluarga tersebut akan terkejut dan tidak berdaya untuk menyara sendiri untuk satu jangka masa. Di samping itu, gejala sosial juga akan meningkat kerana mereka terpaksa mencari jalan mudah untuk ,menyara diri dan membeli rokok. Banyak masalah kekeluargaan dan keganasan dalam keluarga juga akan berlaku.

Oleh itu, BERFIKIRLAH DAHULU SEBELUM MEROKOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jennifer Ong

Posts : 60
Join date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Fri Jun 20, 2008 4:03 pm

Jennifer Ong wrote:ya, ini akan menjejaskan ekonomi negara kita jika kita mengharamkan rokok di negara kita. Akan tetapi, pada pendapat saya, jika kita masih membiarkan perkara ini berlanjutan, ekonomi negara kita masih akan terjejas kerana negara kita akan penuh dengan perokok yang mungkin telah menghadapi penyakit-penyakit kronik. Mereka juga akan menjejaskan ekonomi negara kerana bagi kakitangan awam, kerajaan terpaksa membiayai kos perubatan mereka. tambahan pula, dengan adanya mereka yang berpenyakit ini, ramai akan menganggur, dan ini pula akan mengakibatkan banyak keluarga yang terseksa kerana ketua keluarga yang selalunya bekerja untuk menampung keluarga telah jatuh sakit dan keluarga tersebut akan terkejut dan tidak berdaya untuk menyara sendiri untuk satu jangka masa. Di samping itu, gejala sosial juga akan meningkat kerana mereka terpaksa mencari jalan mudah untuk ,menyara diri dan membeli rokok. Banyak masalah kekeluargaan dan keganasan dalam keluarga juga akan berlaku.

Oleh itu, BERFIKIRLAH DAHULU SEBELUM MEROKOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saya bersetuju dengan pandangan kakak jennifer. Sebenarnya, membuang tabiat merokok amatlah sukar bagi seseorang yang yang telah merokok selama 10 tahun atau selebihnya. Namun, sekiranya mereka mempunyai keinginan yang kuat untuk membuang tabiat merokok, saya percaya mereka boleh berjaya untuk membuangkannya. Di pasaran sekarang, perokok boleh membeli nicotine pad. Nicotine pad ini adalah sesuatu yang berupakan seperti plaster. Fungsinya ialah melekat pada badan perokok apabila perokok tidak ingin merokok. Ini kerana nicotine merupakan komponen yang membolehkan seseorang ketagihan. Nicotine di nicotine pad akan meresap ke dalam badan kita melalui resapan di kulit kita.Maka,nicotine akan memasuki ke badan peroko dan mengawal ketagihannya.Justeru, penggunaan nicotine pad ini sememangnya membolehkan perokok kurang berokok. Sedangkan ia senang didapati di farmasi-farmasi yang berdekatan di rumah anda. Apakah pendapat anda Question Question

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  vinclam1314 on Fri Jun 20, 2008 4:11 pm

hal ini amat menyenorokkan, akan tetapi, berapakah harganya, adakah ia mempunyai effect sampingan? adakah ia akan menjejaskan kesihatan kita dan mungkinkah ia mengakibatkan ketagihan yang baru?

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 30
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Fri Jun 20, 2008 4:16 pm

vinclam1314 wrote:hal ini amat menyenorokkan, akan tetapi, berapakah harganya, adakah ia mempunyai effect sampingan? adakah ia akan menjejaskan kesihatan kita dan mungkinkah ia mengakibatkan ketagihan yang baru?

Mengenai tentang harga nicotine pad itu, saya tidak pasti tentang harganya. Tetapi abang tohwai boleh pergi ke farmasi-farmasi yang berdekatan untuk maklumat lanjut. Penggunaan nicotine pad ini sememangnya tidak mengakibatkan ketagihan yang baru dan tiada kesan sampingan. Pad ini hanya sementara sahaja. ia boleh menahan ketagihan pada perokok itu sahaja. Wink

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  siewMei on Sun Jun 22, 2008 3:27 pm

wah...pasaran sekarang terdapat benda ini,memang menarik lah.. haha.. Very Happy agak berguna juga nicotine pad ini bagi perokok yang ingin membuang tabiat merokok mereka.. sini terdapat sedikit maklumat yang ingin saya kongsi dengan kawan-kawan sekalian tentang nicotine pad ini tapi ia dalam english,harap maaf ya..
http://www.healthsquare.com/newrx/nic1292.htm

Akan tetapi,saya berpendapat walaupun nicotine pad ini mempunyai kebaikan dalam membantu perokok membuang tabiat merokok,namun adakah ia akan membahayakan kita jika terlampau kerap seseorang itu menggunanya? sebab saya lihat maklumat ini dari link yang saya bagi di atas,ia tulis begini:

What side effects may occur?
Side effects cannot be anticipated. If any develop or change in intensity, inform your doctor as soon as possible. Only your doctor can determine if it is safe for you to continue using nicotine patches.

More common side effects may include:
Dizziness, high blood pressure, itching and burning at the application site, nausea, redness of the skin

--------------------------------------------------------------------------------

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 29

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Sun Jun 22, 2008 3:40 pm

siewMei wrote:wah...pasaran sekarang terdapat benda ini,memang menarik lah.. haha.. Very Happy agak berguna juga nicotine pad ini bagi perokok yang ingin membuang tabiat merokok mereka.. sini terdapat sedikit maklumat yang ingin saya kongsi dengan kawan-kawan sekalian tentang nicotine pad ini tapi ia dalam english,harap maaf ya..
http://www.healthsquare.com/newrx/nic1292.htm

Akan tetapi,saya berpendapat walaupun nicotine pad ini mempunyai kebaikan dalam membantu perokok membuang tabiat merokok,namun adakah ia akan membahayakan kita jika terlampau kerap seseorang itu menggunanya? sebab saya lihat maklumat ini dari link yang saya bagi di atas,ia tulis begini:

What side effects may occur?
Side effects cannot be anticipated. If any develop or change in intensity, inform your doctor as soon as possible. Only your doctor can determine if it is safe for you to continue using nicotine patches.

More common side effects may include:
Dizziness, high blood pressure, itching and burning at the application site, nausea, redness of the skin

--------------------------------------------------------------------------------

Oh... Rupa-rupanya nicotine pad ini juga mempunyai kesan sampingan kepada seseorang. Seseorang ingin membuang tabiat merokok tetapi membawa kepada kesan sampingannya. Orang itu sememangnya ditakdirkan tabiat merokoknya tidak boleh dibuangkan. Razz Razz Selain penggunaan nicotine pad apakah kaedah yang lain boleh digunakan supaya tabiat merokok boleh dikurangkan Question Apakah pandangan kalian Question

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  weichian_89 on Mon Jun 23, 2008 1:40 pm

saya tidak rasa begitu,tabiat rokok memanglah dapat dibuang jika terdapat hati yang tegas,jika seseorang itu telah memutus keputusan untuk membuang tabiat rokok,pastilah dia berjaya.sebagai contoh,dulu ayah saya juga merupakan seorang perokok,tetapi sejak dia membuat keputusan meninggalkan rokok.akhirnya dia berjaya lakukan juga,hingga kini dia tidak lagi mengambil rokok lagi.oleh itu.hati tegas bagi seorang adalah penting jika hendak membuang tabiat rokok. Very Happy

weichian_89

Posts : 114
Join date : 2008-02-22
Age : 29
Location : batu caves

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Mon Jun 23, 2008 5:37 pm

weichian_89 wrote:saya tidak rasa begitu,tabiat rokok memanglah dapat dibuang jika terdapat hati yang tegas,jika seseorang itu telah memutus keputusan untuk membuang tabiat rokok,pastilah dia berjaya.sebagai contoh,dulu ayah saya juga merupakan seorang perokok,tetapi sejak dia membuat keputusan meninggalkan rokok.akhirnya dia berjaya lakukan juga,hingga kini dia tidak lagi mengambil rokok lagi.oleh itu.hati tegas bagi seorang adalah penting jika hendak membuang tabiat rokok. Very Happy

Rupa-rupanya bapa kakak wei chianmempunyai hati yang tegas untuk membuang tabiat merokok. SAya berharap kakak wei chian akan memberi tunjuk ajar kepada bapa saya untuk membuang tabiat merokoknya. Tahniah kepada bapa anda kerana dia telah menjauhi tabiat merokok. Razz

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  Jennifer Ong on Tue Jun 24, 2008 2:00 pm

Mungkin saudara Haw Jiun boleh memujuk bapa kamu untuk membuang tabiat rokok. Sokongan daripada keluarga adalah sangat penting. Dapatkan pertolongan daripada ibu dan adik-adik Haw Jiun. Susunkan strategi langkah demi langkah. Mungkin saudara boleh cuba untuk menasihat ayah kamu untuk mengurangkan bilangan rokok yang dihisap setiap hari ataupun mengurangkan kekerapan merokok. Saya ada satu strategi lagi, tetapi ini berkemungkinan terlampau. Ini adalah kerana saya akan cari lebih banyak informasi tentang akibat rokok, terutamanya keburukannya. Selepas itu saya akan menunjukkan gambar-gambar yang berkenaan dengan organ-organ yang rosak akibat rokok. Saya juga akan menerangkan akibatnya jika ahli keluarga saya jatuh sakit akibat merokok. Selain itu, saya juga akan memberitahunya dia akan membahayakan kesihatan kita jika dia merokok. Tidak cukup lagi, saya juga akan memberitahunya yang saya dan ahli keluarga lain susah hati dan bimbang tentang kesihatannya kerana tabiat merokoknya. Sebagai tambahan, saya juga akan memberi contoh-contoh yang benar seperti komplikasi yang dialami perokok yang dikenalinya. Ada kalanya, mereka perlu diberi tekanan sedikit untuk mendorongnya berhenti merokok. Ia mungkin keterlaluan kerana mereka, misalnya bapa kita juga tidak berharap untuk membahayakan kita, mereka mahu kita faham bahawa mereka tidak dapat mengawal ketagihan mereka terhadap rokok.

Jennifer Ong

Posts : 60
Join date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Tue Jun 24, 2008 5:19 pm

Jennifer Ong wrote:Mungkin saudara Haw Jiun boleh memujuk bapa kamu untuk membuang tabiat rokok. Sokongan daripada keluarga adalah sangat penting. Dapatkan pertolongan daripada ibu dan adik-adik Haw Jiun. Susunkan strategi langkah demi langkah. Mungkin saudara boleh cuba untuk menasihat ayah kamu untuk mengurangkan bilangan rokok yang dihisap setiap hari ataupun mengurangkan kekerapan merokok. Saya ada satu strategi lagi, tetapi ini berkemungkinan terlampau. Ini adalah kerana saya akan cari lebih banyak informasi tentang akibat rokok, terutamanya keburukannya. Selepas itu saya akan menunjukkan gambar-gambar yang berkenaan dengan organ-organ yang rosak akibat rokok. Saya juga akan menerangkan akibatnya jika ahli keluarga saya jatuh sakit akibat merokok. Selain itu, saya juga akan memberitahunya dia akan membahayakan kesihatan kita jika dia merokok. Tidak cukup lagi, saya juga akan memberitahunya yang saya dan ahli keluarga lain susah hati dan bimbang tentang kesihatannya kerana tabiat merokoknya. Sebagai tambahan, saya juga akan memberi contoh-contoh yang benar seperti komplikasi yang dialami perokok yang dikenalinya. Ada kalanya, mereka perlu diberi tekanan sedikit untuk mendorongnya berhenti merokok. Ia mungkin keterlaluan kerana mereka, misalnya bapa kita juga tidak berharap untuk membahayakan kita, mereka mahu kita faham bahawa mereka tidak dapat mengawal ketagihan mereka terhadap rokok.

Bagus cadangan kakak jennifer. terima kasih kerana mengambil berat tentang bapa saya.Tetapi saya berasa ayah saya tidak dapat membuang tabiat merokok. Apa yang saya harapkan ialah kurangkan bilangan merokok sudah memadai. Sesetengah cadangan-cadangan kakak jennifer saya juga pernah melaksanakan. Namun, bapa saya seakan-akan tidak ingin mebuangkan tabiatnya. Shocked

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  vinclam1314 on Tue Jun 24, 2008 7:28 pm

Seperti yang kakak Bunga katakan, ia adalah agak tidak sopan / agak keterlaluan.. mereka adalah bapa/ibu/ senior kita dan biasanya mereka akan beranggap kami masih kecil dan tidak peduli kita. pada masa ke semasa, terutamanya pada masanya mereka tidak senorok, mereka mungkin akan marah balik,kan? selain itu, mereka juga mungkin berfikir bahawa mereka sudah berumur dan jika tidak merokok lagi @ hendaklah susah payah membuangkan tabiat rokok, mereka tidak boleh menikmati kehidupan mereka dengan lebih selesa.. selain itu, mereka juga mungkin beranggap bahawa merokok adalah salah satu cara untuk melepasi tekanan mereka yang dihadapi di pekerjaan mereka atau dari mana-mana sahaja..

Kita tidak boleh hanya terfikir daripada pandangan bukan perokok sahaja, tetapi kita haruslah cuba berfikir daripada pandangan mereka supaya kita boleh lebih memahami tentang mereka dan menasihat atau membantu mereka dengan lebih mudah.. Untuk memudahkan perjalanan kita untuk menasihatkan mereka dan mengelakkan sebarang pertingkahan, lebih baik lah kita membuatkan satu percadangan yang mudah terlebih dahulu.. Very Happy

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 30
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  hawjiun on Thu Jun 26, 2008 8:52 am

vinclam1314 wrote:Seperti yang kakak Bunga katakan, ia adalah agak tidak sopan / agak keterlaluan.. mereka adalah bapa/ibu/ senior kita dan biasanya mereka akan beranggap kami masih kecil dan tidak peduli kita. pada masa ke semasa, terutamanya pada masanya mereka tidak senorok, mereka mungkin akan marah balik,kan? selain itu, mereka juga mungkin berfikir bahawa mereka sudah berumur dan jika tidak merokok lagi @ hendaklah susah payah membuangkan tabiat rokok, mereka tidak boleh menikmati kehidupan mereka dengan lebih selesa.. selain itu, mereka juga mungkin beranggap bahawa merokok adalah salah satu cara untuk melepasi tekanan mereka yang dihadapi di pekerjaan mereka atau dari mana-mana sahaja..

Kita tidak boleh hanya terfikir daripada pandangan bukan perokok sahaja, tetapi kita haruslah cuba berfikir daripada pandangan mereka supaya kita boleh lebih memahami tentang mereka dan menasihat atau membantu mereka dengan lebih mudah.. Untuk memudahkan perjalanan kita untuk menasihatkan mereka dan mengelakkan sebarang pertingkahan, lebih baik lah kita membuatkan satu percadangan yang mudah terlebih dahulu.. Very Happy

Saya bersetuju dengan pandangan abang tohwai tentang masalah ini. Sebenarnya bapa saya bermula merokok pada umur saya sekarang. Tiba-tiba inginkan dia membuang tabiat merokok sememangnya susah. Semasa tekanannya dalam perniagaannya, bapa saya merokok lagi kerap. Tetapi semasa saya melihatnya merokok di tempatnya berkerja ia amat menakutkan. Tetapi bapa saya tidak akan merokok di rumahnya kerana ibu saya telah melaksanakan peraturan bahawa tidak boleh merokok di rumah walau sesiapapun. Rolling Eyes

hawjiun

Posts : 58
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Kuala Lumpur

View user profile http://hawjiun.blogspot.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  Ngo Yong Hui (L6A/2008) on Fri Jun 27, 2008 8:20 pm

Pada pandangan saya, kebanyakan ibu bapa akan berhenti merokok demi kesihatan diri sendiri dan anak-anak mereka.
Cubalah abang haw jiun tanya ayah kamu, bolehkah abang merokok?
Kebanyakan ibu bapa akan menjawab, tentulah tidak !!!
Dengan itu, abang boleh meminta ayah kamu supaya menjadi teladan kamu~
Jika ayah kamu ingin merokok, kamu pun berpura-pura mahu merokok bersama dia.
tengok apa reaksinya ~

cara ini telah digunakan oleh abang saya dan saya untuk membantu ayah kami berhenti merokok.
akhirnya, ayah kami juga tidak merokok lagi.
(Entahlah dia ada merokok di luar rumah tak...)
tapi sekurang-kurangnya pada hadapan kami, dia tak merokok.
saya rasa itu sudah memadai...

Ngo Yong Hui (L6A/2008)

Posts : 16
Join date : 2008-06-19
Age : 28
Location : KUALA LUMPUR

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  vinclam1314 on Sat Jun 28, 2008 11:21 am

Urm.. mungkin cara kakak yongsui adalah bagus, akan tetapi, adakah cara ini sesuai untuk semua orang? kemungkinan ayah akan mengatakan...
"saya boleh merokok kerana saya sudah tua/saya tahu mencari rezeki/saya ayah etc.. tetapi kamu tak boleh kerana kamu masih kecil dan tidak baik.."
"kamu boleh cuba, tetapi jangan kata saya tidak memberikan nasihat.. janganlah tuduh saya pada masa depan.."
"merokok la.. tanya saya buat apa? "
dan lain-lain..

saya berasa bahawa hawjiun sudah sangat bagus, beliau boleh menahan diri daripada merokok walaupun sudah melihat ayahnya merokok selama tahun-tahunan..

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 30
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  Jennifer Ong on Sun Jun 29, 2008 5:57 am

Mengapakah saudara lam perlu memikirkan apa yang akan berlaku sebelum mencuba terdahulu? Saya rasa jika ada apa-apa cara sahaja, kita perlu mencuba. Misalnya cara yang dicadangkan oleh saudari yong hui. Seharusnya, jika kita hendak menghentikan sesuatu, kita tidak boleh memberi banyak alasan. Memang benar, jika seorang perokok telah lama merokok, ia adalah sukar untuknya untuk menghentikan tabiat ini serta merta. Akan tetapi, jika strategi diaturkan langkah demi langkah dan diaplikasikan, harap-harap bilangan batang rokok yang dihisap oleh perokok boleh dikurangkan. Lama-kelamaan, perokok akan lebih kurang merokok, ia akan membantu untuk menghentikan tabiat ini. Saya tahu bahawa kebanyakan orang merokok untuk mengurangkan tekanan, tetapi tahukah kamu bahawa merokok sebenarnya bukan caranya untuk mengurangkan tekanan, sebaliknya ia akan menambah lagi tekanan sedikit demi sedikit daripada banyak aspek seperti kesihatan. Maksud saya, jika kesihatan seseorang tidak baik, mereka akan mengalami lebih banyak tekanan daripada seseorang yang sihat.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengurangkan tekanan dengan cara yang lain seperti bersenam dan aktiviti bersama keluarga. Janganlah beri alasan seperti tiada masa. Takkanlah bersenam/aktiviti bersama keluarga sekali seminggu ataupun dua kali seminggu pun tiada masa? Kita harus berhenti daripada memberi alasan kepada sendiri untuk menjadi malas kerana kebanyakan masanya, cara lain yang lebih baik bukannya tidak boleh dilaksanakan, tetapi manusia terlampau memberi alasan kepada diri sendiri untuk tidak memilih cara yang lebih baik tersebut.

Syabas kepada saudara Haw Jiun kerana dapat menahan diri daripada merokok!!

Jennifer Ong

Posts : 60
Join date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  wendy on Wed Jul 23, 2008 1:44 pm

http://die4pleasure.wordpress.com/2008/03/10/bahaya-merokok/

selepas tengok gambar bungkusan rokok,adakah anda ingin merokok lagi? yeeee..... so geli !yucky! hehehe...
memang betul kak jennifer,merokok tidak dapat menyelesaikan tekanan sedangkan ia memjadi lebih teruk.terdapat banyak faktor menyebabkan mereka terlibat diri dalam amalan negatif ini seperti pengaruh orang sekeliling terutamanya ialah ahli keluarga,sehinggan menyebabkan ahli keluarga yang muda berasa ia merupakan satu kegiatan yang biasa.pada masa sekarang, rokok memang senang didapati di mana-mana tempat,walaupun kerajaan menghadkan penjual hanya menjual rokok kepada orang yang berumur 18 tahun keatas. adakah penjual menyiasat IC anda sebelum menjual rokok kepada anda? bolehkah penjual bertahan diri wang yang diletak dihadapannya dan tidak menjual rokok itu kepada anda?penjual ni mengutamakan keuntungan!!!

wendy

Posts : 60
Join date : 2008-02-06

View user profile

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  PnLeela on Fri Aug 29, 2008 3:34 pm

kelas kaitkan tajuk dengan esei laras sains serta ulasan teks

PnLeela
Admin

Posts : 380
Join date : 2008-01-03

View user profile http://pengajianam900.forumotion.com

Back to top Go down

pemuda bawah 18 rokok sekarang!!! - Page 2 Empty Re: pemuda bawah 18 rokok sekarang!!!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 4 Previous  1, 2, 3, 4  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum