Masalah ibu tunggal

Go down

Masalah ibu tunggal

Post  leeyoong_U6B on Mon Sep 21, 2009 6:58 am

Seseorang wanita akan ditakrifkan sebagai ibu tunggal sekiranya berada dalam situasi berikut :-
* Wanita yang kematian suami dan dia meneruskan tugas membesarkan anak-anak.
* Wanita yang telah bercerai dengan suami dan diberi hak penjagaan ke atas anak-anaknya.
* Wanita yang tidak diberi nafkah oleh suami untuk menyara hidupnya dan anak-anaknya.
* Wanita yang berada dalam proses penceraian (yang mungkin mengambil masa yang panjang).
* Suami uzur dan tidak mampu menyediakan nafkah dan memerlukan penjagaan rapi.
* Wanita yang membesarkan anak orang lain tanpa pertolongan suami.

leeyoong_U6B

Posts : 221
Join date : 2009-05-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah ibu tunggal

Post  leeyoong_U6B on Mon Sep 21, 2009 6:58 am

Terdapat juga bantuan-bantuan lain yang dibekalkan kepada ibu tunggal seperti berikut:
1. Menyediakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di Unit Kaunseling dan juga Rumah Nur setiap negeri;
2. Melaksanakan program-program pembangunan kapasiti wanita termasuk ibu tunggal di Bandar-bandar dan luar Bandar dengan kerjasama NGO dalam bidang keusahawanan, literasi undang-undang, teknologi maklumat serta kemahiran dalam menghasilkan produk tertentu seperti makanan dan kraftangan;
3. Perlaksanaan 22 kaunter zakat di seluruh Selangor.
Bagi agihan di Selangor, LZS tidak menyediakan umpan sahaja. Malahan menyediakan pancing untuk mereka. Iaitu mendidik mereka berdikari. LZS menitikberatkan 4 program utama bagi membangunkan mereka iaitu Program Pembangunan Insan (kursus-kursus pembangunan diri, keluarga, ekonomi dan sebagainya); Program Pembangunan Ekonomi (bantuan modal dan kursus); Program Pembangunan Pendidikan (keseluruhan pendidikan anak-anak ditanggung, disediakan kursus persiapan peperiksaan, motivasi, asrama, kelengkapan pendidikan); dan Program Pembangunan Sosial (perlindungan seperti bantuan bina rumah baru, baik pulih rumah, sewa rumah, sakit kronilk) dan sebagainya. Sehingga kini, LZS menyediakan lebih 100 jenis bantuan untuk keseluruhan asnaf di Selangor.
Selain daripada bantuan sara hidup seperti bantuan bulanan, pendidikan anak, bantuan persiapan Ramadan dan Hari Raya, LZS akan mengenal pasti potensi asnaf dalam bidang-bidang tertentu yang membolehkan mereka berdikari, contohnya:

1. Perniagaan seperti kedai runcit, taska, pendidikan, dobi, dan sebagainya.
2. Kraf tangan.
3. Pertanian.
4.Jahitan.
5. Dobi.
6. Perikanan.
7.Ternakan; itik, kambing dan sebagainya.
LZS juga menyediakan bantuan berbentuk homebase, iaitu membuat kraf tangan di rumah yang dikendalikan oleh di D’ Asnaf Kraf. Apa yang penting mereka ingin belajar dan sentiasa berusaha. Walau bagaimanapun, hanya mereka yang telah menjadi asnaf fakir dan miskin sahaja layak untuk memohon bantuan seperti yang disebutkan.

leeyoong_U6B

Posts : 221
Join date : 2009-05-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah ibu tunggal

Post  leeyoong_U6B on Mon Sep 21, 2009 7:06 am

Program yang dilaksanakan bagi mengurangkan masalah ibu tunggal...
1. Bimbingan Undang-undang. Dalam memastikan Ibu Tunggal mendapatkan hak yang sewajarnya, program Bimbingan Undang-undang telah dilaksanakan. Sebilangan daripada Ahli Persatuan dan Kelab Ibu Tunggal telah dipilih menyertai kursus yang dikendalikan oleh Y.Bhg. Dato’ Dr. Haji Wan Halim bin Othman ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu sendiri. Tujuan kursus ini adalah untuk memberi kefahaman dan kemahiran kepada mereka tentang prosedur dan proses tuntutan di Mahkamah dan seterusnya mengendalikan sendiri kes-kes tuntutan yang dibuat oleh Ibu Tunggal.
2. Program Khidmat Guaman merupakan sebahagian daripada program bimbingan undang – undang. Di mana Program Khidmat Nasihat Guaman menyediakan saluran kepada ibu – ibu tunggal untuk mendapatkan tunjuk ajar berkaitan undang – undang termasuk penceraian, tuntutan nafkah, hak penjagaan anak, penderaan dan sebagainya.
3. Bimbingan Kekeluargaan. Ibu Tunggal yang menghadapi masalah dalam mendidik anak-anak akan dilengkapkan dengan kemahiran dalam ilmu keibubapaan. Manakala bagi kes-kes yang khusus Ibu Tunggal berpeluang mendapat rundingan pakar di Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu.
4. Bimbingan Kesihatan. Ibu Tunggal diberi bimbingan dan kesedaran dalam kepentingan penjagaan kesihatan melalui program ceramah, bengkel, pemeriksaan kesihatan dan sebagainya. Bagi masalah-masalah khusus Ibu Tunggal berpeluang menghadiri sesi rundingan pakar di Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu.[/b]

leeyoong_U6B

Posts : 221
Join date : 2009-05-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Masalah ibu tunggal

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum