SHISHA HARAM

Go down

SHISHA HARAM

Post  CikguPA on Mon Jul 22, 2013 10:38 am


Shisha Haram Bagi Umat Islam - Jawatankuasa Fatwa

KUALA LUMPUR, 19 Julai (Bernama) -- Muzakarah khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam memutuskan shisha adalah haram bagi umat Islam.

Selain menghisap shisha, muzakarah yang bersidang pada Rabu lepas, turut melarang umat Islam daripada menyediakan perkhidmatan menghisap shisha atau apa-apa aktiviti berkaitan shisha.

Ini diumumkan Pengerusi Jawatankuasa Fatwa Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin dalam kenyataan hari ini.

"Setelah mendengar pembentangan dan penjelasan pakar daripada Kementerian Kesihatan dan meneliti maklumat serta bukti perubatan dan saintifik terperinci yang dikemukakan dari dalam dan luar negara mengenai kesan dan kemudaratan besar yang dihadapi akibat shisha...maka muzakarah bersetuju memutuskan shisha adalah haram," katanya.

Abdul Shukor menjelaskan penggunaan shisha akan memberi kesan dan kemudaratan besar dari segi kesihatan ummah, pembangunan ekonomi negara serta pembentukan generasi akan datang.

Muzakarah khas itu, katanya, mendapati semua dapatan saintifik menerusi pelbagai kajian komprehensif yang dilakukan di negara ini mahupun di peringkat antarabangsa berjaya membuktikan shisha memberi kesan amat berbahaya dan penularannya amat membimbangkan, khususnya dalam kalangan remaja dan wanita.

"Dalam hal ini, muzakarah menasihatkan seluruh umat Islam supaya tidak terlibat dengan apa-apa aktiviti berkaitan shisha kerana pengharamannya adalah berdasarkan nas-nas syarak daripada Al-Quran dan hadis serta kaedah Fiqhiyyah," kata Abdul Shukor.

Ini, katanya, bagi memastikan lima perkara asas bagi manusia yang terkandung dalam Maqasid Syari'yyah iaitu menjaga agama, jiwa, akal, keturunan dan harta dapat dipelihara seperti mana tuntutan syarak.

"Shisha jelas memudaratkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan masa dan harta serta dikategorikan sebagai perkara buruk atau keji yang perlu dihindari oleh semua umat Islam," katanya.

Dalam perkembangan lain, Abdul Shukor berkata muzakarah khas itu juga kecewa terhadap perlakuan pihak-pihak yang sengaja menimbulkan isu bagi mencetuskan kemarahan umat Islam, sekali gus menggugat keharmonian hidup masyarakat berbilang agama dan bangsa di Malaysia.

"Muzakarah khas berpandangan siri-siri penghinaan yang dilakukan golongan tidak bertanggungjawab ini semacam sudah dirancang dan sengaja dilakukan lebih-lebih lagi di bulan Ramadan yang amat mulia bagi umat Islam," katanya.

Menurutnya, perbuatan yang dilakukan golongan itu telah melampaui batas kesabaran umat Islam.

"Dengan pelbagai penghinaan yang dilakukan sebelum ini, kita tidak mahu lagi kata-kata atau perlakuan biadap dan tidak bertamadun oleh rakyat Malaysia atau mana-mana warga asing dipandang sebelah mata tanpa diambil tindakan tegas dan hukuman maksimum mengikut undang-undang sedia ada," katanya.

Abdul Shukor menekankan tindakan tegas dengan kadar segera perlu dilaksanakan pihak berkuasa supaya perbuatan menghina Islam tidak terus berulang selain menjadi pengajaran buat semua.

Beliau menarik perhatian perbuatan menghina dan mengeluarkan kenyataan yang mencetuskan kemarahan umat Islam dan kemudian memohon maaf sudah menjadi mainan pihak-pihak berkaitan, dan ini tidak harus dibiarkan berlaku.

Justeru, Abdul Shukor berkata muzakarah khas itu menggesa umat Islam supaya bersatu dalam menghadapi niat jahat pihak-pihak yang biadap itu demi mempertahankan kesucian agama dan maruah umat Islam di negara ini.

-- BERNAMA
avatar
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 49
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Shisha: Hormati keputusan Majlis Fatwa

Post  CikguPA on Mon Jul 22, 2013 10:40 am

KOTA BHARU – Masyarakat terutamanya peniaga dan pengguna shisha di negeri ini dinasihatkan untuk menghormati keputusan pengharaman bahan tersebut di pasaran yang diumumkan Jawatankuasa Fatwa, kelmarin.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, setiap perkara yang diharamkan atau difatwakan itu mempunyai sebab tersendiri terutamanya dalam isu tersebut yang mana boleh memudaratkan rakyat negara ini.

“Jangan kita lalai dengan perkara seperti itu, cuba elak daripada mengembangkan sesuatu yang boleh menimbulkan keburukan kepada kita sesama Islam mahupun masyarakat bukan Islam.

“Sekarang kita tahu, kesan shisha melebihi rokok, maka ia patut diharamkan dan langkah pencegahan perlu ada bagi memastikan rakyat kita selamat dan bebas dari sebarang keburukan,” katanya kepada Sinar Harian
semalam.

Beliau mengulas Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang memutuskan bahawa shisha adalah haram dan diumumkan pengerusinya, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Abdul Shukor Husin kelmarin.

Shukri berkata, dalam masa yang sama juga masyarakat harus tahu bagaimana cara untuk mengatasi dan menghindari dari sesuatu yang tidak mendatangkan kebaikan dalam diri kita sendiri.

Sementara itu kerajaan negeri turut berharap keputusan Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia tentang pengharaman shisha disambut baik rakyat negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar, Datuk Fattah Mahmood berkata, langkah tersebut bagi memastikan rakyat faham tentang kesan penggunaannya yang boleh memudaratkan.

“Saya harap rakyat akan ambil perkara ini dari sudut positif, keputusan yang dibuat adalah untuk kebaikan pengguna iaitu yang mana ada sesuatu perkara atau kelakuan yang mungkin boleh datangkan kemudaratan kepada
pemikiran, kesihatan dan sebagainya kita perlu cegah.

“Dalam masa yang sama juga kita perlu mencari satu perkara baru yang boleh menjana kebaikan dalam diri kita dan masyarakat, laksanakan bersama-sama, jika ia boleh mendatangkan keburukan, kita mesti hindari,” katanya.

Kerajaan negeri dengan kerjasama Majlis Perbandaran Kota Bharu – Bandaraya Islam sebelum ini telah mengambil langkah awal tidak mengeluarkan lesen perniagaan shisha di negeri ini sehingga keputusan Majlis Fatwa dibuat kelmarin.
avatar
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 49
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum