Perlis: Beri 'layanan yang sama'

Go down

Perlis: Beri 'layanan yang sama'

Post  ypeng(U6A/10) on Thu May 13, 2010 2:07 pm

PUTRAJAYA 12 Mei - Perlis juga mahu dimajukan seperti Wilayah Iskandar, kata Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Sains dan Teknologi, Pembangunan Usahawan dan Hubungan Antarabangsa Perlis Datuk Seri DiRaja Syed Razlan Jamalullail.

Bercakap kepada Bernama di Birmingham baru-baru ini, Syed Razlan berkata, satu kehendak politik yang sama kuat diperlukan bagi memajukan negeri Perlis, sama seperti yang dilakukan terhadap sebahagian wilayah Johor itu.

Syed Razlan ditemui di luar Seminar mengenai "Peluang Perdagangan dan Pelaburan dalam Kejuruteraan Maju dan Industri Sains Hayat di Malaysia", yang diadakan di pinggir bandar London itu.

Walau pun keluasannya satu pertiga dari Wilayah Iskandar, katanya Perlis juga harus mendapat layanan seperti wilayah ekonomi itu kerana ia mempunyai semua kemudahan yang setanding.

Malah, Perlis juga berjiran dengan sebuah negara yang sedang berkembang pesat iaitu Thailand, seperti juga Johor dengan Singapura.

Katanya, Perlis lebih mudah dihubungkan ke negara jiran itu melalui jalan darat, malah boleh melepasi ke negara-negara Indochina yang lain yang bersempadan dengan Thailand, melalui laluan yang sama.

Perlis dihubungkan dengan laluan kereta api ke Singapura di selatan dan ke Bangkok, Thailand di sebelah utara.

Lebuh Raya Utara-Selatan juga menghubungkan Kuala Lumpur dengan Padang Besar, Perlis di sempadan Thailand.

Antara projek berkaitan pengangkutan yang telah dilaksanakan ialah Projek Lebuhraya Kuala Perlis-Changlun, sejauh 38 kilometer dari Kuala Perlis ke Lebuh Raya Utara-Selatan.

Projek Lebuh Raya Kuala Perlis-Kepala Batas, Kedah juga telah dilaksanakan bagi menghubungkan Perlis dan Lapangan Terbang Alor Setar.

Adun Puah itu berkata, Perlis juga mempunyai pelabuhan persisiran pantai sendiri iaitu Pelabuhan Kuala Perlis di mana pelabuhan itu dihubungkan dengan Pelabuhan Satun, di Thailand.

Katanya, kerja-kerja untuk membangun Terminal Kargo Pendalaman (ICD) sedang dilaksanakan di Padang Besar bagi menjadikannya sebuah pelabuhan yang lengkap daripada segi kemudahan.

Negeri kecil itu boleh dihubungkan melalui udara dengan dua lapangan terbang iaitu Lapangan Terbang Alor Setar, Kedah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Kedah.

Syed Razlan berkata, terdapat begitu banyak peluang pelaburan di negeri itu berlatarkan sumber semulajadi, tenaga pekerja tempatan yang murah dan kemudahan kawasan industri.

Katanya, kerajaan negeri melalui Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis telah menentukan beberapa tempat strategik untuk dijadikan kawasan industri yang lengkap dengan kemudahan infrastruktur.

Bekalan elektrik tanpa gangguan dibekalkan oleh Tenaga Nasional Bhd dengan kuasa elektrik dijana melalui Sistem Grid Nasional.

Penjana kuasa bebas (IPP) TTPC di Sungai Baru, Kuala Perlis itu sedang mengeluarkan kuasa 600MW.

Syed Razlan berkata, terdapat peluang pelaburan yang menguntungkan di negeri itu seperti industri berasaskan sumber.

ypeng(U6A/10)

Posts : 120
Join date : 2010-01-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum