Pesakit Mental Memukul Anak Dan Membakar Rumah

Go down

Pesakit Mental Memukul Anak Dan Membakar Rumah

Post  ASHLEY L6A/2012 on Tue Sep 04, 2012 6:03 pm

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki, dipercayai mengalami masalah kesihatan mental, memukul anak lelakinya berusia 15 tahun sebelum membakar rumahnya dua jam kemudian di Taman Serdang Utama, di sini, hari ini.

Pelbagai pihak harus meneliti kes-kes masalah kesihatan mental yang semakin meningkat dan mengorak langkah untuk menyelesaikannya. Pada masa kini, banyak orang telah mengalami masalah kesihatan mental yang disebabkan oleh banyak punca, seperti tekanan hidup, masalah kewangan dan sebagainya. Masyarakat harus mencari langkah untuk melepaskan stres hidup dan tidak memandang enteng kepada pesakit mental.

Kempen boleh dijalankan untuk memberikan peluang kepada masyarakat bagi mengetahui masalah penyakit mental. Ahli-ahli keluarga juga perlu sentiasa mengawasi ahli yang lain dan sentiasa menjalankan aktiviti bersama untuk lebih memahami antara satu sama lain.

____________________________________________________________________________________________________________________________
Kecuaian siapa yang menyebabkan perkara tersebut berlaku? Masyarakat, Pesakit sendiri, ahli keluarganya atau orang lain? Saya berasa semua pihak juga bertanggungjawab untuk kes tersebut. Ahli keluarganya haurs memberi perhatian terhadapnya dan hantar dia ke hospital jiwa jika diperlukan. Mereka tidah haurslah biarkan dia sahaja dan tidak melakukan apa-apa. Selain itu, masalah kesihatan mental banyak disebabkan oleh tekanan hidup, masalah keluara dan lain. Oleh itu, masayrakat harus mencari cara bagi melepaskan stress dan menyelesaikan masalah.

ASHLEY L6A/2012

Posts : 8
Join date : 2012-06-28

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum