Lagi seorang bayi meninggal tersedak susu

Go down

Lagi seorang bayi meninggal tersedak susu

Post  W.ZhiYeing (L6A/12) on Thu Jun 28, 2012 12:11 pm

PETALING JAYA: Seorang lagi bayi meninggal dunia akibat tersedak susu. Kali ini seorang bayi lelaki berusia dua bulan di sebuah pusat asuhan, di Flora Damansara, di sini pagi semalam.Tahun ini sahaja,7 kes kematian akibat tersedak susu telah dilaporkan di negara ini.Dalam kejadian semalam, Mohd Affan Syahin Mohd Rizal (ayah), cucu bekas Pengurus Besar BERNAMA, Datuk Seri Azman Ujang yang baru dua minggu dihantar ke pusat asuhan itu, ditemui tidak sedarkan diri oleh pengasuhnya pada jam 11 pagi.Penjaga pusat asuhan kemudian menghantar anak bongsu daripada dua beradik itu ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan, namun doktor mengesahkan dia meninggal dunia empat jam sebelum tiba di hospital.

Azman berkata, menantunya, Shafariza Abdul Rahim, 31, yang baru habis pantang dua minggu lalu, menghantar Mohd Affan ke pusat asuhan berkenaan jam 7 pagi sebelum ke pejabat.Katanya, kira-kira jam 11 pagi, penjaga pusat itu menghubungi Shafariza memaklumkan anaknya tidak bergerak ketika dikejutkan daripada tidur untuk diberikan susu.Sementara itu, Shafariza berkata, beliau terkejut sebaik dihubungi penjaga pusat asuhan itu yang memaklumkan bayinya tidak bergerak. "Saya tanya kepada pengasuh bagaimana anak saya ditidurkan dan mereka kata anak saya tidur meniarap. Bedah siasat mengesahkan dia meninggal dunia kerana tersedak susu, katanya.
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, mengesahkan menerima laporan dan kes diklasifikasikan mati mengejut, namun siasatan lanjut masih dijalankan.

Semua penjaga pusat asuhan harus menjaga setiap kanak-kanak ,khususnya bayi dengan lebih teliti.Selain itu, pengansuh juga hendak memberi kasih sayang yang penuh untuk menjaga setiap kanak.

W.ZhiYeing (L6A/12)

Posts : 7
Join date : 2012-06-21

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum