PENGAJIAN AM 900 : 2014
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Teknologi Nuklear

Go down

Teknologi Nuklear Empty Teknologi Nuklear

Post  CikguPA Sat Aug 29, 2009 6:39 am

Teknologi nuklear bantu Malaysia capai status negara maju
Oleh Jamudin Idris
rencanabh@bharian.com.my
WALAUPUN isu nuklear tidak serancak diperkatakan ketika harga minyak mentah melambung dulu, usaha kerajaan untuk memajukan teknologi nuklear masih tidak terlambat apa lagi jika dibandingkan dalam konteks negara serantau.

Di kalangan negara Barat, nuklear sudah tidak asing lagi. Tenaga nuklear digunakan dengan meluas dan jiran terdekat kita seperti Korea Selatan, sejak tiga tahun lalu dilaporkan sudah mempunyai 20 reaktor nuklear dan hampir 40 peratus bekalan elektrik disumbangkan oleh sektor berkenaan.

Secara jujur, kepentingan nuklear kepada sesebuah negara sebagai sumber tenaga sebenarnya tidak dapat dipertikaikan, apatah lagi sumber bahan api seperti minyak, gas dan arang batu akan pupus apabila tiba waktunya.

Ketiga-tiga bahan api itu juga bukan senang untuk diganti atau tumbuh kembali selain kos mencari gali dan melombong memerlukan perbelanjaan tinggi.

Jadi persidangan dan pameran nuklear antarabangsa 2009 di ibu negara baru-baru ini mengenai kepentingan nuklear cukup relevan dan pakar dapat berbincang mengenai teknologi nuklear dan orang ramai diberi kefahaman kepentingan perkara itu.

Semua sedar teknologi dan teknik penggunaan nuklear dapat memberi manfaat dan sumbangan besar kepada pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat tetapi yang dikhuatiri ialah bahan buangan atau sisa daripada industri berkenaan.

Bagaimanapun, menerusi teknologi yang ada sekarang, bahan buangan disimpan untuk jangka masa tertentu dan apabila tidak berbahaya, ia dilupuskan.

Langkah lain yang sedang dibincangkan ialah pembelian secara pakej di mana bahan mentah nuklear dibeli dari negara penjual yang bersedia mengambil sisa buangan nuklear.

Ramai orang melihat teknologi nuklear untuk menghasilkan tenaga elektrik saja tetapi teknologi nuklear boleh dikembang dan diperluaskan meliputi pelbagai bidang penting seperti perubatan, pertanian, pembuatan, alam sekitar dan sebagainya.

Dalam bidang perubatan, teknologi nuklear sudah digunakan dengan meluas di hospital termasuk untuk melawan penyakit berbahaya seperti kanser, manakala dalam bidang pertanian kita berjaya menghasilkan anak pokok yang bermutu tinggi, enzim serta baja.

Begitu juga dalam bidang pembuatan, penggunaan teknologi nuklear membolehkan pengeluaran sarung tangan getah, resin dan sebagainya yang memberi sumba-ngan besar pada industri sarung tangan di Malaysia.

Teknologi nuklear turut memberi sumbangan besar untuk menjaga persekitaran seperti dalam bidang marin dan pencemaran udara selain mengesan kebocoran atau paip tersumbat dalam industri minyak dan gas.

Ketika ini, walaupun Malaysia hanya mempunyai sebuah reaktor penyelidikan di Bangi Selangor, sumbangan diberikan cukup membanggakan.

Pusat itu turut melatih pegawai tempatan dan luar negara yang terbabit dengan nuklear. Sebuah agensi yang dikenali Nuklear Malaysia di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi sudah lama ditubuhkan untuk memajukan teknologi nuklear di negara ini.

Seperti juga rakyat di negara serantau, pendedahan kepada nuklear di Malaysia agak perlahan menyebabkan orang ramai kurang pengetahuan mengenai perkara itu dan timbul kebimbangan yang berlebihan.

Kebocoran reaktor nuklear di Three Mile Islands, Amerika Syarikat pada 1979, Chernobyl, Ukraine (1986), Tokai Mura, Jepun (1999), United Kingdom (2000) dan di Sweden tiga tahun lalu masih menghantui sebilangan masyarakat.

Hakikatnya, malapetaka disebabkan kebocoran reaktor nuklear bukan berlaku setiap tahun. Disebabkan kejadian itu, banyak negara mengambil langkah keselamatan dan bersama-sama memastikan dapat menjana tenaga nuklear yang lebih murah, bersih dan selamat.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 52
Location : bbb

http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Teknologi Nuklear Empty Perubatan Nuklear

Post  CikguPA Sat Dec 05, 2009 2:46 pm

Apakah itu perubatan nuklear?
Perubatan nuklear adalah satu pengkhususan bidang perubatan/radiologi yang menggunakan bahan radioaktif di dalam badan untuk mendiagnosis atau merawat penyakit.

Mengapa satu skan perubatan nuklear dijalankan?
Pemeriksaan perubatan nuklear boleh dijalankan pada sebarang usia. Pemeriksaan jenis ini cukup berguna kerana memberi maklumat atas fungsi satu organ atau sistem yang khusus. Ini berbeza dengan pengimejan radiologi yang menyediakan maklumat mengenai anatomi sesuatu organ. Pemeriksaan nuklear dapat menunjukkan ketaknormalan paling awal di dalam satu penyakit sebelum masalah itu dapat dikesan dengan pemeriksaan jenis lain. Dalam sesetengah kes, pemeriksaan jenis perubatan nuklear mungkin adalah satu-satunya ujian yang akan dapat memberi maklumat sama ada satu organ tertentu atau sistem berfungsi dengan sempurna. Antara beberapa sistem dalam badan yang perubatan nuklear dapat menilai fungsi termasuk jantung (untuk sakit dada atau akibat serangan jantung), hati, buah pinggang, tulang-tulang dan tiroid.

Apa yang berlaku dalam satu pemeriksaan atau skan perubatan nuklear?
Suatu bahan kimia, yang mengandungi sedikit bahan radioaktif, diberikan kepada pesakit sama ada dengan menyuntik ke dalam vena, meminumnya atau dengan menghidunya ke dalam paru-paru. Bahan-bahan kimia ini khusus dirumuskan supaya mereka tertumpu dalam organ atau sistem khusus. Setelah bahan ini masuk ke dalam badan, pesakit mungkin diminta untuk menunggu seketika sebelum prosedur bermula. Tempoh menunggu ini adalah perlu kerana bahan kimia tersebut akan memerlukan tempoh masa berlainan untuk 'berkumpul' dalam organ yang ingin diskan. Beberapa ujian mungkin juga menghendaki skan berganda yang diambil pada waktu-waktu yang berlainan.

Ujian tersebut dan waktu dijangka terlibat akan dijelaskan kepada pesakit oleh kakitangan perubatan nuklear sebelum peperiksaan. Dalam kebanyakan kes, persediaan khas tidak diperlukan. Doktor itu perlu diberitahu tentang semua ubat yang diambil oleh pesakit, atau jika pesakit mengandung. Umumnya perubatan nuklear tidak dinasihati bagi pesakit-pesakit hamil. Doktor itu juga harus diberitahu jika pesakit sedang menyusukan bayinya.

Pesakit akan diskan dengan satu pengimbas khas, yang akan dapat mengesan sinaran yang dipancar oleh bahan radioaktif dalam badan pesakit. Pengimbas khas ini adalah dipanggil kamera gamma. Semasa diimbas/skan, kamera akan ditempatkan rapat kepada bahagian badan yang sedang diperiksa dan sebilangan gambaran yang berlainan akan direkod. Komputer akan memproses imej yang diambil oleh kamera gamma. Hasil skan nuklear perlu dibanding dengan ujian-ujian diagnostik lain pesakit itu untuk mencapai diagnosis yang lebih tepat. Pakar perubatan nuklear kemudiannya akan menyediakan satu laporan mengenai penemuan pemeriksaan tersebut.

Apakah risiko pemeriksaan perubatan nuklear?
Tatacara perubatan nuklear cukup selamat kerana hanya sedikit bahan radioaktif adalah diperkenalkan ke dalam badan semasa prosedur diagnostik perubatan nuklear. Faedah-faedah awal dan diagnosis yang tepat jauh melebihi risiko menerima sedikit bahan radioaktif. Kebanyakan daripada bahan-bahan radioaktif disingkirkan dengan cepat (semula jadi melalui perkumuhan badan) dalam tempoh beberapa jam atau paling lama dalam beberapa hari. Meminum banyak air atau cecair selepas satu pemeriksaan akan membantu untuk menghapuskan bahan radioaktif dengan lebih cepat dari badan. Berbanding dengan ujian perubatan lain yang melibatkan radiasi, perubatan nuklear berbanding baik dengan kebanyakan ujian yang melibatkan X-ray. Kesan sampingan dari perubatan nuklear adalah sangat jarang.

Kegunaan terapeutik perubatan nuklear
Terapi (rawatan) yang menggunakan perubatan nuklear adalah satu cara berkesan, selamat dan agak murah untuk mengawal, dan dalam sesetengah kes menyingkir penyakit-penyakit tertentu seperti kelenjar tiroid terlalu aktif, kanser tiroid dan artritis. Pesakit-pesakit yang menjalani terapi perubatan nuklear selalunya akan diminta tinggal di hospital untuk beberapa hari.

Ini bukan kerana sebarang risiko kepada kesihatan pesakit tetapi kerana doktor-doktor hendak memastikan yang bahan-bahan radioaktif dalam badan pesakit dikumuhkan dari tubuh dengan selamat. Dalam kebanyakan kes, aktiviti-aktiviti harian pesakit tidak akan terjejas. Jika pesakit diperlukan untuk berhenti sementara pengambilan ubat, atau jika dos biasa ubat adalah berubah sebelum pemeriksaan, pesakit harus meminta jika dan bila pengambilan ubatnya boleh disambung semula. Kesan sampingan kecil seperti berasa mual atau bengkak kelenjar-kelenjar liur mungkin berlaku dalam rawatan perubatan nuklear.

Tomografi Pancaran Positron (PET) secara ringkas

Pengimbas PET menghasilkan imej dengan menggunakan komputer untuk membina semula imej berdasarkan maklumat yang diperoleh. Dari segi ini, PET sama dengan skanner (pengimbas) CT dan MRI. Kesamaannya, walau bagaimanapun berhenti di sini. Skan PET dikelaskan sebagai skan perubatan nuklear.

Pengimbas PET direka untuk mengambil kesempatan pancaran serentak 2 foton pemusnah apabila sesuatu positron mencapai tahap kuasa kosong. Proses ini juga dikenali sebagai pereputan positron. Bahan radioaktif yang boleh mengeluarkan positron termasuk isotop karbon, oksigen, nitrogen dan florin. Ini semua adalah isotop elemen yang penting dalam sistem biologi. Oleh itu, PET membolehkan kajian ke atas kompaun ini di dalam badan kita.

PET FDG adalah Tomografi Pancaran Positron menggunakan florin-18 flurodeoksiglukos sebagai bahan pengimejan (kompaun pengesan). Radionuklid memancar positron mempunyai hayat separuh (half life) yang singkat. Oleh itu, untuk sesebuah pusat membekalkan perkhidmatan PET, pusat itu patut dibekalkan dengan sebuah alat siklotron (Pemecut Partikel - cyclotron), ahli fizik nuklear, pakar komputer, juru radiofarmasi, pakar isotop dan doktor. Jika sebuah pusat tidak mempunyai sebuah siklotron, radionuklid ini perlu di hantar ke pusat tersebut.

Dalam tahun kebelakangan ini, PET sedang melalui pembaharuan yang menakjubkan. Di mana-mana dalam badan yang melalui perubahan biokimia boleh diperhatikan melalui PET. PET sangat berguna dalam penyakit neurologi/saraf, terutamanya di otak (penyakit serebrovaskular, epilepsi, dan tumor serebrum). PET juga penting dalam kajian dan kemajuan ubat termasuk untuk mengesan dan mencari tumour serta setakat mana tumour tersebut merebak di dalam badan. PET telah dibuktikan berguna terutamanya untuk pengimejan limfoma serta kanser paru-paru “non-small cell”.

Pada masa kini, pengimbas PET dipasangkan dengan pengimbas CT (multislice) untuk memastikan pengimejan anatomi dalam CT dipasangkan dengan maklumat fungsi asas dari skan PET . Ini telah meningkatkan mutu maklumat yang dibekalkan oleh skan PET biasa.

NOTA:
PET = Positron Emission Tomography/ Tomografi Pancaran Positron
FDG = Florin-18 flurodeoksiglukos

sumber: http://www.radiologymalaysia.org/Content/2006/Public/Imaging/BM/Pemeriksaan_Prosedur_Pengimejan/BM_NuclearMed.html
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 52
Location : bbb

http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Teknologi Nuklear Empty Teknologi Nuklear

Post  CikguPA Sat Dec 05, 2009 2:52 pm

CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 52
Location : bbb

http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Teknologi Nuklear Empty Re: Teknologi Nuklear

Post  CikguPA Sat Jan 16, 2010 7:09 am

Barat curigai negara Islam kuasai teknologi nuklear

Mohd. Roslan Mohd. Saludin
Fellow

13/05/2004 | Berita Harian

BUAT sekalian kalinya, tangan tersembunyi yang menjadi dalang dan tok selampit di belakang tabir kepemimpinan pentadbiran Presiden George W Bush di Amerika mempersembahkan wayang terbaru mereka dengan mengaitkan Malaysia dengan perdagangan haram bahan membuat senjata nuklear yang membabitkan sindiket antarabangsa.

Bagi rakyat Malaysia yang sedia maklum dengan pendirian negara berhubung isu 'mencegah penularan' pasti terkejut dengan dakwaan itu yang cuba mengaitkan nama sebuah syarikat Malaysia yang dikatakan mempunyai kaitan dengan rangkaian penularan nuklear yang diketuai Dr Abdul Qadeer Khan dari Pakistan.

Kemelut yang mengheret nama Malaysia menimbulkan tanda tanya sama ada ia adalah percubaan untuk mencetuskan satu lagi gerak halus dan strategik bagi meminggirkan Malaysia atau sebagai justifikasi sekatan ekonomi dan perhubungan seperti yang pernah negara kuasa besar lakukan terhadap Libya, Iraq, Iran dan Korea Utara.

Sungguhpun begitu, masih terlalu awal untuk kita memperkatakan mengenai apa yang sebenarnya berlaku di sebalik drama terbaru ini walaupun kerajaan berjaya memperbetulkan fakta yang cuba dipaparkan oleh Amerika Syarikat, negara yang mengeluarkan lebih separuh filem dunia.

Berdasarkan peristiwa semasa, Iraq berjaya dilakonkan sebagai negara yang memiliki senjata pemusnah besar (WMD) dan senjata nuklear serta disensasikan pula dengan adegan pembabitan rejim Saddam Hussin dengan rangkaian keganasan Osama bin Laden, hingga akhirnya menyebabkan Iraq diserang.

Negara itu berjaya ditakluki dan kini sedang dilapah kekayaan minyaknya. Tidak sukar bagi kita untuk melihat perkara ini sebagai satu keadaan yang dicipta pihak tertentu yang sebenarnya hanya mahu melihat penguasaan mutlak ekonomi, politik dan strategik di Asia Barat oleh kuasa besar.

Berbalik kepada tuduhan yang direka dan dicetuskan sumber perisikan Amerika Syarikat dan Eropah, ia dihebahkan secara meluas oleh media yang cuba mengaitkan sebuah syarikat Malaysia yang dikatakan mengeluarkan komponen sesalur besi pengkayaan uranium yang digunakan untuk penghasilan senjata nuklear.

Kaitan syarikat terbabit dibuat berdasarkan kepada penemuan yang dibuat oleh pihak berkuasa Itali terhadap penghantaran (konsainan) barangan yang sedang dalam perjalanan menuju ke Libya.

Penemuan itu menyebabkan Pengarah Agensi Perisikan Pusat (CIA), George Tenet, dengan segera menganggap syarikat Malaysia itu sebagai sebuah kilang pengeluaran terbesar komponen berkenaan.

Agak aneh apabila media massa Barat yang melaporkan insiden ini lebih memberi perhatian kepada kaitan pemilik syarikat dengan pemimpin negara. Mungkin untuk menarik minat pembaca terhadap isu berkenaan atau lebih jauh lagi untuk mengaitkan serta mengheret kepemimpinan kerajaan Malaysia dengan isu penularan nuklear antarabangsa.

Perdana Menteri sendiri menyatakan dengan tegas bahawa kita tidak terbabit dalam perkara berkenaan dan mengarahkan supaya siasatan segera dilakukan. Selepas siasatan dijalankan, pihak berkuasa mendapati apa yang berlaku adalah sesuatu yang dibenarkan oleh undang-undang dan dibuat berdasarkan sifatnya untuk memenuhi satu kontrak perniagaan yang telus.

Pendirian kerajaan amat jelas dalam hal ini dan kita komited kepada perjanjian Perlucutan Senjata Nuklear (NPT) yang ditandatangani oleh Malaysia pada 1968 dan disahkan pada 1970.

Senario itu menjurus kepada analisis insiden berkenaan andaian yang boleh dibuat mengenai betapa besarnya peranan yang dimainkan oleh tangan yang tersembunyi iaitu mereka yang bertopengkan institusi perisikan, pelobi atau badan pemantau bebas serta dibantu pula oleh media antarabangsa.

Mereka ingin melihat sejauh mana sesebuah negara seperti Malaysia boleh dikuasai dan menjadi lemah sebagaimana yang mereka lakukan ke atas Iraq, Afghanistan, Libya dan banyak lagi negara dunia ketiga. Alasannya adalah jelas iaitu melalui penguasaan ini, negara Barat mampu terus menjadi jaguh ekonomi, politik dan strategik global.

Jika diteliti, teknologi nuklear adalah teknologi yang diterima umum sebagai sumber kuasa bahan api alternatif kepada minyak dan arang batu yang murah.

Tahap kematangan teknologi nuklear lebih tinggi berbanding sumber tenaga alternatif lain dan berguna serta strategik dalam keadaan krisis tenaga. Selain penggunaannya yang meluas dalam bidang perubatan, sains dan kegunaan industri hari ini, sesiapa saja yang mempunyai atau menguasai teknologi ini sukar digugat kedudukan mereka.

Jika hipotesis sedemikian tidak benar, kenapakah baru-baru ini Presiden Bush menyarankan supaya cuma sesetengah negara yang akan dibenarkan untuk membangunkan dan berdagang barangan berasaskan teknologi nuklear dan apakah muslihat di sebalik saranan sedemikian jika tidak untuk menjadikannya sebagai hak eksklusif mereka.

Bukankah ia bermakna negara seperti Malaysia akan dihadkan kemampuan mereka untuk membangunkan ekonomi dan negara mereka. Mungkin juga ia satu kaedah yang terbaik bagi memastikan supaya Malaysia akan sentiasa menjadi pengguna barangan dan produk mereka secara berterusan.

Untuk mengaitkan isu ini, lihatlah apa yang menyebabkan negara Barat bimbang penguasaan Russia di Afghanistan pada dekad 80-an dan 90-an yang kemudian diikuti dengan penaklukan ke atas negara terbabit atas alasan menghalau pengganas Taliban dan Osama bin Laden.

Sebenarnya penaklukan itu dilakukan dengan hasrat untuk menguasai simpanan uranium dan bahan bernilai tinggi yang masih tersorok di bumi Afghanistan.

Afghanistan walaupun landskap buminya berbatu dan bergunung-ganang, negara itu terbabit dengan peperangan yang panjang, selama lebih 20 tahun dan dilaporkan mempunyai simpanan uranium, tembaga, besi dan sumber asli lain yang digunakan dalam industri penerbangan dan penerokaan angkasa lepas.

Bukan menjadi rahsia lagi Russia berjaya menemui bahan itu di wilayah selatan Helmand dan Dataran Pamir di utara Afghanistan ketika menguasai negara itu satu ketika dulu. Hakikatnya ialah penguasaan ke atas Afghanistan membolehkan negara Barat menguasai sumber kekayaan daripada bumi negara itu dan sekali gus meletakkan Barat terkehadapan dalam penguasaan ekonomi dan strategik dunia.

Amerika Syarikat dan negara Barat lain sebenarnya bimbang sekiranya gabungan Afghanistan dengan negara jirannya yang kaya dengan sumber bumi seperti Iraq, Libya dan Syria yang mempunyai simpanan minyak terbesar dunia serta Pakistan yang mempunyai teknologi dan hasrat politik berlaku.

Gabungan itu jika dibiarkan mampu menggugat kedudukan geo-politik dan senario kuasa dalam percaturan politik antarabangsa, justeru ia perlu dikekang.

Ternyata strategi Barat menguasai Afghanistan dan Iraq kini berlaku, Libya pula mula akur kepada tekanan. Kini Syria dan Iran pula menjadi sasaran seterusnya.

Apakah Malaysia juga tersenarai sebagai negara yang perlu dineutralkan selepas ini dan bagaimana pula dengan kebarangkalian negara kita yang stabil dari segi ekonomi dan politik mampu menggugat kerakusan Barat untuk menguasai dunia?

Dalam hal ini, negara yang tidak mempunyai kemampuan nuklear seharusnya mencurigai Barat dan Amerika Syarikat sebagai mana mereka mencurigai kemampuan kita untuk menyaingi mereka. Kenyataan bahawa tenaga nuklear mampu dijadikan aset untuk membangunkan negara dan juga senjata pemusnah tidak memberi jaminan kepada mana-mana negara di dunia bahawa ia tidak akan disalah guna.

Dalam keadaan tertentu, sebarang kemungkinan pasti berlaku. Menggunakan teknologi nuklear untuk memeras dan memaksa negara lain supaya tunduk juga adalah sesuatu yang salah, tidak bermoral dan menjurus kepada kemusnahan.

Sejarah yang tidak boleh dipadamkan mencatatkan bahawa Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara yang meledakkan bom atom di Jepun pada 1945. Mungkinkah sejarah akan berulang selepas ini, hanya masa yang akan menentukannya.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 52
Location : bbb

http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Teknologi Nuklear Empty Re: Teknologi Nuklear

Post  CikguPA Sat Jan 16, 2010 7:13 am

Asas tenaga nuklear disebut dalam al-Quran

Nor Azaruddin Husni Nuruddin
Fellow Kanan

07/08/2003 | Berita Harian

KERADIOAKTIFAN telah wujud secara semula jadi, tetapi perkara itu tidak diketahui sehinggalah akhir kurun ke-19, sedangkan di dalam al-Quran, sudah ada satu surah dikenali al-Hadid, yang memperkatakan mengenainya.
Istilah al-Hadid merujuk kepada logam besi. Di dalam keadaan semula jadi, besi wujud sebagai satu sebatian dengan logam dan galian lain, antaranya logam radioaktif seperti uranium, plutonium dan radium.

Apa yang menarik ialah firman Allah dalam ayat 25 Surah al-Hadid yang bermaksud: Pada besi itu, terdapat kekuatan yang amat kuat yang boleh memusnahkan manusia."

Kejadian letupan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki membuktikan kebenaran ayat ini sebagai bukti kekuasaan Allah yang menjadikan pada besi itu kekuatan yang terlalu besar. Setengah kilogram uranium dapat menghasilkan tenaga haba satu megawatt sehari. Bayangkanlah, jika sebuah negara itu mempunyai berjuta tan uranium yang disimpan untuk tujuan peperangan nuklear.

Hakikat keradioaktifan hanya diketahui pada akhir kurun ke-19 membabitkan dua perkara besar yang berlaku ketika itu, yang membenarkan penemuan radioaktif. Pertama, sinar-X yang ditemui pada 1985 oleh Wilhem Konrad Rontgen, yang didapati berupaya menghasilkan pendarflour pada kaca tiub sinar-X. Kedua, kajian oleh Henri Becquerel, yang mendapati bahawa, apabila kalium uranil sulfat diuja oleh sinaran ultra ungu, ia akan menghasilkan pendarflour.

Pengetahuan selanjutnya mengenai keradioaktifan diperluaskan oleh Pierre dan Marie Sklodowska Curie pada 1989. Marie Curie mendapati sinaran uranium yang dilaporkan oleh Becquerel juga boleh didapati daripada garam torium. Dalam kajiannya, suatu unsur baru yang menghasilkan keradioaktifan yang tinggi dijumpai daripada proses pemisahan menggunakan bijih uranium hingga mewujudkan satu sinaran yang sama sifat dengan sinar-X.

Kajian Earnest Rutherford mengenai daya penembusan sinar radioaktif, menunjukkan wujud tiga jenis sinaran, iaitu yang dapat diserap oleh kepingan alumunium nipis dinamakan alfa (a), yang dapat diserap oleh beberapa kepingan alumunium ialah beta (B), manakala yang tidak diserap dalam kedua-kedua bahan sebagai gamma (Y).

Sejak itu, pelbagai jenis kajian dilakukan oleh saintis untuk memahami sinaran radioaktif. Sifat sinaran seperti cas dan jisim diukur. Kini, sifat bahan dan sinaran radioaktif boleh diketahui dan difahami melalui beberapa kaedah dan teori tindak balas nukleus, tindak balas antara sinaran dan jisim, dan pereputan radioaktif hingga dapat menerangkan hampir segala fenomena yang ditemui.

Apabila stesen kuasa nuklear pertama dibuka pada 1950-an, teknologinya dianggap sebagai salah satu pencapaian besar dalam sains moden. Hari ini, banyak orang berpendapat, usaha membuat kuasa nuklear adalah kesilapan yang akan menimbulkan masalah besar bagi planet dan manusia. Namun, dengan pengendalian berhati-hati, ia boleh memberi manfaat.

Sebenarnya, masih ada harapan kuasa nuklear digunakan secara selamat dan terkawal. Kuasa ini banyak kegunaannya dalam bidang perubatan. Kemajuan berterusan bermakna kita boleh mengesan dan merawat penyakit serius termasuk barah.

Banyak perkara menakutkan mengenai tenaga nuklear. Sesetengah orang menyebutnya sebagai 'tenaga yang bukan semulajadi', sungguhpun cahaya dan haba yang diterima setiap hari daripada matahari, adalah hasil tindak balas termonuklear.

Kita harus benar-benar memahami sifat tenaga nuklear dan teknologi moden yang digunakan untuk memanfaatkannya. Kita harus belajar daripada kesilapan lalu dan jangan membiarkan rasa takut menghalang kemajuan. Satu perkara yang pasti ialah, kita sekarang hidup dalam apa yang dikatakan sebagai 'zaman nuklear'.

Jantung sebuah stesen kuasa nuklear terletak pada reaktornya. Berlaku satu tindak balas pembelahan nuklear terkawal yang menghasilkan banyak haba. Haba ini dibawa jauh oleh satu bahan pendingin yang beredar melalui teras reaktor dan digunakan untuk menjana stim dan kemudian memacu turbin untuk menjana tenaga elektrik.

Kuasa nuklear menghasilkan 15 peratus kuasa elektrik yang dijanakan di dunia. Pada sesetengah negara, reaktor penyelidik hanya menyediakan sedikit sumbangan pada bekalan elektrik. Pada negara lain pula, kuasa nuklear adalah sumber tenaga elektrik yang utama. Pada stesen kuasa elektrik, satu tan uranium yang digunakan sebagai bahan api untuk reaktor nuklear, menghasilkan sama banyak tenaga dengan 20,000 tan arang batu yang dibakar.

Selepas keghairahan awal tentang tenaga nuklear berkurangan, kita sedar bahawa kuasa ini memerlukan kawalan yang berhati-hati dan mahal bagi memastikan keselamatan awam di samping beberapa masalah jangka panjang. Sumber lain, terutamanya pembakaran bahan fosil, mempunyai masalah tersendiri. Lagipun, bahan api fosil tidak kekal dan mungkin akan kehabisan menjelang pertengahan abad akan datang. Jika kita mahu terus menggunakan tenaga, maka kita terpaksa bergantung kepada sumber alternatif.

Kuasa nuklear adalah salah satu alternatif yang mempunyai potensi untuk digunakan. Namun, kita harus mengambil langkah selamat untuk memastikan tidak berlaku kesan sampingan tidak diingini. Kegunaan sinaran dalam bidang lain agak kurang menimbulkan perbalahan, terutama dalam bidang perubatan. Tiada sesiapapun yang boleh mengenepikan kemajuan diagnosis dan rawatan yang dicapai oleh perubatan nuklear.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 52
Location : bbb

http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Teknologi Nuklear Empty Nuklear: Dunia mencari kesepakatan

Post  CikguPA Sat Apr 10, 2010 4:34 am


Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@bharian.com.my
2010/04/10
Sidang kemuncak di Washington medan penentu keamanan

DUNIA sering diancam kemusnahan sama ada berpunca daripada perbuatan manusia atau bencana yang diturunkan Maha Esa. Sementara bencana alam seperti gempa bumi, ribut taufan dengan pelbagai nama, banjir dan tsunami sudah cukup memberi pengajaran kepada seluruh isi bumi, manusia juga secara langsung bersubahat memusnahkan dunia akibat ego, dendam kesumat, perbezaan agama dan warna kulit, keangkuhan kuasa, perebutan wilayah dan pelbagai alasan lain untuk menghalalkan sesuatu matlamat walau dengan apa cara sekali pun.

Teknologi nuklear, walau pun ia boleh membawa kebaikan kepada manusia dan dunia, namun keburukan yang berpunca daripada persengketaan menyebabkan ramai manusia terkorban dan harta benda musnah. Tamadun manusia yang dibina berpuluh-puluh abad, segala bangunan yang didirikan dengan keringat dan wang berjuta-juta serta alam semula jadi yang begitu indah, musnah dengan sekelip mata.

Ledakan bom atom ke atas Hiroshima dan Nagasaki membuka tirai kemusnahan moden yang amat nyata dan menjadi pernyataan sejarah manusia. Penggunaan senjata nuklear kini menjadi ancaman besar dunia. Apabila senjata berbahaya ini digunakan secara meluas dengan hanya menekan butang daripada jarak ribuan kilometer atau dari pesawat tempur, dunia bertukar menjadi padang jarak padang terkukur dalam sekelip mata.

Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear di Washington mulai Isnin ini menjadi satu medan pertemuan penting dunia yang penuh kontroversi pada abad ini di tengah-tengah kemelut dunia menghadapi ancaman keganasan dan pelbagai jenis kegawatan daripada ekonomi kepada persengketaan bangsa dan etnik.

Walau sukar negara dunia mampu menyelesaikan masalah perluasan senjata nuklear ini, sidang kemuncak itu masih tetap mencari jalan ke arah mewujudkan pemuafakatan. Negara yang dijemput menghadiri sidang kemuncak itu dianggap mempunyai peranan tersendiri. Penyertaan negara pada sidang kemuncak dua hari itu, Malaysia diwakili Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sememangnya mengambil berat soal keamanan sejagat.

Najib yang berada di Washington dalam rangka kerja sembilan hari ke Amerika Syarikat adalah antara 40 pemimpin dunia yang menghadiri sidang kemuncak itu atas jemputan Presiden Barack Obama. Malaysia bukanlah sebuah negara senjata nuklear. Tetapi kehadiran Malaysia dianggap penting bagi membuktikan Malaysia menyokong usaha melarang penggunaan senjata nuklear secara berleluasa.
Malaysia mengakui pentingnya kemajuan dalam bidang teknologi nuklear untuk tujuan kebaikan seperti dalam bidang tenaga dan perubatan. Teknologi nuklear boleh menghasilkan tenaga elektrik yang lebih murah dan menjadi alternatif kepada kekurangan bahan api yang boleh menghasilkan tenaga.

Sebagai sebuah negara yang majoriti penduduknya beragama Islam, kehadiran Malaysia pada sidang kemuncak itu sebagai contoh bahawa Islam tidak boleh dikaitkan dengan terrorisme. Terrorisme nuklear tidak seharusnya dikaitkan dengan umat dan negara Islam.

Dari segi penggunaan senjata nuklear, walaupun perjanjian larangan perluasan senjata nuklear menjadi ‘kitab’ kepada negara yang cenderung ke arah memajukan teknologi senjata nuklear, ia sering menimbulkan perbalahan.

Ujian senjata tetap diteruskan dan larangan serta pandangan dunia diabaikan. Umumnya, kemajuan teknologi nuklear lebih bertumpu kepada perkembangan negatif. Dunia hari ini seolah-olah tidak boleh berfungsi tanpa senjata nuklear. Tanpa senjata nuklear akan menyebabkan sesebuah negara terpaksa tunduk kepada kuasa negara yang mempunyai senjata yang boleh memusnahkan itu.

Negara yang mempunyai senjata nuklear mempunyai kuasa untuk mengugut negara lemah. Negara kuasa besar khasnya Amerika Syarikat dilihat begitu menonjol untuk mengawal perluasan senjata, tetapi dunia melihat negara itulah yang sudah pun ‘menguji’ kemampuan kuasanya ketika menyerang Iraq.

Amerika Syarikat adalah negara yang terkedepan dalam penguasaan teknologi nuklear. Ada beberapa negara lain turut memajukan teknologi nuklear, walaupun terpaksa menghadapi tentangan daripada pelbagai pihak, termasuk amaran daripada Amerika Syarikat sendiri.

Sesetengah negara bertegas untuk membangunkan teknologi nuklear atas alasan konkrit kerana tidak mahu menjadi mangsa buli kuasa besar.

Isu senjata nuklear sering menimbulkan suasana negatif kepada dunia. Segala perjanjian mengenai nuklear dilihat sebagai mempunyai motif tertentu. Amerika Syarikat menjadikan terrorisme nuklear sebagai alasan. Setiap negara yang memajukan teknologi nuklear sering dianggap mempunyai agenda.

Malaysia juga mempunyai agenda. Agenda Malaysia adalah untuk mengajak semua negara di dunia ke arah mewujudkan dunia yang aman.

Amerika Syarikat sukar untuk meyakinkan dunia bahawa tindakannya sebagai juara menghalang usaha menentang terrorisme nuklear sebagai jujur. Bagi kebanyakan negara, apa saja yang datangnya daripada Amerika Syarikat dipertikaikan dari segi kejujurannya.

Banyak negara yang mempunyai kepentingan dalam memajukan teknologi nuklear mempunyai agenda berbeza dari Amerika. Ini adalah cabaran besar yang terpaksa dihadapi Obama. Disebabkan inisiatif sidang kemuncak ini datangnya daripada Obama, dunia mengharapkan suatu keputusan tegas dapat dilakukan khasnya menghalang perluasan penggunaan senjata nuklear.

Malaysia tidak bercadang langsung untuk membina teknologi nuklear yang boleh memusnah dunia, tetapi akan memberi sokongan terhadap pembangunan teknologi nuklear untuk kebaikan dunia.

Malaysia tidak mempunyai senjata penggempur nuklear atau apa juga peralatan yang boleh memusnah dunia. Dunia seharusnya mendengar pandangan negara yang tidak berkepentingan dalam kemajuan teknologi senjata yang digunakan untuk memusnahkan dunia.

Adalah diharapkan pentadbiran Obama menerusi dasar baru mengenai senjata nuklear akan mengurangkan penggunaan senjata nuklear dan memberi jaminan negara itu mengurangkan pergantungan kepada penggunaan senjata nuklear untuk pertahanan negara.

Ini boleh berlaku jika Amerika Syarikat tidak lagi mempunyai sasaran baru serangan yang pastinya menjadikan dunia ini bebas ancaman nuklear.

Jika Amerika boleh melakukannya, tidak ada sebab negara lain yang membina senjata nuklear tidak boleh berbuat demikian. Amerika Syarikat tidak boleh mengarah negara lain menutup loji nuklear mereka sedangkan negara itu boleh berbuat apa saja sewenang-wenangnya.

Dunia mengalu-alukan ikrar Obama untuk mewujudkan dunia yang aman. Diharapkan sidang kemuncak kali ini membuka lebaran baru untuk kebaikan dunia dan seluruh umat manusia. Janganlah menjadikan pembangunan senjata nuklear sebagai strategi pertahanan kerana akhirnya ia akan memusnahkan diri sendiri.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 52
Location : bbb

http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Teknologi Nuklear Empty Re: Teknologi Nuklear

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum