Kepentingan multi vitamin

Go down

Kepentingan multi vitamin

Post  keat sin (U6A) on Fri Jun 04, 2010 1:46 pm

MENJELANG 2020, dianggarkan 10 peratus daripada penduduk Malaysia terdiri daripada mereka yang berusia 65 tahun ke atas.

Jumlah itu menunjukkan peningkatan berbanding hanya 900,000 pada tahun 2000.

Faktor khidmat perubatan yang lebih baik dikatakan antara penyumbang utama kepada pertambahan jangka hayat penduduk.

Namun bertambahnya umur tidak menjanjikan kebahagiaan andai terpaksa menderita dibebani penyakit di hujung usia.

"Penjagaan kesihatan patut diutamakan sejak usia muda lagi. Kemerosotan kesihatan disebabkan banyak perkara, antaranya gaya hidup yang sentiasa sibuk, tabiat pemakanan yang gemar kepada makanan segera dan tidak bersenam," kata Pakar Kesihatan Usia dari Pusat Perubatan Pantai, Dr. Rajbans Singh pada pelancaran Wyeth Centrum Silver For Adults 50++ baru-baru ini.

Jelasnya, semua orang tahu bahawa pemakanan seimbang sangat penting untuk kesihatan. Namun dalam kesibukan urusan seharian, sukar untuk kita pastikan mengambil makanan yang benar-benar berkhasiat.

Kesudahannya kata beliau, kita terpaksa memilih makanan segera yang kononnya 'nilai untuk wang anda' tanpa menyedari ia sebenarnya punca kepada kebanyakan penyakit.

"Melalui gaya pemakanan yang tidak seimbang ini, badan kita tidak berupaya mendapatkan mineral dan vitamin secukupnya," katanya.

Kerana itu Dr. Rajbans berkata, bagi mendapatkan semula keperluan tubuh dalam menjalankan fungsinya dengan betul, kita digalakkan mengambil suplemen berbentuk multi vitamin.

Jelas beliau lagi, pada usia melebihi 50 tahun pengambilan nutrisi perlu berubah selaras dengan proses penuaan dan gaya hidup yang berlainan.

"Masalah fizikal, sosial dan emosi akan mengganggu selera atau mungkin menjejaskan keupayaan membeli dan menyediakan makanan seimbang seperti ketika muda," katanya.

Masalah psikologi turut menjadi penumbang kepada kurangnya penyerapan vitamin. Manakala masalah dental menyebabkan individu pada usia ini mula beralih kepada makanan lembut yang mungkin tidak mengandungi vitamin dan mineral secukupnya bagi memastikan kesihatan yang optimum.

Dengan pengambilan multi vitamin yang lengkap katanya, individu berusia boleh menjalani pertambahan usia dengan lebih yakin. Tambahan pula katanya, kini lebih ramai individu semakin aktif di sebalik peningkatan usia seperti mula terlibat dengan perniagaan selepas bersara.

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Kepentingan multi vitamin

Post  LEE WEI SHAN L6F 2010 on Mon Jun 07, 2010 4:07 pm

Menangani Ketidakseimbangan Nutrisi

Keperluan nutrisi setiap orang adalah berbeza berdasarkan faktor umur, gaya hidup, keturunan dan tabiat pemakanan. Aspek utama nutrisi ialah mencegah penyakit dan menjaminkan kehidupan yang lebih berkualiti untuk jangka masa panjang.

Suplemen VitaminSuplemen vitamin dan mineral mungkin menjadi satu keperluan pada abad ini untuk mengatasi cabaran ketidakseimbangan nutrisi. Vitamin membantu sistem enzim dan mekanisme hormon, yang penting bagi sel tubuh kerana ia mempengaruhi perkembangan dan fungsi pelbagai sel. Mineral pula ialah struktur bahan mikro molekul yang diperlukan untuk pengaliran oksigen dan cecair tubuh.

Walaupun begitu, suplemen yang tidak diserap ke dalam sistem tubuh mungkin tidak akan mendatangkan manfaat yang diperlukan. Penyelesaiannya ialah untuk menguruskan masalah penyerapan pada sistem pencernaan terutamanya dalam usus.

Mengekalkan flora usus yang sihat dengan probiotik akan memulihkan kesihatan pencernaan dan merangsang penyerapan khasiat. Ini akan membolehkan tubuh sembuh secara semulajadi tanpa ubat-ubatan.
LEE WEI SHAN L6F 2010
LEE WEI SHAN L6F 2010

Posts : 23
Join date : 2010-05-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Kepentingan multi vitamin

Post  YeeYew™ [SonG][U6B] on Wed Jun 09, 2010 1:38 pm

Apa itu Mikronutrisi?
Mikronutrisi adalah partikel partikel minuscule yang terdiri dari zat-zat penting untuk kehidupan. Tubuh kita tergantung pada elemen-elemen kecil ini dalam menjalankan kegiatan selama 24 jam yang penuh mukjizat dan kompleks ini. Tanpa mereka, kita akan punah.

Apa fungsi Mikronutrisi?
Mikronutrisi melepaskan energi yang didapat dari makronutrisi: karbohidrat, lemak, air dan oksigen.
Dari mana asal Mikronutrisi?
Vitamin didapatkan dari senyawa-senyawa organik. Vitamin dilepaskan di dalam tubuh oleh enzim dan merupakan senyawa yang sangat penting untuk semua proses yeng terjadi di dalam tubuh. Vitamin tidak bisa berfungsi tanpa kehadiran mineral, sedangkan tubuh tidak bisa memproduksi mineral, walaupun tubuh bisa mensintesa beberapa jenis vitamin. Mineral diserap dari tanah melalui tumbuhan. Kita mendapatkan mineral dengan cara langsung dari tumbuhan atau melalui hewan yang memakan tumbuh-tumbuhan. Mineral juga sangat penting dalam proses yang terjadi di dalam tubuh.

Berkurangnya makanan yang dikonsumsi
Anda mungkin mengalami ketidak-cukupan. Terdapat banyak alasan yang tidak bisa dipungkiri mengapa kita harus menambah makanan yang kita konsumsi dengan makanan tambahan yang berupa mikronutrisi:

Mineral-mineral essensial hilang dari makanan karena proses pengolahan/memasak yang terlalu lama dan metode dalam bidang pertanian yang berkembang begitu cepat.
Timah, alumunium, cadmium, bahan makanan tambahan, dan ribuan jenis bahan kimia terkonsumsi setiap hari. Mereka adalah senyawa-senyawa yang merampok nutrisi.
Hujan asam, dan lahan pertanian yang diolah secara berlebihan akan menghasilkan panenan yang buruk.
Obat antibiotik yang terlalu banyak masuk ke dalam tubuh dapat mengganggu keseimbangan tubuh karena bisa membunuh segala macam bakteri baik yang bersifat menguntungkan maupun bakteri yang bersifat merugikan.
Cara hidup kita dapat merusak cadangan kita yang sangat berharga
Semua di atas merupakan fakto-faktor eksternal yang jelas sangat mempengaruhi tingkat mikronutrisi kita. Faktor-faktor lain, misalnya: pola makan yang buruk, stress, alkohol dan merokok, cara-cara memasak dan penyimpanan makanan, yang selanjutnya semakin menurunkan kemampuan tubuh ita untuk mempertahankan terpenuhinya nutrisi essensial bagi tubuh kita secara memadai.
Mengapa kita perlu suplemen?
Banyak dari kita terlalu sibuk bekerja, sehingga tidak sempat memantau nilai nutrisiyang kita makan setiap hari. Untuk mendapatkan nutrisi yang cukup dari makanan yang kita konsumsi dan mengatasi senyawa-senyawa yang merusak nutrisi tersebut, kita perlu mengkonsumsi makanan dalam jumlah yang sangat besar! Oleh sebab itu, mengkonsumsi makanan suplemen yang mengandung multivitamin dan mineral merupakan cara yang aman untuk menjaga kesehatan kita yang sangat berharga dan menghindarkan dari segala bentuk penyakit.

Bantulah tubuh Anda sendiri untuk mendapatkan kesehatan yang baik.
Variasi adalah bumbu hidup! Menyantap makanan yang bervariasi dapat membantu terpenuhinya kebutuhan tubuh Anda akan berbagai jenis nutrisi. Ingat penampilan Anda adalah cerminan Anda dari apa yang diserap oleh tubuh Anda! Jika tubuh Anda menyerap sampah, maka tubuh Anda akan menghadapi situasi yang amat berat!
Oleh karena itu, seraplah nutrisi-nutrisi yang baik dan bantulah tubuh Anda sendiri dengan cara:
Makanlah sayuran 5 kali dan buah-buahan 3 kali setiap hari lebih baik yang segar dan mentah! (proses memasak bisa menghilangkan nutrisi-nutrisi dan enzim-enzim yang penting)
Buatlah variasi protein yang Anda santap: ayam, polong-polongan, ikan, keju, telur, daging merah, atau kacang-kacangan

Mikronutrisi yang penting
Vitamin : A, beta-carotene, B-kompleks, C, D, E, asam folik, asam pantotenik, biotin.
Mineral Trace : tembaga, besi, timah, selenium, kromium, mangan, florin, iodin, cobalt, boron, molibdenum, silika, vanadium.
Mineral Utama : kalsium, magnesium, sodium, potasium, fosfor, klorin, sulfur.

YeeYew™ [SonG][U6B]

Posts : 152
Join date : 2009-05-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Kepentingan multi vitamin

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum