Najib mahu peniaga Bumiputera tingkatkan ilmu, reputasi

Go down

Najib mahu peniaga Bumiputera tingkatkan ilmu, reputasi

Post  ZiAmUn(U6A/'10) on Fri May 14, 2010 6:43 pm

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, mahu usahawan Bumiputera melengkapkan diri dengan ilmu perniagaan dan keusahawanan di samping memperkukuhkan reputasi mereka dalam bidang itu.

Beliau berkata, tidak rugi untuk usahawan tempatan menambah ilmu pengetahuan termasuk dalam kedua-dua bidang itu yang kini sudahpun menjadi satu bidang pengajian di universiti.

"Kelemahan seperti ini bukan sahaja orang Melayu tetapi bukan Melayu pun ada kelemahan dalam bidang perniagaan kerana syarikat perniagaan keluarga pun kadang-kadang generasi kedua sudah lumpuh. Dan ada syarikat berkait kerajaan (GLC) pun sudah ada yang rugi besar.

"Maknanya bukan hanya individu, semua mesti melihat kepada kelemahan dari segi ilmu keusahawanan dan perniagaan. Tolong lengkapkan diri dalam bidang ini," katanya ketika merasmikan Konvensyen Usahawan Melayu 2010 anjuran Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) di PWTC di sini, hari ini.

Perdana Menteri berkata, untuk cemerlang dalam bidang perniagaan, seseorang usahawan harus mempunyai nilai yang baik dan murni sebagai faktor memperkukuhkan reputasi diri.

"Kalau bank tengok kita masuk sahaja pintu, sudah boleh dipercayai...kalau kita ini seorang ahli perniagaan yang boleh dipercaya, saya percaya banyak pihak yang ingin membantu kita," katanya.

Secara peribadi Najib berkata, beliau juga suka menilai keikhlasan, kesungguhan dan ketekunan seseorang yang ditemuinya sebelum membantu mereka.
"Saya tahu pada diri saya kalau orang masuk pintu pejabat saya, itu yang saya tengok dulu. Dia ni boleh percaya ke tak boleh percaya, boleh harap ke tak boleh harap," katanya.

Pada masa ini, katanya, kebanyakan usahawan tempatan gemar menceburi bidang yang sudah banyak diterokai menyebabkan berlakunya "kesesakan" dalam bidang perniagaan berkenaan.

"Inilah kelemahan orang Melayu, suka masuk bidang yang orang kata dah dekat senja. Sekarang kita ada 30,000 kontraktor Kelas F, per kapita Malaysia teramai kontraktor Kelas F di seluruh dunia," katanya sambil menjelaskan bahawa keadaan itu menyebabkan timbul masalah dalam pengagihan kontrak dan peruntukan.

Najib juga meminta masyarakat, khususnya anggota DPMM, supaya mengemukakan kepada kerajaan sekiranya mempunyai kaedah atau model yang lebih baik dalam pelaksanaan Model Baru Ekonomi (MBE) yang diperkenalkan kerajaan.

Najib berkata, walaupun MBE mengekalkan matlamat yang sama dengan Dasar Ekonomi Baru (DEB), namun beberapa aspek telah disusun semula bagi memastikan ia adil kepada semua pihak.

"Mungkin yang menjadi pertikaian dan perbezaan pendapat ialah kaedah yang digunakan dan model pelaksanaannya, sama ada ianya berkesan, dalam erti kata ia adil kepada Bumiputera dan bukan Bumiputera. Itu sahaja yang memerlukan 'fine tuning' (diperkemaskan)," katanya. - Bernama

ZiAmUn(U6A/'10)

Posts : 114
Join date : 2009-05-14
Age : 27

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum