Kerajaan kenal pasti bidang ekonomi baru untuk Bumiputera

Go down

Kerajaan kenal pasti bidang ekonomi baru untuk Bumiputera

Post  ZiAmUn(U6A/'10) on Fri May 14, 2010 6:34 pm

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan akan mengenal pasti bidang ekonomi baru yang berpotensi menerusi Aktiviti Ekonomi Utama Nasional (NKEA) untuk pembabitan usahawan Bumiputera.

"Terdapat antara 12 dan 14 bidang yang telah dikenal pasti menerusi NKEA yang akan diumumkan tidak lama lagi," katanya dalam ucapan pada Konvensyen Usahawan Melayu 2010, di sini hari ini.

Pada konvensyen anjuran Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) yang bertema "NGO Force Ke 3 - Penjana Ekonomi Bangsa", Najib meminta usahawan Bumiputera supaya menceburi bidang yang berpotensi dan bukan yang sudah mempunyai terlalu ramai peserta.

Beliau juga menyentuh mengenai sikap usahawan Bumiputera yang suka menceburi bidang perniagaan pada waktu "senja".

"Kita masuk dalam bidang, dah nak waktu Maghrib. Dah nak pencen, nak masuk kelas F yang dah terlalu ramai. Terdapat 30,000 kontraktor Kelas F. Ikut per kapita, kita mempunyai paling banyak kontraktor Kelas F di seluruh dunia," katanya.

Katanya, peruntukan kerajaan terhad dan kerajaan hanya akan membantu syarikat yang berpotensi dan mempunyai kelebihan.

"Ini Abad ke 21 dan di era globalisasi, persaingan adalah terbuka. Kita tidak ada pilihan melainkan memperkukuhkan daya saing dan ubah pendekatan kita," katanya.
Perdana Menteri berkata, Model Baru Ekonomi juga mengiktirafkan syarikat berdasarkan merit dan yang mempunyai daya saing.

Sebagai contoh, katanya, agensi seperti Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) hanya mencari syarikat yang layak untuk diperkukuhkan.

"Kalau ada syarikat Bumiputera yang ada potensi, kita tambah modal," katanya.

Najib berkata, peniaga bukan Bumiputera juga ingin membantu golongan Bumiputera tetapi mereka marah jika ekuiti mereka diambil begitu saja.

Beliau berkata, terdapat usahawan yang menerima ekuiti daripada bahagian 30 peratus yang dikhususkan untuk Bumiputera dalam syarikat dan menjualnya begitu saja.

"Peniaga bukan bumiputera akan membantu syarikat Bumiputera jika mereka berpotensi dan boleh dipercayai," katanya. - Bernama

ZiAmUn(U6A/'10)

Posts : 114
Join date : 2009-05-14
Age : 26

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum