DBS untuk merawat Parkinson

Go down

DBS untuk merawat Parkinson

Post  ong poh lee U6B on Tue May 11, 2010 3:29 pm

WALAUPUN penyakit Parkinson sering dikaitkan dengan imej orang tua yang terketar-ketar, ramai tidak sedar bahawa penyakit ini sebenarnya bukanlah menyerang warga tua sahaja.

Selepas beberapa kaji selidik dibuat, didapati ramai pesakit yang didiagnosis menghidapi Parkinson ketika usia mereka 40 tahun.

Penyakit Parkinson Pada Usia Muda (YOPD) ini merangkumi lima hingga 10 peratus daripada jumlah penghidap sebenar yang dianggarkan seramai 25,000 hingga 30,000 orang di Malaysia.

Percaya atau tidak, bilangan ini dijangka akan bertambah ekoran daripada peningkatan populasi masyarakat berusia di negara ini.

Parkinson memang memberikan kesan yang besar bukan saja buat pesakit malah penjaga dan ahli keluarga mereka.

Kemajuan rawatan perubatan dapat mengurangkan simptom pesakit seperti terketar-ketar, kekejangan, diskinesia sekali gus dapat mempertingkatkan kualiti hidup mereka.

Rangsangan Otak Dalaman (DBS) adalah salah satu kaedah untuk merawat Parkinson di kalangan orang muda.

Pakar DBS dari United Kingdom, Profesor Tipu Aziz berkata, laporan menjelaskan hasil dialog meja bulat menunjukkan para pesakit yang telah menjalani DBS mengalami hingga 60 hingga 90 peratus pemulihan dalam simptom.

Manakala dos ubat mereka juga berkurangan sebanyak 50 hingga 60 peratus.

"DBS adalah satu rawatan yang terbukti berkesan dalam memberikan sinar harapan kepada para pesakit.

"Bila pesakit sihat mereka berupaya mengawal pergerakan. Perbezaan yang dapat dilihat antara pesakit yang belum menjalani pembedahan ialah mereka t mampu melakukan tugas-tugas mudah seperti memegang cawan tanpa tumpah, berjalan, memandu, memasukkan butang baju atau menikmati tidur yang nyenyak," ujar Aziz yang telah melakukan beribu-ribu pembedahan DBS sejak menjadi pakar bedah neuro 22 tahun lalu.

Tambah Aziz, para pesakit YOPD juga perlu menimbang untuk menjalani pembedahan tersebut kerana terpaksa menanggung cabaran emosi dan fizikal yang lebih lama berbanding pesakit tua.

Sindrom yang pesakit YOPD alami juga boleh menimbulkan stres yang boleh membawa kepada kemurungan dan pemencilan diri.

"DBS memulihkan maruah pesakit kerana mereka boleh berdikari dan bekerja semula untuk menyara hidup mereka dan keluarga," ujarnya.

ong poh lee U6B

Posts : 79
Join date : 2009-09-10

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum