Pemanasan Global

Go down

RENCANA RUANGAN FERIZ OMAR, UTUSAN MALAYSIA

Post  Feriz Omar on Thu Dec 31, 2009 5:01 pm

UTUSAN DARI FERIZ OMAR, WWW.FERIZOMAR.BLOGSPOT.COM

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.

Terima kasih kerana memilih artikel saya 2 minggu lalu. Berikut adalah artikel saya bertajuk Kemelut Kecelaruan Iklim Dunia - Siri 2 dan 3.

Saya berharap artikel-artikel cetusan minda saya berkaitan dengan ekonomi, politik dan pelbagai isu semasa membantudalam mengecapi kejayaan anda di masa hadapan.

Sekian, terimakasih.

FERIZ OMAR
Pegawai Khas kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia merangkap Presiden ProWaris Malaysia


KEMELUT KECELARUAN IKLIM DUNIA - SIRI 2
(UTUSAN MALAYSIA - RUANGAN FERIZ OMAR (Edisi: Selasa, 22 Disember 2009, Muka 10)

KETEGASAN ibu bapa menyuruh anaknya tekun belajar demi masa depan memberikan inspirasi untuk mengingatkan kepada pemimpin-pemimpin negara dan dunia agar terus tekun melakukan usaha sedaya mungkin untuk mencari jalan menguruskan bio-sfera dengan baik sekali gus mengurangkan pemanasan global.

Sebagaimana kebanyakan anak-anak kita yang kini 'menangis tidak berlagu' kerana enggan patuh cakap ibu bapa, begitu juga peringatan kita kepada pemimpin agar jangan menyesal jika kecelaruan iklim dunia semakin menjadi-jadi suatu hari nanti ekoran daripada sikap ketidaksungguhan mereka mengatasi pemanasan global hari ini.

PEMANASAN GLOBAL SEBAGAI MENIFESTO PARTI

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini berkaitan tamatnya pemberian AP untuk kereta import dan francais kereta import masing-masing pada 2015 dan 2020 secara tidak langsung membuktikan bahawa kerajaan Malaysia semakin mengakui kemelut ketandusan minyak yang berasaskan fosil.

Ulasan seiring dengan Belanjawan 2010 yang diumumkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak itu adalah signal positif kerajaan Barisan Nasional terhadap tekanan dunia ke atas isu pemanasan global.

Saya berpendapat, sudah sampai masanya, perjuangan mengatasi isu pemanasan global ini dijadikan manifesto perjuangan politik parti dan tidak boleh dianggap sebagai isu mikro semasa sahaja.

Kita mesti sedar bahawa usaha memulihkan kembali dunia yang semakin uzur ini semakin mendapat perhatian. Sementara itu, sikap pemimpin-pemimpin dunia juga sentiasa dipantau serta sering mendapat kritikan sinikal rakyat dunia yang memerhati.

KRITIKAN SINIKAL TERHADAP AS DAN CHINA

Baru-baru ini laman sesawang NGO pencinta alam sekitar, Greenpeace mentertawakan telatah World's Big Brother, Amerika Syarikat (AS) yang asalnya berkemampuan menaja penjelajahan manusia pertama ke bulan. Kini terbukti AS gagal dalam mempertahankan manusia yang telah kesekian lamanya hidup di bumi.

Dalam rencana minggu lalu, saya juga menyentuh hanya AS sahaja yang masih belum menandatangani Protokol Kyoto manakala China pula tidak terdaya untuk mengawal pembangunan industri konvensional yang menjadi punca kenaikan indeks pencemaran udara sehingga dicemuh hebat oleh negara-negara jiran.

Namun, kita terpaksa mengakui bahawa proses evolusi kepada industri berasaskan teknologi hijau memerlukan kos tanggungan yang lebih berbanding teknologi konvensional. Apatah lagi industri teknologi hijau masih di peringkat awal dan mempunyai permintaan tinggi dalam senario tekanan dunia sekeliling yang melampau.

Malangnya lagi, desakan dari NGO-NGO antarabangsa agar negara-negara membuat perubahan untuk mengatasi pemanasan global ini berlaku di tengah-tengah krisis ekonomi dunia yang dahsyat. Sehingga menjadikan pemimpin-pemimpin dunia sekadar menabur janji-janji manis yang sebenarnya tidak termampu dilaksanakan oleh mereka.

Statistik media antarabangsa menunjukkan pemimpin-pemimpin Liga Eropah mendahului senarai dalam usaha mengurangkan pengeluaran karbon dioksida dengan mencatatkan 25 hingga 30 peratus. Sementara Perdana Menteri Jepun, Yukio Hatoyama (empat bulan berkhidmat) dan Presiden AS, Barack Obama (11 bulan berkhidmat) masing-masing mencatatkan pengurangan pengeluaran karbon dioksida sebanyak 25 dan 17 peratus.

SERIBU SATU HIKMAH

Jika kita renungkan dari perspektif berbeza, terdapat seribu satu hikmah di sebalik tekanan ekoran dari isu-isu krisis ekonomi dunia, ketandusan minyak dunia dan pemanasan global.

Dengan model baru dalam menguruskan bio-sfera yang lebih baik, dunia kita akan terdedah dengan pembukaan ekonomi baru yang berasaskan teknologi hijau.

Bayangkan umat manusia kini diberi peluang untuk hidup dalam dunia penuh futuristik. Sebagaimana kita kagum dengan ciptaan ketuhar gelombang mikro pada awal 1990-an, kita pasti akan teruja dengan pelbagai produk teknologi hijau masa depan.

Kenderaan harian yang kita gunakan tidak lagi menjadi punca pencemaran udara kerana ia adalah kenderaan elektrik yang mempunyai kos efisyen tinggi kerana tidak lagi menggunakan bahan bakar fosil. Pada masa yang sama peperangan perebutan wilayah untuk menakluki telaga minyak seperti yang berlaku di antara Kuwait-Iraq pada 2 Ogos 1990 juga dapat dielakkan.

Bangunan pejabat pula berkonsepkan bangunan hijau yang disiapsiagakan dengan material mesra alam serta konsep pengudaraan semulajadi serta sistem elektrik solar. Selain itu, rumah kita bakal dilengkapi dengan mesin-mesin penulenan udara, penstabil ion untuk mengurangkan kesan elekrostatik, pendingin udara yang tidak menghasilkan karbon dioksida dan banyak lagi.

Berdasarkan keuntungan yang diraih ekoran perubahan teknologi masa depan inilah, saya merasakan ramai masih beranggapan isu kecelaruan iklim dunia ini adalah propoganda ekonomi kapitalis dalam menyelesaikan krisis ekonomi dunia.

Sama ada bersetuju atau tidak, bak kata pepatah Inggeris: "whether you see the glass of water half empty or half full."

Sebagai salah seorang khalifah Allah di muka bumi, kita sekurang-kurangnya sudah mulai peka dan sudah mula melakukan sesuatu untuk merawat dunia yang semakin uzur.

Secara kebetulan, keputusan dan tindakan kita itu membuat kita terdedah kepada pengalaman hidup baru yang sekali gus menyediakan jalan keluar dari kemelut krisis ekonomi dunia yang kian menjunam.

FERIZ OMAR ialah Presiden Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris)

KEMELUT KECELARUAN IKLIM DUNIA – SIRI 3
(UTUSAN MALAYSIA - RUANGAN FERIZ OMAR (Edisi: Rabu, 30 Disember 2009, Muka 10)

DOSA BARAT TETAPI TIMUR MENJADI MANGSA

SAYA yakin bahawa semua pemimpin di peringkat dunia mahukan kemajuan untuk agama, bangsa dan negara. Apa yang jelas, pemimpin-pemimpin Barat telah 'membangunkan' negara mereka ratusan tahun jauh mendahului kita.

Namun demikian, kerakusan tindakan 'barbarian' pemimpin-pemimpin masa lampau Barat ini dalam membangunkan negara tanpa mengendahkan pengurusan bio-sfera yang baik wajar ditempelak kerana tindakan mereka telah menjahanamkan iklim dunia pada hari ini.

Jika tidak, mengapa sesetengah badan bukan kerajaan (NGO) antarabangsa sanggup menyamakan dosa pemimpin-pemimpin seperti ini dengan kezaliman pembunuhan manusia beramai-ramai anjuran Hitler di seluruh Eropah, Ariel Sharon di Palestin dan Radovan Karadzic, Pemimpin Serb di Bosnia.

Rata-rata, berbillion-billion hektar hutan di kebanyakan negara Eropah dan Amerika Syarikat (AS) telah ditebang semata-mata untuk pembangunan. Yang peliknya, sekiranya terdapat tanah-tanah lapang pula, ia tidak diisi dengan re-forestration programme atau program penanaman semula seperti yang diterajui oleh Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB).

Gara-gara itulah, masyarakat Timur agak keliru dengan tentangan masyarakat Barat apabila berlakunya penggondolan hutan malar hijau di Asia Tenggara seperti yang berlaku di Sumatera dan Kalimantan, Indonesia bagi tujuan perindustrian kelapa sawit.

Apa yang pasti, peratusan tanah yang diusahakan adalah terlalu sedikit berbanding jumlah keluasan hutan yang belum lagi diterokai.

Bagi saya, hal ini adalah antara sekelumit dosa-dosa masyarakat Barat terhadap kecelaruan iklim dunia yang perlu ditebus oleh masyarakat Timur secara 'terpaksa' sebagaimana kita dijadikan 'mangsa' dalam pelbagai isu dunia yang lain.

Sudah terang lagi bersuluh. Sistem penjanaan elektrik yang berasaskan bahan bakar asas fosil adalah salah satu punca utama kecelaruan iklim dunia. Hari ini sahaja sektor perindustrian dihidangkan dengan pelbagai sistem penjanaan kuasa yang menggunakan tenaga angin, air, suria dan nuklear.

Dalam hal ini juga, AS sengaja menakut-nakutkan dunia untuk tidak menggunakan tenaga nuklear yang sebenarnya adalah paling murah dari segi bahan mentah dan operasi demi mengeksploitasi industri uranium dunia.

Dalam hal yang lain pula, saya juga tidak boleh menerima obsesi kerajaan AS dalam melindungi keuntungan syarikat-syarikat gergasi dan memastikan kerajaan mereka terus berkuasa.

Agak 'tidak masuk akal' apabila AS menyarankan dan memberi hak secara langsung kepada dunia supaya 'perdagangan karbon' dibenarkan. Saranan ini seolah-olah menganggap kemelut kecelaruan iklim dunia sebagai suatu perkara yang remeh dan boleh dikomersialkan!

MEMBINA KEMAJUAN DALAM KETERBATASAN

Sekalipun masyarakat Barat lebih membangun, namun masyarakat Timur sebenarnya jauh mendahului dalam usaha penyelidikan dan kajian penggunaan teknologi bagi menguruskan bio-sfera dengan baik. Sebagai contoh, usaha-usaha yang diterajui oleh syarikat Sharp, Jepun lebih lima dekad mempelopori teknologi kuasa suria perlu diikuti oleh dunia.

Begitu juga dengan pelbagai usaha syarikat-syarikat Jepun lain yang sentiasa mencari jalan untuk menghasilkan produk penggunaan manusia yang sesuai bermula dengan menggunakan bahan material terbaik, kaedah operasi yang berkesan, penghantaran yang cekap sehinggalah penggunaan yang sesuai dengan kehidupan lestari manusia yang kini terkesan dengan keuzuran dunia.

Paling membanggakan, sekalipun tiada 'penanda aras' antarabangsa untuk emisi sifar (zero emission) terhadap penghasilan karbon dioksida, para penyelidik Timur khususnya dari Jepun ini nampaknya benar-benar gigih serta serius dalam melaksanakan amanah mereka dengan begitu baik sekali.

Atas alasan ini juga, kita menghargai misi delegasi perdagangan Malaysia ke Jepun yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri baru-baru ini. Antara teknologi yang diketengahkan adalah teknologi bangunan hijau yang bukan sahaja mesra alam malah dapat diselenggarakan pada kadar kos yang sangat rendah dan juga kenderaan elektrik atau Electric Vehicle (EV) yang sempat diuji kemampuannya oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri.

Walaupun sedikit saya cemburu kerana hanya dapat menonton kemampuan kenderaan masa hadapan yang dipanggil 'Eliica' itu di dalam YouTube, saya yakin teknologi EV yang dibangunkan oleh Profesor Shimizu dari Keio University itu adalah jawapan kepada penantian kereta elektrik dunia pertama serta penyelesaian kepada isu under powered atau kurang kuasa pecutan yang cuba diselesaikan bertahun lamanya oleh kebanyakan jurutera kereta elektrik prototaip dunia yang lain.

Melalui pembacaan saya, Eliica adalah prototaip kenderaan elektrik futuristik yang mampu menghasilkan pecutan 0-100 kmj dengan masa 3.9 saat pada kelajuan maksimum 370 kmj. Bukan sahaja ia mampu menumpaskan Porsche 911 dengan mudah sekali, malah kos pengendaliannya adalah 12 kali ganda lebih murah daripada Proton Persona!

Dua perjanjian persefahaman yang dipelopori oleh Kumpulan Chenderong Bersekutu dengan dua syarikat ulung teknologi hijau Jepun ini adalah usaha 'mengecapi kejayaan dalam keterbatasan'.

Yang lebih penting, ia petanda bermulanya langkah untuk teknologi hijau bertapak di Malaysia. Semoga usaha transformasi radikal ini terus diberikan tumpuan dan sokongan oleh kerajaan Malaysia agar generasi masa hadapan faham serta peka tentang ilmu alam dan keuzuran dunia.

Perubahan yang kita lakukan ini diharap seiring dengan ingatan pujangga China, Lao Tzu yang mengatakan "Jika kita tidak menukar arah, kita mungkin berakhir di mana kita mula melangkah." Ayuh, mari kita lakukan perubahan sekarang dan kembalikan hubungan erat antara manusia dengan alam.

FERIZ OMAR ialah Presiden Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris)

Feriz Omar

Posts : 1
Join date : 2009-12-31

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemanasan Global

Post  CikguPA on Tue Jan 12, 2010 4:55 pm

Kurangkan Pencemaran Asap Tangani Perubahan Iklim

Rosmidzatul Azila binti Mat Yamin
Pegawai Penyelidik

12/08/2009

Sambutan baik masyarakat terhadap dua kempen yang telah dianjurkan serentak oleh Jabatan Alam Sekitar Sabah sempena Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM) 2009 yang bertemakan "Bumi Memerlukan Anda dan Bersama Kita Menangani Perubahan Iklim" merupakan satu petanda positif menggambarkan tahap keprihatinan masyarakat terhadap kepentingan menjaga kebersihan alam sekitar semakin meningkat. Kempen tersebut iaitu "Kempen Udara Bersih Untuk Bandar Raya" dan "Kempen Pemeriksaan Asap Kenderaan Tanpa Saman" merupakan satu usaha murni yang perlu dicontohi oleh setiap negeri bagi mengajak setiap lapisan masyarakat bersama-sama menangani ancaman pencemaran asap akibat daripada penggunaan kenderaan bermotor yang semakin meningkat saban tahun.
Statistik peningkatan jumlah kenderaan bermotor yang berdaftar di Malaysia kepada 17 juta pada tahun 2008 berbanding 14 juta pada tahun 2004 merupakan satu skala peningkatan yang agak besar dan drastik jika dibandingkan dengan saiz negara dan penduduk yang hanya dianggarkan berjumlah 26 juta sahaja pada tahun tersebut. Melihat kepada senario perkembangan jumlah kenderaan bermotor untuk tempoh tersebut, ia cukup membimbangkan jika kesan-kesan yang bakal dihadapi oleh alam sekitar diambil kira. Ini memandangkan asap kenderaan bermotor seperti kereta, motosikal, bas, lori, kereta api dan sebagainya merupakan antara penyumbang utama kepada pencemaran alam sekitar khususnya pencemaran udara.

Keadaan menjadi semakin tidak terkawal lebih-lebih lagi apabila setiap pergerakan kenderaan bermotor memerlukan penggunaan tenaga yang sangat banyak dan hampir kesemuanya dihasilkan dengan membakar bahan api fosil. Pembakaran tersebut seterusnya menghasilkan asap dan bunyi bising yang sekaligus membawa kesan negatif bukan sahaja terhadap kualiti udara bahkan juga kepada persekitaran setempat. Jika situasi peningkatan jumlah kenderaan bermotor setiap tahun dibiarkan secara berterusan tanpa adanya langkah proaktif oleh pihak-pihak tertentu dalam menyebarkan maklumat bagi meningkatkan pengetahuan dan tahap kesedaran masyarakat berhubung penyelenggaraan kenderaan, pastinya masalah pencemaran asap yang sedia ada akan bertambah meruncing dan akan memberi dampak yang lebih buruk lagi kepada alam sekitar.

Pendekatan yang diambil oleh kerajaan Sabah sempena kempen tersebut dengan memberi peluang kepada masyarakat setempat menguji kenderaan bagi menentukan sama ada tahap pengeluaran asap kenderaan mereka melebihi kandungan yang telah ditetapkan ataupun sebaliknya dapat membantu meningkatkan tahap kefahaman masyarakat terhadap aspek penyelenggaraan kenderaan yang betul bagi mengelakkan pembebasan asap secara berlebihan ke udara. Kempen-kempen seumpama itu merupakan satu inisiatif yang baik dalam mendidik masyarakat agar prihatin berhubung aspek penyelenggaraan kenderaan dan menjadikannya sebagai satu budaya hidup agar masalah pencemaran asap dan pembebasan gas karbon dioksida dapat dikawal dan diminimumkan. Malah usaha-usaha sedemikian juga dapat membantu membenih dan menyemai semangat kecintaan terhadap alam sekitar di kalangan seluruh anggota masyarakat.

Namun persoalan yang sering timbul, adakah hanya dengan satu atau dua kempen sahaja sudah memadai untuk mendidik masyarakat agar lebih peka terhadap kebersihan alam sekitar? Pastinya rata-rata di antara kita sedia maklum bahawa sikap segelintir masyarakat kita yang mempunyai semangat berkobar-kobar hanya sepanjang tempoh penganjuran sesuatu kempen atau program sahaja, sebaliknya cepat pudar apabila sesuatu kempen yang dianjurkan telah tamat dan ditinggalkan. Sikap sedemikian bukan perkara baru dalam masyarakat kita, bahkan ia seakan sudah menjadi kelaziman kepada segelintir daripada kita yang hanya ibarat "hangat-hangat tahi ayam sahaja" dalam melaksanakan sesuatu perkara. Adakah kita ingin membiarkan sikap sedemikian terus membelenggu masyarakat kita? Pastinya kita sama sekali menjawab tidak. Oleh itu, apakah yang perlu kita lakukan dalam memastikan kesedaran yang disuntik akan sentiasa subur dan mekar dalam jiwa setiap lapisan masyarakat?

Pastinya jawapan mudah, kita sebagai individu terlebih dahulu perlu tetapkan tekad dan azam untuk terus menyokong dan menyumbang tenaga dalam memastikan setiap usaha pihak-pihak yang terbabit dalam memulihara dan melestarikan alam sekitar tidak menjadi sia-sia. Malah, kita sebagai individu juga perlu sedaya upaya berusaha menjadikan amalan menjaga dan menyelenggara kenderaan sebagai satu kemestian dan budaya hidup seharian agar pembebasan asap kenderaan sentiasa terkawal mengikut peraturan yang telah ditetapkan. Jika kita sebagai individu tidak mempunyai iltizam yang kuat untuk sama-sama menyumbang ke arah itu, pastinya kempen-kempen yang dianjurkan tidak akan memberi sebarang makna kepada kita dan matlamat menangani masalah pencemaran alam sekitar akan terkubur begitu sahaja.

Dalam memastikan semangat kecintaan terhadap alam sekitar yang diterapkan sentiasa subur dan terus tersemai kukuh dalam jiwa setiap individu, kempen-kempen seumpama itu perlu diadakan secara berterusan dari masa ke semasa agar matlamat yang disasarkan dapat dicapai dengan jayanya. Malah ia juga perlu diperhebatkan lagi dengan mensasarkan bilangan pengguna yang lebih ramai tanpa mengira peringkat umur, misalnya dengan menganjurkan kempen secara bergerak untuk tempoh masa yang tertentu agar kesedaran mengenai aspek penjagaan dan penyelenggaraan kenderaaan dapat diterapkan sehingga ke akar umbi dalam memastikan matlamat menangani masalah pencemaran alam sekitar dan perubahan iklim dapat direalisasikan. Malah, lebih berkesan lagi jika kempen-kempen seumpama itu diperluaskan ke sekolah-sekolah agar para pelajar dapat didedahkan berhubung aspek penjagaan kenderaan dengan lebih baik dan sewajarnya pada usia yang masih muda.

Selain daripada penganjuran kempen-kempen kesedaran yang giat, penguatkuasaan peraturan berhubung pelepasan asap hitam juga perlu dipertingkatkan, misalnya dengan mengenakan denda yang lebih tinggi daripada biasa kepada pemilik kenderaan yang melanggar peraturan yang telah ditetapkan. Pendekatan seumpama itu dilihat dapat memberi pengajaran yang berkesan kepada pemandu dan juga pemilik kenderaan agar lebih berwaspada dan sentiasa mematuhi setiap peraturan yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa. Dalam hal tersebut, pihak berkuasa juga seharusnya telus dan tidak berkompromi dengan mana-mana pengguna dan pemandu yang enggan mematuhi peraturan yang telah ditetapkan. Dengan tindakan tegas yang dipraktikkan, pastinya ia dapat membantu menangani masalah pelepasan gas hitam secara menyeluruh.

Kerjasama yang padu daripada semua pihak dan segenap lapisan masyarakat juga adalah penting dan sangat perlu dalam memastikan matlamat mengurangkan pelepasan asap hitam dapat dicapai. Semua pihak perlu sedar bahawa tanggungjawab menjaga dan memulihara alam sekitar bukan terletak di bahu satu pihak sahaja, malah ia perlu dipikul oleh semua pihak. Matlamat mengurangkan pelepasan asap hitam tidak akan berkesan jika hanya seorang sahaja yang melakukannya. Walaupun mungkin tindakan menjaga dan menyelenggara kenderaan dengan baik merupakan satu tindakan yang nampak kecil sahaja pada pandangan mata kasar, namun ia mampu memberi impak yang besar kepada kepentingan alam sekitar.

Malah, sikap tidak mahu mengambil tahu dan hanya bergantung harap kepada orang lain semata-mata untuk melunaskan tanggungjawab alam sekitar juga perlu dielakkan, kerana sikap sedemikian akan hanya menjejaskan integriti alam sekitar yang seterusnya akan memberi kesan yang lebih buruk lagi kepada pembangunan negara. Justeru, sudah tiba masanya untuk kita bermuhasabah diri dan mula mengubah sikap kita agar lebih prihatin terhadap masa depan alam sekitar kita demi melahirkan persekitaran yang bersih dan selamat untuk semua pihak. Jika matlamat pelepasan asap hitam yang mencemarkan udara dapat dikurangkan, pastinya masalah perubahan iklim dan pemanasan global juga dapat ditangani dengan jayanya.

http://www.ikim.gov.my/v5/index.php?lg=1&opt=com_article&grp=2&sec=&key=1860&cmd=resetall
avatar
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 49
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pemanasan Global

Post  CikguPA on Thu Feb 04, 2010 1:29 am

Pemanasan global kian serius tuntut keprihatinan warga bumi

Oleh Hasrizal Shaari, 4/2/2010 BH

PEMANASAN global yang semakin hangat diperkatakan di seluruh dunia dilihat mempunyai hubungan langsung dengan peningkatan gas rumah hijau utama seperti karbon dioksida dan metana. Persoalannya, mengapa gas ini memberi impak penting dalam pemanasan global?

Sebagai perumpamaan mudah, gas yang terapung di atmosfera boleh diibaratkan sebagai selimut besar kepada bumi. Ia hanya membenarkan kemasukan cahaya matahari dan sampai ke permukaan bumi, namun bertindak menghalang cahaya dibalikkan oleh permukaan bumi keluar semula ke ruang angkasa.

Pemerangkapan cahaya yang berlaku secara berterusan dalam bentuk tenaga haba menyumbang kepada peningkatan suhu bumi. Kesan pemanasan yang berlaku ini dapat dilihat dengan jelas melalui kecairan glasier utama dunia serta ais di kawasan Artik dan Antartika yang berlaku dengan kadar yang sangat pantas ketika musim panas.

Kajian dan pemerhatian yang dijalankan di Institusi Oseanografi Scripps, Mauna Loa, Hawaii, Amerika Syarikat yang bermula pada 1958 sehingga kini menunjukkan pola peningkatan karbon dioksida yang begitu ketara dan keadaan ini pastinya menimbulkan kebimbangan di kalangan pakar kaji cuaca.

Bagaimanapun, sebilangan kecil saintis berpendapat pemanasan global yang berlaku hari ini bukan berpunca daripada kesan langsung peningkatan kandungan gas rumah hijau di lapisan atmosfera. Sebaliknya, lebih kepada pengaruh aktiviti solar matahari, di mana ahli astrologi mengesan pertambahan titik panas di permukaan matahari sejak beberapa dekad yang lalu.

Pertambahan titik panas ini dikatakan mempunyai corak hampir sekata dengan pola peningkatan suhu bumi berbanding pertambahan kandungan karbon dioksida. Titik panas yang dikesan ini menghasilkan radiasi tinggi yang mampu mempengaruhi suhu planet yang mengelilingi matahari termasuk bumi.

Selain itu, ada juga persepsi bahawa isu berkaitan di antara kesan gas rumah hijau dan pemanasan global sengaja dicipta untuk meningkatkan dana dan peruntukan bagi kajian bidang meteorologi dan kajian iklim. Sebagai contoh, penyediaan dana daripada Kerajaan Britain pada awal 1980-an untuk penyelidikan kesan pemanasan global yang disebabkan gas rumah hijau.

Rentetan daripada kelulusan itu, pelbagai dana dan peruntukan datang mencurah-curah untuk bidang meteorologi dan kajian iklim khususnya membabitkan kesan gas rumah hijau. Seterusnya menyediakan banyak peluang pekerjaan dalam bidang ini serta membuka pelbagai cabang kajian yang berkaitan.

Dari sudut lain pula, pemanasan yang berlaku dianggap satu kitaran normal bagi bumi dengan merujuk kepada kitaran interglasier yang berlangsung sejak berjuta-juta tahun dulu. Suatu masa dulu, permukaan bumi pernah mengalami keadaan yang diistilahkan ‘Free of Ice’ pada 500 juta tahun yang lalu dan juga zaman ‘Last Glacial Maximum’ pada 20,000 tahun lalu.

Jadi mengikut pandangan mereka, tidak hairanlah jika suatu masa nanti permukaan bumi akan kembali seperti 500 tahun dulu, di mana tiada lagi glasier dan ais di kedua-dua kutub bumi.

Mungkin pendapat yang diketengahkan itu ada kebenarannya. Namun, pemerhatian yang lebih teliti terhadap data meteorologi khususnya daripada program Iklim: Kajian Jangka Panjang, Pemetaan dan Jangkaan (CLIMAP) menunjukkan pola perubahan cuaca yang berlaku beberapa dekad ini lebih cepat dan pantas berbanding kitaran pemanasan sama yang pernah berlaku jutaan tahun lalu.

Keadaan ini dibuktikan dengan kadar kehilangan ais yang berlaku di kawasan Artik, iaitu sebanyak 8.5 peratus setiap dekad selepas ledakan zaman perindustrian. Pakar kaji cuaca Artik daripada Pusat Data Salji dan Ais di Boulder, Calorado, Mark Serreze menjangkakan pada 2030 tiada lagi kawasan di Artik yang dilitupi ais ketika musim panas.

Umum mengetahui ketika era perindustrian berlangsung sekitar 1960-an, pelepasan gas rumah hijau ke atmosfera berlaku mendadak dan kandungannya di atmosfera bumi semakin bertambah setiap tahun, ia turut menyumbang kepada pelbagai masalah pencemaran dunia seperti peningkatan suhu, hujan asid, jerebu dan sebagainya.

Situasi ini harus membuatkan kita sedar bahawa pemanasan iklim global yang berlaku hari ini bukan lagi sekadar proses semula jadi malahan turut didorong dan dipengaruhi faktor manusia.

Sebagai warga dunia yang prihatin, kita harus bimbang dengan fenomena pemanasan global yang semakin kritikal dan sewajarnya satu tindakan secara bersama dan drastik bagi mengurangkan pelepasan gas rumah hijau perlu dilakukan. Percayalah sumbangan dan usaha kecil kita hari ini mempunyai makna yang cukup besar untuk generasi akan datang.Penulis ialah Pensyarah (Geokimia Marin) yang kini melanjutkan pengajian di peringkat PhD di Universiti Hokkaido, Jepun
avatar
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 49
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Pemanasan Global

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum