ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Go down

ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  PnLeela on Thu Jan 24, 2008 1:50 pm

Hi kelas Very Happy . Apa khabar semua?

Sila layari laman ini dan kemudian jawab soalan-soalan berikut

http://www.djz.edu.my/kecheng/malay/disiplin.htm

1. Apakah yang menjadi punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas?

2. Jelaskan dua kaedah yang boleh diamalkan oleh guru untuk mengawal masalah disiplin dalam bilik darjah.


Selamat berbincang dan jumpa lagi
Pn. Leela Very Happy

PnLeela
Admin

Posts : 380
Join date : 2008-01-03

View user profile http://pengajianam900.forumotion.com

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  vinclam1314 on Fri Jan 25, 2008 1:38 pm

Khabar baik ni.. affraid

1. Berat sebelah guru terhadap pelajar perempuan dan perbuatan labeling merupakan punca utama serta Guru menggunakan cara yang tidak sesuai terhadap murid dan pengurusan kelas yang tidak sesuai telah menyumbang kepada masalah disiplin di kalangan pelajar di dalam kelas.


2. Guru boleh memberi kaunseling kepada pelajar yang mempunyai masalah disiplin. Kaedah yang betul ini dapat menurunkan kes masalah disiplin pelajar dengan baik dan harmoni. Selain itu, guru juga boleh mengamalkan hubungan yang baik dan mesra dengan pelajar yang bermasalah disiplin and pelajar lain di dalam kelas.Dengan hubungan baik dan mesra di antara pelajar dengan guru, pelajar akan lebih menyukai guru dan seterusnya kurang memberikan masalah disiplin di dalam kelas.

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  ChanLM on Sat Jan 26, 2008 10:58 am

1. Punca utama masalah disiplin dalam kelas adalah kerana guru menggunakan cara yang tidak sesuai seperti menggunakan cara lama dalam menangani masalah disiplin pelajar dan guru tidak memahami perbezaan ciri personaliti berdasarkan jantina.

2. Guru perlu melayan semua pelajar sama taraf walaupun pelajar itu lemah dalam pelajaran dan kurang sopan. Apabila pelajar itu memahami niat guru, maka dia akan berubah. Guru juga perlu memahami perbezaan fikiran antara lelaki dan perempuan sebelum menjalankan hukuman atau kaunseling ke atas mereka. Ini mengelakkan mereka fikir bahawa guru hanya mahu memalukan mereka dan melakukan perkara yang bertentangan dengan guru. (65pp) Neutral

ChanLM

Posts : 8
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  sim on Tue Jan 29, 2008 12:04 pm

1. Punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas adalah kerana pengurusan guru dalam kelas yang kurang berkesan dan cara pengajaran yang tidak mendapatkan keminatan pelajar menyebabkan pelajar tidak menjaga disiplin dalam kelas seperti mengantuk dan tidak memberi perhatian dalam pembelajaran.

2.Pertama,guru hendaklah mengajar dengan pelbagai kaedah supaya pelajar tidak berasa bosan,dengan itu,pelajar dapat belajar lebih seronok dan ingatan tentang pelajaran lebih lama.Guru juga perlu menunjukkan kemesraan dan kesabaran terhadap pelajar yang lemah supaya mereka tidak takut akan guru dan mungkin akan belajar lebih bersungguh-sungguh.

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  lim siew yuen on Wed Jan 30, 2008 4:59 pm

1.punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas kerana kurang kesannya guru menguruskan kelas mereka, seperti tidak dapat menarik perhatian pelajar terhadap pembelajarannya, tidak dapat mengenali sifat-sifat pelajar perempuan atau lelaki dan masih tidak mengubah pandangan terhadap pelajar masa kini serta tidak menggunakan cara yang sesuai untuk menangani ia.
2.Cikgu boleh menyertai rombongan untuk mengenali fikiran pelajar kini.Dengan ini guru akan mendapat banyak idea dan menggunakan cara yang sesuai kepada murid mereka untuk menyalurkan ilmu mereka kepada pelajarnya dengan sempurna.cikgu juga boleh menjalankan aktiviti kaunselling terhadap pelajar bermasalah, dengan ini,cikgu dapat memahami pelajarnya lebih mendalam dan membantu mereka serta mengubah sikap mereka yang menyebabkan gangguan kepada pelajar menuntut ilmu.(63 perkataan)

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  Ang3laWong on Mon Feb 04, 2008 10:35 am

1. Punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas adalah kerana guru yang kurang mengenal pasti perbezaan ciri personaliti antara pelajar lelaki dan perempuan,pengurusan guru dalam kelas yang kurang berkesan dan lama seperti perbuatan "labeling" serta pengurusan kelas yang tidak sesuai.

2. Guru haruslah mengambil khusus tentang mengenali fikiran pelajar masa kini supaya dapat mengetahui banyak cara yang baik dan sesuai menangani pelbagai masalah berdasarkan keadaan yang berlainan melalui khusus yang memanfaat itu.Oleh itu pelajar berasa sedar diri dengan keadaan yang selesa.Selain itu,Guru juga harus menunjukkan kemesraan dan kesabaran terhadap pelajar yang lemah atau kurang sopan supaya dapat memotivasikan mereka berusaha dan belajar dengan seronok.

(65perkataan)

Ang3laWong

Posts : 36
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

ULASAN TEKS : MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  NCH CHEAN on Wed Feb 13, 2008 5:17 pm

1) Sesetengah guru sekarang masih suka menggunakan cara lama mengikut pengalaman meraka pada ' zaman dulu ' untuk mengendalikan kes disiplin di sekolah dan perbuatan ' labeling ' oleh guru terhadap pelajar menjadi punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas.

2) Kaedah yang boleh diamalkan oleh guru untuk mengawal masalah disiplin dalam bilik darjah adalah melalui cara memahami dan mengenal pasti perbezaan ciri personaliti berdasarkan jantina di kalangan pelajar supaya tidak memperlakukan atau menganggap mereka semua adalah sama . Selain itu , guru hendaklah membuat pemantauan khusus terhadap pelajar yang berpencapaian rendah serta mengurus kelas untuk menghasilkan pengajaran yang bermutu supaya masalah disiplin dalam bilik darjah dapat dikawal .
( 64 patah perkataan )

NCH CHEAN

Posts : 39
Join date : 2008-01-15

View user profile

Back to top Go down

ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  HsuJia on Fri Feb 15, 2008 9:08 am

1) Punca utama masalah disiplin di dalam kelas adalah kerana terdapat sesetengah guru masih menggunakan cara lama untuk mengendalikan kes disiplin di sekolah.Selain itu,pengurusan kelas juga merupakan salah satu punca utama dan guru juga perlu memahami dan dapat mengenal pasti perbezaan ciri personaliti berdasarkan jantina di kalangan pelajar.

2) Kaedah yang boleh diamalkan oleh guru untuk mengawal masalah disiplin dalam bilik darjah adalah guru harus sentiasa mempunyai kemampuan untuk melayan pelajar yang lemah dengan penuh kesabaran supaya mereka dapat belajar dengan bersungguh-sungguh kerana mempunyai dorongan guru.Selain itu,guru yang mengajar di dalam kelas juga boleh memikir kaedah yang berbeza supaya dapat menarik perhatian pelajar untuk berminat pelajar dan tidak akan berasa hendak mengantuk di dalam kelas semasa guru mengajar.(71 pp)

HsuJia

Posts : 34
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  siewMei on Fri Feb 15, 2008 3:55 pm

1)Punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas ialah cara pengendalian kes yang kurang sesuai dan kemahiran guru dalam pengurusan kelas yang lemah.Selain itu,pengenalpastiaan dan pemantauan terhadap tahap serta kemampuan pelajar juga merupakan salah satu punca utama.

2)Antara kaedah yang boleh diamalkan adalah guru perlu sentiasa bersedia untuk menghadapi masalah pelajar,tambahan pula,guru juga perlu sentiasa memantau dan memberi perhatian terhadap pelajarnya tanpa mengira prestasi atau faktor lain. Ini membolehkan pelajar tidak terasa dipulaukan dan merasai kemesraan daripada guru. Di samping itu,guru perlu bijak dalam pengawalan disiplin dan pengurusan kelas. Dengan memahirkan diri dalam kedua-dua aspek ini,guru boleh menjadikan pelajaran mereka dengan menarik dan disiplin kelas dapat dikawal.

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

ULASAN TEKS:MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  wenze on Sat Feb 16, 2008 2:44 pm

1. Apakah yang menjadi punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas?
Punca utama masalah disiplin adalah di sebabkan terdapat guru yang tidak mengendalikan kes dengan profesional seperti membincangkannya secara terbuka di bilik guru.Malahan,terdapat sesetengah guru sekarang masih cenderung menggunakan cara lama mengikut pengalaman mereka pada “zaman dulu”.Tambahan pula,perbuatan ‘labeling’ terhadap pelajar bermasalah boleh juga merencatkan proses pemulihan mereka.

2. Jelaskan dua kaedah yang boleh diamalkan oleh guru untuk mengawal masalah disiplin dalam bilik darjah.
Kaedah yang boleh diamalkan oleh guru adalah dengan mengambil kira perbezaan yang wujud di kalangan pelajar mereka bagi menentukan sama ada perancangan pengajaran yang dibuat akan gagal atau berjaya.Selain itu,guru perlu mengambil pemantauan terhadap pelajar yang lemah atau mereka yang sering tidak menumpukan perhatian semasa pembelajaran.

wenze

Posts : 7
Join date : 2008-01-14

View user profile

Back to top Go down

Masalah disiplin pelajar.....

Post  Jennifer Ong on Tue Feb 19, 2008 4:58 pm

1) Masalah disiplin berlaku kerana terdapat guru yang mengendali kes dengan cara lama di hadapan orang ramai tanpa menghiraukan perasaan pelajar-pelajar yang melakukan salah laku tersebut.

2) Guru haruslah mengubah cara pengajaran mereka yang membosankan. Contohnya, guru boleh menunjukkan gambar-gambar animasi untuk menarik perhatian pelajar. Selain itu, guru perlu mengubah cara menangani kes-kes disiplin pelajar. Contohnya, guru-guru bolehlah berbincang dengan pelajar bermasalah di bilik kaunseling yang tidak ramai orang supaya pelajar tersebut berasa selesa untuk meluahkan masalah mereka.

Jennifer Ong

Posts : 60
Join date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  wonderfoo_99 on Wed Feb 20, 2008 9:16 am

1.Punca pertama ialah peraturan sekolah yang tidak ketat. Peraturan sekolah harus diketatkan agar pelajar mematuhi peraturan.Selain itu,peraturan tidak mengikut kesesuian pada masa kini menyebabkan masalah disiplin .Disamping itu,dendaan yang tidak menpunyai sebab yang munasabab menjadi punca masalah disiplin.
2.Kaedah yang dapat mengawal disiplin ialah melalui kaunseling.Guru harus berkomunikasi dengan pelajar agar dapat memahami sebab pelajar melanggar peraturan sekolah. justeru, guru harus bersifat adil dalam menangani masalah disiplin.Contoh ,pelajar yang bersalah mesti didenda,dan pelajar yang berkelakuan baik akan dipuji.

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

ULASAN TEKS : MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  lingwei on Thu Mar 20, 2008 12:27 am

1. Punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas adalah kerana guru masih mengamalkan pengurusan yang berasaskan 'zaman dulu'
dengan melaksanakan perbuatan 'labeling' terhadap pelajar yang bermasalah,juga kurang memahami dan tidak dapat mengenal pasti
perbezaan ciri personaliti antara pelajar lelaki dan perempuan serta pengurusan kelas yang lemah menyebabkan pelajar tidak dapat
memberi perhatian yang sepenuhnya dalam pembelajaran.

2. Guru harus membuat pemantauan khusus tentang masalah yang dihadapi oleh pelajar yang bermasalah.Ini membolehkan guru lebih
memahami masalah pelajar secara mendalam supaya dapat menyelesaikannya dengan cara yang lebih berkesan berdasarkan maklumat
yang telah diperolehi.Selain itu,guru juga harus mempelbagaikan kaedah dalam pembelajaran dengan penuh kemesraan dan kesabaran.
Oleh itu,pembelajaran dalam kelas dapat dijalankan dengan penuh keseronokan supaya dapat memotivasikan pelajar yang lemah lebih
berusaha untuk terus maju. (70pp)

lingwei

Posts : 3
Join date : 2008-03-19

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  lim on Thu Mar 20, 2008 5:36 am

1.)Punca utama yang menyebabkan masalah disiplin pelajar berlaku di sekolah adalah guru menggunakan cara pengurusan dan cara pengajaran yang kurang sesuai seperti "perbuatan labeling",guru juga tidak memahami personaliti pelajar masing-masing dan menggangapsemua pelajar adalah sama.

2.)Kaedah yang boleh diamalkan oleh guru untuk mengatasi masalah disiplin pelajar adalah mengamalkan cara pengajaran yang baru seperti memahami ciri personaliti pelajar masing-masing sebelum mengambil sebarang tindakan atau hukuman serta lebih peka dan perihatin terhadap pelajar terutama pelajar yang kelihatan mengantuk dan tidak memberi tumpuan di dalam kelas.Selain itu,kaedah yang kedua adalah guru harus mempunyai idea yang jelas mengangani pelbagai bentuk dan suasana kelas seperti lebih memberi perhatian kepada pelajar dan bertindak adil dan saksama supaya pelajar tidak berasa guru adalah sengaja memalukan dan menyusahkan mereka.(88 patah perkataan)

lim

Posts : 21
Join date : 2008-02-17

View user profile

Back to top Go down

Menangani masalah disiplin pelajar

Post  Ice on Thu Mar 20, 2008 11:49 am

1. Terdapat beberapa punca yang boleh menyebabkan masalah disiplin pelajar di dalam kelas.Guru yang tidak cukup pengalaman dan tidak mahir dalam mata pelajaran juga ialah salah satu punca daripadanya.Pada pendapat saya,punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas adalah latar belakang keluarganya.Dalam sebuah keluarga yang mengandungi keganasan,keluarga yang penceraian,ibubapa sibuk dalam kerjanya,ia akan menyebabkan pelajar kurang mendapat kasih sayang daripada keluarganya.

2. Kaedah yang boleh digunakan oleh guru untuk mengawal masalah disiplin dalam bilik darjah adalah guru memberikan kaunseling yang sesuai kepada pelajar itu.Guru juga perlu sentiasa mengambil berat terhadap pelajar-pelajar.Contohnya,guru-guru boleh berbual-bual dengan pelajar yang mengalami masalah dan menolongkannya untuk mengatasi masalah dengan cara yang betul.Guru juga boleh mengadakan satu kempen di sekolah agar masalah disiplin pelajar boleh diatasi.Kempen ini boleh berkaitan dengan isu-isu yang berfaedah tentang beragama untuk mengelakkan pelajar sentiasa berlaku perbuatan yang salah di kelas.Guru perlu memberitahu kepada pelajar-pelajar tentang keburukan dan akibat selepas membuat perbuatan yang salah seperti membuat bising di kelas,tidak mengambil perhatian apabila guru sedang mengajar.

Ice

Posts : 10
Join date : 2008-02-03
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  pohblg on Thu Mar 20, 2008 3:37 pm

PnLeela wrote:Hi kelas Very Happy . Apa khabar semua?

Sila layari laman ini dan kemudian jawab soalan-soalan berikut

http://www.djz.edu.my/kecheng/malay/disiplin.htm

1. Apakah yang menjadi punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas?

2. Jelaskan dua kaedah yang boleh diamalkan oleh guru untuk mengawal masalah disiplin dalam bilik darjah.


Selamat berbincang dan jumpa lagi
Pn. Leela Very Happy

1.Punca utama masalah disiplin pelajar di dalam kelas ialah cara pengurusan kelas yang lama dan cara pembaharuan yang dinanti-nantikan, guru yang tidak mahir dan tidak tahu ciri personaliti pelajar gagal mengawal pelajar dengan baik.

2.Kaedah pertama, kaunselling dapat membantu pelajar dalam menyelesaikan suatu masalah, di samping itu,ia juga memberi peluang kepada guru untuk memahami tentang pelajar mengenai kesusahan pelajar dan kekeluargaan mereka. Ini dapat mendorong pelajar berasa guru adalah kawan mereka, lalu pelajar akan patuh kepada "kawan" mereka.
kaedah kedua,guru boleh memberi ceramah tentang disiplin pelajar-pelajar, supaya pelajar menyedar diri bahawa kesalahan mereka, dan tahu tanggungjawab sebagai seorang pelajar.2.

pohblg

Posts : 31
Join date : 2008-02-20

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  wendy on Tue Apr 22, 2008 3:41 pm

1. Masalah disiplin pelajar di dalam kelas berlaku disebabkan oleh sesetengah guru-guru yang masih cenderung menggunakan cara yang lama dan tidak memahami personaliti pelajar perempuan dan pelajar lelaki.

2. mengambil berat dan memahami personaliti pelajar dapat mengurangkan masalah disiplin oleh itu pelajar akan mengubah kelakuan mereka. Selain itu, teknik digunakan haruslah sesuai seperti hukuman hanya dikenakan kepada pelajar yang melakukan kesalahan yang besar dan pujian kepada pelajar yang telah mengubahsuai sikap buruk.

wendy

Posts : 60
Join date : 2008-02-06

View user profile

Back to top Go down

Re: ULASAN TEKS: MENANGANI MASALAH DISIPLIN PELAJAR

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum