Ajar pendidikan seks di sekolah

Go down

Ajar pendidikan seks di sekolah

Post  keat sin (U6A) on Tue Mar 23, 2010 12:47 pm

KUALA LUMPUR 22 Mac - Kementerian Pelajaran disaran memasukkan pendidikan seks dalam kurikulum pembelajaran di sekolah ekoran peningkatan kes buang bayi dan pelbagai gejala sosial di kalangan remaja.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, maklum balas diterima kementeriannya menunjukkan masih ada remaja yang tidak memahami implikasi yang mungkin berlaku jika mereka melakukan hubungan seks di luar nikah.

"Kita anggap rakyat di negara ini terpelajar dan serba tahu tetapi maklum balas diterima kementerian membuktikan masih ada anak muda terutama wanita yang tidak tahu mereka boleh mengandung dan akan berhadapan pelbagai implikasi jika melakukan hubungan intim.

"Disebabkan itu, kita minta Kementerian Pelajaran menimbangkan perkara ini. Kita tidak boleh menyapu isu ini di bawah karpet dan perlu menghadapinya sebaik mungkin.

"Kita perlu berani memberi pendidikan tentang implikasi dari sudut sains dalam kurikulum sekolah mengenai apa akan berlaku jika mereka melakukan hubungan intim," katanya ketika ditemu bual pada program Soal Jawab yang disiarkan secara langsung menerusi TV3 malam ini.

Mengulas desakan sesetengah pihak agar kerajaan mewujudkan rumah perlindungan untuk bayi terbuang, Shahrizat menjelaskan, kementeriannya tidak bersetuju dengan cadangan tersebut.

Menurutnya, jika rumah perlindungan itu diwujudkan, ia seakan memberi isyarat negatif kepada masyarakat selain bimbang langkah tersebut akan disalah tafsir.

"Apa pun, jika ada berlaku 'sesuatu', ibu bapa atau ahli keluarga lain boleh beritahu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang akan mengambil anak itu dan memastikan mereka selamat dan terbela kerana kita ada rumah kanak-kanak dan institusi tertentu.

"Sebagai kerajaan prihatin, kita juga membelanjakan jutaan ringgit untuk membantu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membuat amal dalam perkara ini. Pergilah jumpa mereka untuk minta bantuan atau jumpa saja Ketua Wanita UMNO setiap cawangan dan mereka akan bantu melalui Skuad Sayang," katanya.

Sementara itu, Shahrizat memberitahu, setakat ini sebanyak 12 kes pembuangan bayi diterima kementeriannya dengan separuh daripada bayi tersebut meninggal dunia sebelum sempat diselamatkan.

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Ibu bapa boleh ajar pendidikan seks

Post  keat sin (U6A) on Sun Apr 25, 2010 8:21 am

BUKIT BERUNTUNG: Kementerian Pelajaran belum bercadang memperkenalkan mata pelajaran pendidikan seks di sekolah rendah dan menengah.
Timbalan Menterinya, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata pendidikan seks termasuk usaha mencegah jangkitan HIV dan Aids sebenarnya boleh dimulakan dari rumah. “Dalam konteks ini peranan ibu bapa sangat besar bagi memastikan anak diberikan ilmu mencukupi mengenai perkara itu. Justeru, ibu bapa perlu berusaha mendapatkan kemahiran asas bagi mendidik anak mereka di rumah dengan langkah yang betul.

“Mereka perlu kerap mengikuti kursus, seminar dan bengkel keibubapaan dianjurkan pelbagai pihak sebelum memulakan pendidikan itu di rumah, selain sentiasa memantau aktiviti anak mereka pada masa lapang termasuk yang melayari internet dan menggunakan telefon bimbit.

“Langkah ini bagi mengelakkan anak-anak memuat turun pelbagai gambar tidak bermoral,” katanya selepas merasmikan Program Menara Ilmu Kecemerlangan Pendidikan 2010, dekat sini petang semalam.

Selain di rumah, katanya, melalui pendekatan penerapan pendidikan seks boleh diajar di kelas melalui penerapan ilmu dalam mata pelajaran Biologi, Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.
Beliau berkata, langkah berkesan diusahakan guru dan ibu bapa diharap dapat menghindarkan masalah gejala sosial seperti hubungan seks rambang, penyalahgunaan dadah dan kes buangan anak di kalangan remaja yang semakin berleluasa pada masa ini dan jika ia tidak di kekang segera, ia akan menjadi lebih buruk.

“Ibu bapa tidak perlu malu memberikan nasihat dan pendidikan secara terbuka kepada anak mengenai seks. Saya yakin kita mampu bertindak sendiri dan juga membantu kerajaan menangani gejala sosial,” katanya.

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum