Negara terlalu bergantung kepada pekerja asing

Go down

Negara terlalu bergantung kepada pekerja asing

Post  keat sin (U6A) on Thu Feb 18, 2010 9:00 am

KUALA LUMPUR 17 Feb. - Kebanjiran warga asing yang dapat dilihat di sekitar ibu kota ketika cuti perayaan Tahun Baru Cina baru-baru ini menunjukkan betapa serius negara ini bergantung kepada pekerja asing.

Penganalisis sosial, Kamal Affendi Hashim berkata, jumlah pekerja asing yang ramai menunjukkan kebergantungan negara terhadap mereka kerana rakyat tempatan tidak berminat untuk mengisi kekosongan bagi pekerjaan tertentu.

Bagaimanapun, katanya, perbuatan mereka keluar beramai-ramai memenuhi ibu kota ketika cuti panjang sejak Ahad lalu bukan sesuatu yang mengejutkan kerana mereka mendapat pelepasan cuti dari majikan.

"Apa lagi yang mereka hendak buat, mereka bukan seperti kita yang menggunakan kesempatan cuti panjang untuk pulang ke kampung halaman," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi hari ini.

Bagaimanapun beliau menegaskan, jika lambakan pekerja asing tidak dikawal, keadaan itu boleh membawa kepada masalah sosial dan semua pihak harus memandang serius kesan daripadanya.

Beliau merujuk beberapa kes jenayah yang melibatkan pekerja asing seperti pergaduhan dan kecurian.

"Kerajaan perlu memberi perhatian pada perkara ini khususnya aspek perdagangan manusia yang melibatkan agensi-agensi pekerjaan yang mengambil kesempatan ke atas keperluan tenaga manusia di dalam negara," kata Kamal Afendi.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang berasa terkejut dengan lambakan warga asing semasa cuti panjang sempena sambutan Tahun Baru Cina.

Sementara itu Presiden Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing (PAPA), Alwi Bavutty menjelaskan, kebanjiran warga asing tidak sepatutnya dilihat daripada sudut negatif.

"Sudah menjadi perkara biasa untuk siapa pun sahaja menggunakan musim cuti dengan keluar melakukan pelbagai aktiviti seperti berjumpa rakan-rakan," katanya.

Bagaimanapun, Alwi berkata, pihak berkuasa masih boleh meletakkan anggotanya untuk membuat pemantauan di sekitar kawasan yang menjadi tumpuan bagi mengelak perkara yang tidak diingini berlaku.

Sementara itu, Ketua Pengarah Rela, Datuk Zaidon Asmuni berkata, kebanjiran pekerja asing itu bukanlah sesuatu yang mengejutkan, malah turut berlaku ketika perayaan utama yang lain atau pada cuti hujung minggu.

"Malah ia turut berlaku di beberapa bandar besar yang lain di Malaysia," katanya.

Ditanya sama ada kebanjiran mereka dikaitkan dengan masalah pendatang tanpa izin (PATI), beliau menjelaskan, perkara tersebut lebih berkait dengan persepsi masyarakat.

"Kebanyakan kita menggambarkan mereka sebagai PATI, tetapi mereka mempunyai permit yang sah dan bekerja dalam sektor yang penting," katanya.

Bagaimanapun, katanya, jumlah mereka yang terlalu ramai akan diberi perhatian bagi memastikan ia sesuai mengikut keperluan supaya tidak menjadi bebanan kepada negara kelak.

Justeru, beliau yakin, kerajaan akan terus berusaha menangani masalah itu termasuk mengambil tindakan kepada majikan yang menggunakan kesempatan untuk mengambil pekerja asing tanpa permit.

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Punca kebanjiran warga asing

Post  keat sin (U6A) on Thu Feb 18, 2010 9:06 am

KUALA LUMPUR 17 Feb. - Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) menyifatkan kebanjiran terlalu ramai warga asing ke Malaysia berpunca daripada sikap tidak bertanggungjawab agensi pekerja asing yang membawa masuk mereka ke negara ini.

Pengarah Eksekutifnya, Shamsuddin Bardan berkata, lesen yang diberikan kepada 262 agensi pekerja asing telah digunakan sepenuhnya oleh mereka tanpa melihat keperluan sebenar peluang pekerjaan di negara ini.

Menurutnya, keadaan itu berlaku apabila agensi yang terlibat melihat kemasukan pekerja asing sebagai satu bentuk perniagaan dan kuota yang diberi oleh kerajaan diguna sebaik mungkin bagi menjana lebih banyak keuntungan.

''Kita telah sarankan supaya dihentikan pemberian lesen kepada agensi terlibat bagi mengelak lambakan pekerja asing dan jika terdapat permintaan terhadap mereka, kita gunakan saluran perhubungan antara kerajaan ke kerajaan.

''Apabila terlalu banyak yang dibawa masuk, kadang-kadang mereka diletakkan di premis yang tidak sepatutnya malahan ada yang langsung tidak bekerja," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kebimbangan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berhubung kebanjiran warga asing di beberapa kawasan tumpuan di ibu negara setiap kali cuti umum.

Hishammuddin berkata, fenomena tersebut semakin ketara apabila kumpulan warga asing itu dilihat keluar beramai-ramai di sekitar ibu negara setiap kali musim cuti umum yang agak panjang.

Menurutnya, realiti lambakan itu tidak bertepatan dengan rekod warga asing di negara ini termasuk yang berdaftar dengan agensi pengambilan pekerja asing.

Shamsuddin berkata, usaha bersungguh-sungguh perlu dilakukan oleh kerajaan bagi memantau penambahan warga asing di negara ini.

''Sebelum ini kita tidak bersungguh-sungguh dalam mengurangkan pekerja asing, contohnya semasa kegawatan ekonomi, seramai 300,000 telah dihantar pulang namun apabila ekonomi pulih, kira-kira 100,000 pula dibawa masuk.

''Tenaga kerja tempatan perlu digunakan bagi mengurangkan pergantungan terhadap pekerja asing dan jika perlu, kita tubuhkan satu pusat sehenti penjagaan kanak-kanak untuk membolehkan suri rumah keluar bekerja,'' katanya.

Dalam pada itu, Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Syed Shahir Syed Mohamud pula berkata, kebimbangan Hishammuddin itu bukanlah perkara yang luar biasa dan mengejutkan.

Sebaliknya bagi beliau, kebanjiran mereka adalah disebabkan kelemahan pelaksanaan polisi yang tidak konsisten oleh kerajaan.

''Kerajaan perlu merangka polisi yang jelas tentang keperluan tenaga asing seperti menghentikan pemberian lesen kepada agensi-agensi sebaliknya kerajaan sendiri yang mengawal pengambilan tenaga asing.

''Kerajaan perlu mengkaji sedalam-dalamnya mengapa keadaan ini terus berlaku walaupun ia bukanlah suatu perkara yang baru,'' katanya.

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum