Jurulatih menembak dihadap ke mahkamah atas tuduhan bunuh

Go down

Jurulatih menembak dihadap ke mahkamah atas tuduhan bunuh

Post  Kar Yung (U6A/2010) on Thu Feb 11, 2010 5:36 pm

KUALA TERENGGANU: Seorang jurulatih menembak Majlis Sukan Negeri (MSN) Terengganu dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan membunuh seorang lelaki dalam satu kejadian 1 Februari lalu.
Zamil Ahmad Murat, 49, dituduh membunuh Syed Haikar Iskandar Syed Mahdzar, 34, antara jam 4 hingga 4.30 petang berhampiran kawasan semak belakang rumah Lot 19347, Gong Badak, Belakang Depo Syarikat Air Terengganu (SATU).

Dia dituduh melakukan perbuatan itu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman mati mandatori.

Tertuduh yang berpakaian lokap mengaku faham ketika kertas pertuduhan dibacakan kepadanya di hadapan Majistret Wan Nor Aklima Wan Salleh.

Kawasan dan kamar mahkamah sejak awal pagi lagi dipenuhi oleh ahli keluarga tertuduh termasuk isteri dan anak-anak jurulatih berkenaan serta sahabat handainya untuk mengikuti prosiding kes.

Dalam kejadian pada 1 Februari lalu, seorang lelaki ditembak mati oleh jurulatih menembak MSN itu ketika cuba memecah masuk ke rumahnya melalui pintu belakang.

Jurulatih terbabit yang ketika itu berada di pusat latihan menembak pulang ke rumahnya selepas dihubungi isterinya yang memaklumkan ternampak kelibat lelaki cuba memecah masuk ke rumah mereka.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Jazamuddin Ahmad Nawawi kemudian memohon kepada mahkamah supaya menetapkan tarikh sebutan semula kes bagi membolehkan pihak pendakwa mengemukakan laporan yang berkaitan berhubung kes terbabit.

Mahkamah kemudian menetapkan 12 April ini sebagai tarikh sebutan semula kes itu.
avatar
Kar Yung (U6A/2010)

Posts : 52
Join date : 2009-05-21
Age : 28
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum