Jerebu

Go down

Jerebu

Post  vinclam1314 on Fri Mar 21, 2008 10:21 am

Apakah Jerebu
Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semulajadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.

Punca-punca Jerebu
Punca utama jerebu adalah akibat daripada:
# Pembakaran secara terbuka
# Asap dari kilang
# Asap dari kenderaan

Indeks Pencemaran Udara (IPU)
IPU diperolehi daripada pengukuran habuk yang halus (10 mikron ke bawah) dan beberapa jenis gas yang boleh menjejaskan kesihatan iaitu karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon. IPU digunakan sebagai panduan untuk mengetahui kualiti udara dan kesannya terhadap kesihatan seperti berikut :-

NILAI IPU STATUS
0-50 Baik
51-100 Sederhana
101- 200 Tidak Sihat
201-300 Sangat Tidak Sihat
301-400 Berbahaya

Anda perlu mengikuti perkembangan semasa melalui media massa (akhbar, televisyen dan radio) untuk mengetahui tahap jerebu semasa di tempat anda supaya dapat mengambil langkah-langkah pencegahan.

Daripada mestiambiltahu

Jerebu akan menjejaskan kesihatan kita. ia juga akan menyebabkan banyak kemalangan di negara kita. Selain itu, Jerebu juga boleh menyebabkan keruntuhan ekonomi negara kita sedangkan ia akan menghentikan banyak orang daripada keluar mencari rezeki.

Apakah pendapat anda tentang jerebu yang asyik melanda negara kita? Selain itu, apakah cadangan kakak dan abang kalian untuk mengatasi masalah jerebu ini? Apakah yang perlu kita buat untuk mengelakkan kesihatan kita daripada dijejaskan?

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  sc_kwan on Fri Mar 21, 2008 11:18 am

[quote="vinclam1314"]
Jerebu akan menjejaskan kesihatan kita. ia juga akan menyebabkan banyak kemalangan di negara kita. Selain itu, Jerebu juga boleh menyebabkan keruntuhan ekonomi negara kita sedangkan ia akan menghentikan banyak orang daripada keluar mencari rezeki.

Apakah pendapat anda tentang jerebu yang asyik melanda negara kita? Selain itu, apakah cadangan kakak dan abang kalian untuk mengatasi masalah jerebu ini? Apakah yang perlu kita buat untuk mengelakkan kesihatan kita daripada dijejaskan?

pada pandangan saya, jerebu tidak akan menghentikan orang daripada mencari rezeki di luar tetapi akan menjejaskan ekonomi kita dari segi pelancongan. orang ramai kerana takut akan kesan kesihatan akan memilih berada di rumah daripada pergi melancong.
untuk mengatasi masalah jelebu, perlulah kita bermula dari kehidupan seharian individu. kalau setiap orang memilih untuk menaiki kenderaan awam daripada membawa kereta sendiri, maka betapa banyak jerebu yang kita dapat kurangkan dalam sehari.
selain itu, pokok-pokok yang menjadi organ pernafasan bumi kita perlulah dipelihara semula. penebangan pokok walaupun tidak dapat dihentikan dengan serta merta, perlulah dikawal memandangkan keadaan jerebu yang semakin serius.
bagi cara mengelakkan kesihatan kita daripada dijejaskan oleh jerebu, sentiasa elakkanlah diri daripada tempat-tempat yang sentiasa berjelebu teruk seperti jalan raya dan kawasan perkilangan.

sc_kwan

Posts : 12
Join date : 2008-01-18

View user profile

Back to top Go down

Jerebu

Post  HsuJia on Fri Mar 21, 2008 12:14 pm

Bolehkah saya tahu jerebu adalah macam mana berlaku?Melalui ramai orang kata,jerebu di Malaysia adalah kerana pembakaran hutan di Indonesia adalah suatu punca jerebu.Adakah ini adalah puncanya?Jerebu akan menyebabkan ekonomi negara kita akan semakin meleset dari segi pelancongan yang seperti dikatakan oleh kwan chen.Ini adalah kerana jerebu akan menyebabkan orang lain tidak menyenangkan.Jerebu akan menyebabkan mata kita sakit.Kerajaan hendaklah selalu mengawal jerebu yang selalu berlaku supaya tidak akan menjejaskan kesihatan dengan cara alat pengesan jerebu.Jika berlaku jerebu,kita haruslah kurang keluar rumah supaya kita tidak akan meghisap asap yang busuk dengan terlalu banyak.Kita juga boleh memakai topeng muka untuk mengurangkan kesihatan kita terjejas.

HsuJia

Posts : 34
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  pohblg on Fri Mar 21, 2008 5:53 pm

Pada pendapatan saya,punca paling utama yang menyebabkan malaysia mempunyai jerebu yang melanda adalah pembakaran berlaku secara besar-besaran di Indonesia. Jerebu yang melanda di malaysia boleh mempengaruhi ekonomi negara daripada 2 faktor,ia itu rakyat yang takut dengan menghidu jerebu dan tidak selesa untuk keluar dari rumah akan mengurangan urusniaga di pasaran, urusniaga adalah sukar dijalankan jika rakyat tidak sudi keluar dari rumah. Kedua pula,adalah seperti yang Hsujia katakan,jerebu akan mempengaruhi industri perangcongan di malaysia dan sedangkan persediaan dan kemudahan pelangcong dibina untuk menyambut pelancong.Oleh itu, ia adalah 1 kerugian kepada Malaysia. Cara yang mencegah jerebu ini, rakyat-rakyat sendiri yang tidak membakar secara terbuka, dan Perdana menteri membuat perbincangan dan perjanjian dengan Indonesia, dan jika ada pembakaran di Indonesia, pasukan hendaklah dipanggil dan diminta ke Indonesia supaya meredam kan api di hutan-hutan Indonesia.

pohblg

Posts : 31
Join date : 2008-02-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  vinclam1314 on Sat Mar 22, 2008 2:22 pm

HsuJia wrote:Bolehkah saya tahu jerebu adalah macam mana berlaku?Melalui ramai orang kata,...

Semasa anda membakar kertas (terutamanya semasa anda membakar wang kertas bagi nenek moyang anda--bagi tradisional orang Cina), terdapat asap terkeluar, kan? Ini adalah kerana ketidaklengkapan pembakaran kertas tersebut.Ketidaklengkapan bahan api akan menyebabkan bebasan asap yang mengandungi carbon monoxida, carbon dioxida, carbon dan gas-gas lain. Carbon lah bahan yang menyebabkan asap itu ternampak hitam-kehitaman, dan carbon monoxida lah yang menyebabkan asap dinampak putih-kelabuan.

Seperti pengetahuan anda, tumbuhan adalah sejenis bahan api , ia merupakan bahan mentah utama bagi pembuatan kertas yang digunakan oleh kita. Oleh itu, pembakaran tumbuhan yang tidak lengkap melepaskan gas-gas yang banyak yang dapat menjejaskan kesihatan kita. Pembakaran tidak lengkap hutan di Indonesia yang disebabkan oleh suhu yang tinggi dibawa oleh angin monsun ke negara kita. Oleh itu, semasa musim monsun, masalah jerebu akan muncul di negara kita. Selain daripada suhu yang tinggi, petani-petani di sumatra juga menjalankan pembakaran hutan supaya mereka dapat membersihkan tanah dengan cepat, sisa pembakaran hutan juga dapat membekalkan tanah yang kaya dengan nutrient kepada mereka. Oleh itu, Jerebu asyik dikatakan 'pendatang asing' daripada Indonesia.

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 3:41 pm

saya setuju dengan pandangan mr lam.pembakaran di negara jiran merupakan punca menyebabkan jererbu tetapi bukan punca yang utama menyebabkan jerebu.mengisap rokok juga akan membebaskan gas yang menyebabkan jerebu walaupun kuantiti yang dihasilkan dari sebatang rokok adalah kecil tetapi dalam sehari seorang perokok akan menghisap beberapa batang rokok.jika seorang perokok menghisap 5 batang rokok, di malaysia terdapat setengah daripada penduduk lelaki adalah penghisap rokok boleh tak anda imaginekan betapa serius jerebu di malaysia jika tambah dengan gas yang dibebaskan daripada kenderaan besar,kilang,pembakaran kecil di malaysia.walaupun gas yang dibebaskan daripada rokok hanya terdapat kuantiti yang sikit,jika mengumpulkan segala gas yang dibebaskan akan mengakibatkan kesan yang teruk!

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 4:07 pm

minta maafnya mr lam kerana saya rasa walau kita telah bertukung-lumus untuk mengelakkan fenomena ini tetapi jerebu masih melanda negara kita. Sad memang menyedihkan...saya tahu jika kita tidak menjalankan aktiviti-aktiviti pembakaran mungkin kejadian ini dapat dikurangkan tetapi masih ada orang yang hanya menjaga keuntungan sendiri tidak sedar akan kesan jerebu.oleh itu saya rasa kita perlu menghukum mereka dengan mengurungkan mereka dalam satu keadaan jerebu.mestilah tidak menghianayi mereka bagi mereka menyerap gas yang bertoksin itu ,kita hanya mengurang dia dalam sebuah bilik yang panas dan berkabur serta mempnyai bau jerebu selama 1 bulan.mereka akan berasa takut dan tidak mengamalkannya lagi........
ini hanya pendapat saya,saya tahu hukuman ini mungkin kejam sikit tetapi untuk persekitaran kita,kita perlulah mengambil tindakan yang berat!sangat jelaslah negara kita dengan singapora walaupun pembakaran di indonesia berlaku mereka tidak menghantar siapa-siapa untuk berunding dengan indonesia untuk menyelesaikan masalah,dengan ini jelaslah bahawa fenomena ini adalah disebabkan oelh aktiviti yang dijalankan di malaysia

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  siewMei on Sat Mar 22, 2008 5:19 pm

saya tidak begitu setuju dengan cara kakak siew yuen. cara sedemikian akan menyebabkan imej negara kita terjejas kerana negara lain menganggap negara kita sangat kejam atas hukuman yang dikenakan. cara ini juga boleh mencetuskan beberapa keburukan,salah satunya telah saya nyatakan iaitu menjejaskan imej negara kita di mata dunia. selain itu,cara ini dituduh sangat kejam dan mengikut undang-undang,kita dilarang mencederakan orang lain tidak kira dari segi mental atau fisikal. hukuman sedemikian boleh menimbulkan masalah mental di kalangan pesalah kerana mereka dikurung dalam sebuah bilik yang seperti dihuraikan oleh kakak siew yuen selama sebulan,iaitu 30 hari,bolehkan kawan-kawan bayangkan kehidupan kamu selama sebulan dalam keadaan sedemikian?? tambahan pula,kita mungkin akan didakwa kerana cara ini akn mencederakan pesalah dari segi mental dan juga fisikal! kita dilarang mencederakan orang lain dan malahan diri sendiri juga adalah salah jika didapati kita mencederakan kita sendiri dengan sengaja. terdapat cara alternatif menghukum pesalah ini. sebahagian keuntungan mereka perlulah disumbangkan untuk penanaman semula pokok-pokok yang telah mereka tebangkan dan keuntungan mereka ini masih perlu dikenakan cukai,dengan demikian keuntungan yang mereka kaut tidaklah banyak sangat sesungguhnya mereka telah menebang pokok tanpa kebenaran. di samping itu,keja penanaman semula pokok-pokok perlu dibuat oelh mereka sendiri. dengan itu mereka bukan sahaja untung sedikit,mereka juga kena berpeluh menanam semula pokok.

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 6:06 pm

tetapi mereka tidak akan merasai kesan daripada perbuatan mereka.kita akan tahu kesalahan kita jika kita dapat mengenali kesukaran yang atas kesalahan kita.mereka tidak akan takut sebelum menampakan realiti di depan mata mereka oleh itu saya rasa mereka perlu merasai fenomena ini sebelum fenomena ini berlaku di persekitaran kita.

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  siewMei on Sat Mar 22, 2008 6:15 pm

ya,memang mereka tidak merasai penderitaan yang mungkin akan dihadapi oleh generasi akan datang jika kita masih tidak membendung masalah jerebu ini.. akan tetapi,cara ini memang kejam,seperti yang telah saya katakan,kita tidak dibenarkan untunk mencederakan orang lain,jadi cara kakak ini telah melanggar undang-undang ini! dan saya juga telah mancadangkan keuntungan mereka diambil sebagai kos penanaman semula pokok dan mereka masih perlu bayar cukai kepada kerajaan ats keuntungan mereka,dengan demikian mereka tidaklah dapat keuntungan yang banyak malah mereka perlu buat kerja penanaman semula pokok.mereka perlu menanam dua kali ganda bilangan pokok yang telah mereka ditebangkan. jika guna cara kakak,kita mungkin akan didakwa,ini telah sya jelaskan sebelum ini...

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 6:18 pm

Suspect jangan panggil saya kakak..............T.T

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 6:22 pm

sebenarnya undang-undang boleh diubahsuaikan........asalkan tidak menentang perlembagaan di negara kita.saya rasa kes ini hanya melibati hak asasi manusia.adakah kita perlu menjaga haknya daripada kekejaman sehingga dia boleh membahayakan penduduk di malaysia?

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  siewMei on Sat Mar 22, 2008 6:23 pm

haha,ini hanya satu panggilan yang sopan.. Very Happy
jangan tersinggung! jadi apakah pandangan saudari siew yuen?
adakah saudari masih rasa cara itu boleh dijalankan? saya rasa kita tunggu pandangan kawan-kawan lain tentang cara saudari,setuju? kerana cara saudari adalah agak baik tapi jika dilihat dari sudut yang lain,ia agak melampau,dikurung selama sebulan,bolehkan saudari bayangkan bagaimana saudari boleh hidup dalam tempoh ini.

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  siewMei on Sat Mar 22, 2008 6:25 pm

pesalah juga manusia,kita boleh mengenakan hukuman yang lain selain daripada cara itu. jika undang-undang diubahsuaikan kepada boleh mencederakan orng lain,maka akan menimbulkan masalah jenayah pula. jadi,jika saudari kata ubahsuai undang-undang,bagaimana saudari ubahnya?

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 6:33 pm

saya tidak dapat mengubahsuainya tetapi jika pandangan saya dapat disetujui dengan orang lain mungkin dapat dilaksanakan.saya tidak rasa dengan ini akan meningkatkan kes jenayah dan tidak akan mencederakan dia.kita hanya menempatkannya di satu bilik tertutup untuk merasai keadaan jerebu tanpa sebarang chemical yang membahayakan dia.

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  siewMei on Sat Mar 22, 2008 6:39 pm

ya,gas-gas itu adalah tidak berbahaya,akan tetapi pengurungan selama sebulan dalam satu bilik akan menjejaskan fikiran,mental seseorang. orang yang dikurung itu mungkin akan menghadapi masalah sakit jiwa jika dikurung selama sebulan,itu merupakan 30 hari dalam sebuah bilik penuh dengan gas-gas.

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sat Mar 22, 2008 6:46 pm

ooo.........itu hanya masalah tempoh..boleh diubahasuaikan sehingga terdapat kesan yang baik......

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  vinclam1314 on Sat Mar 22, 2008 9:32 pm

lim siew yuen wrote:saya setuju dengan pandangan mr lam.pembakaran di negara jiran merupakan punca menyebabkan jererbu tetapi bukan punca yang utama menyebabkan jerebu.mengisap rokok juga akan membebaskan gas yang menyebabkan jerebu walaupun kuantiti yang dihasilkan dari sebatang rokok adalah kecil tetapi dalam sehari seorang perokok akan menghisap beberapa batang rokok.jika seorang perokok menghisap 5 batang rokok, di malaysia terdapat setengah daripada penduduk lelaki adalah penghisap rokok boleh tak anda imaginekan betapa serius jerebu di malaysia jika tambah dengan gas yang dibebaskan daripada kenderaan besar,kilang,pembakaran kecil di malaysia.walaupun gas yang dibebaskan daripada rokok hanya terdapat kuantiti yang sikit,jika mengumpulkan segala gas yang dibebaskan akan mengakibatkan kesan yang teruk!

Minta maaf la, kakak Siew Yuan... adakah anggaran kakak ini terlalu besar? Selain itu, mengapakah kakak siew yuan hanya cakap penduduk lelaki? kini, banyak wanita juga merupakan perokok, sebahagian daripada mereka juga menyisap lebih banyak batang rokok daripada lelaki. Penerangan ini nampaknya agak belah sebelah kepada wanita. Selain itu, kebanyakan perokok perempuan juga lebih tidak bertimbang rasa berbanding dengan perokok lelaki. Mereka merokok di depan orang lain tanpa mengira perasaan dan kesihatan orang lain.

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  vinclam1314 on Sat Mar 22, 2008 9:41 pm

siewMei wrote:saya tidak begitu setuju dengan cara kakak siew yuen. cara sedemikian akan menyebabkan imej negara kita terjejas kerana negara lain menganggap negara kita sangat kejam atas hukuman yang dikenakan. cara ini juga boleh mencetuskan beberapa keburukan,salah satunya telah saya nyatakan iaitu menjejaskan imej negara kita di mata dunia. selain itu,cara ini dituduh sangat kejam dan mengikut undang-undang,kita dilarang mencederakan orang lain tidak kira dari segi mental atau fisikal. hukuman sedemikian boleh menimbulkan masalah mental di kalangan pesalah kerana mereka dikurung dalam sebuah bilik yang seperti dihuraikan oleh kakak siew yuen selama sebulan,iaitu 30 hari,bolehkan kawan-kawan bayangkan kehidupan kamu selama sebulan dalam keadaan sedemikian?? tambahan pula,kita mungkin akan didakwa kerana cara ini akn mencederakan pesalah dari segi mental dan juga fisikal! kita dilarang mencederakan orang lain dan malahan diri sendiri juga adalah salah jika didapati kita mencederakan kita sendiri dengan sengaja. terdapat cara alternatif menghukum pesalah ini. sebahagian keuntungan mereka perlulah disumbangkan untuk penanaman semula pokok-pokok yang telah mereka tebangkan dan keuntungan mereka ini masih perlu dikenakan cukai,dengan demikian keuntungan yang mereka kaut tidaklah banyak sangat sesungguhnya mereka telah menebang pokok tanpa kebenaran. di samping itu,keja penanaman semula pokok-pokok perlu dibuat oelh mereka sendiri. dengan itu mereka bukan sahaja untung sedikit,mereka juga kena berpeluh menanam semula pokok.

Saya sangat setuju dengan apa yang dikatakan oleh Kakak Siew Mei tetapi sangat tidak setuju dengan cara yang dicadangkan oleh kakak Siew Yuan. Cara yang dicadangkan oleh kakak Siew Yuan bukan sahaja kejam, tetapi juga merupakan satu cara pembunuhan. Bahan Kimia yang terdapat dalam asap / jerebu akan menjejaskan kesihatan pesalah dengan betapa teruknya. Jika seseorang terhidu terlalu banyak bahan kimia yang terdapat dalam asap / jerebu, mereka akan mati kerana kekurangan oksigen. Seperti apa yang saya katakan diatas, Jerebu / asap mempunyai banyak Carbon Monosida. Carbon Monosida ini akan mengurangkan bekalan oksigen kepada badan kita. Apabila bekalan oksigen ke otak kita adalah terlalu tidak cukup, maka, kita akan mengalam stroke. Jika perkara ini tidak berlaku, mereka juga akan mengalami betapa banyak kanser, terutamanya kanser peparu dan kancer trakea. Kancer ini akan menyebabkan pesalah hidup dalam keadaan yang susah dan menyakitkan sebelum mereka mengalami kematian yang disebabkan oleh kancer. Ini adalah sangat sangat sangat kejam walaupun ia akan menyebabkan pesalah insaf ( ini berlaku kerana kebanyakan orang akan insaf ke atas kesilapan mereka sebelum mereka mati )..

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  vinclam1314 on Sat Mar 22, 2008 9:53 pm

siewMei wrote:ya,memang mereka tidak merasai penderitaan yang mungkin akan dihadapi oleh generasi akan datang jika kita masih tidak membendung masalah jerebu ini.. akan tetapi,cara ini memang kejam,seperti yang telah saya katakan,kita tidak dibenarkan untunk mencederakan orang lain,jadi cara kakak ini telah melanggar undang-undang ini! dan saya juga telah mancadangkan keuntungan mereka diambil sebagai kos penanaman semula pokok dan mereka masih perlu bayar cukai kepada kerajaan ats keuntungan mereka,dengan demikian mereka tidaklah dapat keuntungan yang banyak malah mereka perlu buat kerja penanaman semula pokok.mereka perlu menanam dua kali ganda bilangan pokok yang telah mereka ditebangkan. jika guna cara kakak,kita mungkin akan didakwa,ini telah sya jelaskan sebelum ini...

Dari Segi Ekonomi pula, Saya lebih setuju dengan cadangan kakak Siew Mei. Ini adalah kerana keuntungan daripada penjualan rokok adalah tinggi. Jika Sebahagian keuntungan daripada penjualan perokok ini digunakan untuk kebajikan masyarakat atau penanaman pokok semula, ini dapat mengurangkan carbon diosida di atmosfera dan ini akan membantu dalam usahaan dalam mengatasi kesan rumah hijau. Selain itu, saya juga agak bersetuju dengan peningkatan cukai terhadap rokok. Ini adalah kerana peningkatan cukai terhadap rokok akan menyebabkan harga rokok meningkat dan ini mungkin akan mengurangkan bilangan batang rokok yang dihisap oleh perokok. Dengan inilah asap yang dibebaskan ke udara akan berkurang dengan sedikit dan badan perokok dan orang di sekitar perokok juga tidak akan menjadi terlampau teruk..

Selain itu, saya baru notis dalam cadangan kakak siew yuan, Jika pesalah didenda untuk hidup dalam suatu bilik yang mengandungi jerebu, tanpa terdedah kepada bahan kimia, ini akan menyebabkan kos pendendaan meningkat dengan dasyat. Jikalau mahu mengasingkan pesalah dengan jerebu dengan hanya suatu baju yang unik, ini memerlukan banyak wang untuk mengekalkan fungsi baju serta memerlukan banyak wang dalam pemprosesan pembuatan baju itu. Pesalah juga perlu dibekalkan dengan bekalan oksigen yang mencukupi, bekalan oksigen ini juga memerlukan wang yang banyak. Selain itu, penghasilan jerebu juga memerlukan wang yang banyak dan jerebu yang terhasil ini juga akan mencemarkan udara kita jika ia terbebas ke udara.

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

jerebu

Post  lim siew yuen on Sun Mar 23, 2008 3:23 am

walaupun perlukan duit yang banyak tetapi boleh menyelamatkan penduduk kita daripada kesusahan adakah ini bukan satu cara yang baik?

lim siew yuen

Posts : 40
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  weichian_89 on Sun Mar 23, 2008 6:23 am

lim siew yuen wrote:oleh itu saya rasa kita perlu menghukum mereka dengan mengurungkan mereka dalam satu keadaan jerebu.mestilah tidak menghianayi mereka bagi mereka menyerap gas yang bertoksin itu ,kita hanya mengurang dia dalam sebuah bilik yang panas dan berkabur serta mempnyai bau jerebu selama 1 bulan.mereka akan berasa takut dan tidak mengamalkannya lagi........
sangat jelaslah negara kita dengan singapora walaupun pembakaran di indonesia berlaku mereka tidak menghantar siapa-siapa untuk berunding dengan indonesia untuk menyelesaikan masalah,dengan ini jelaslah bahawa fenomena ini adalah disebabkan oelh aktiviti yang dijalankan di malaysia

sebenarnya semasa jerebu melanda di negara kita yang disebabkan pembakaran hutan secara besar-besaran di Indonesia,pihak negara kita telah menghantar wakil untuk berunding atas masalah ini dan pihak Indonesia juga berjanji akan mengambil berat dalam perkara ini.pihak negara kita juga menhulurkan bantuan dalam usaha menyelamatkan hutan Indonesia.
saya tidak berapa setuju dengan cara yang disebut oleh saudari siew yuan.jika kita mengurungkan seseorang itu dalam satu ruang yang penuhi oleh jerebu berkemungkinan akan menyebabkan kematian orang tersebut dan bukan seksa terhadap orang tersebut.ini disebabkan jerebu dalam ruang tersebut tidak mengandungi oksigen berbandingkan jerebu yang terapung disekitar atmosfera ini.walaupun disekitar ini dilanda dengan jerebu,tetapi dalam kandungan jerebu masih terdapat oksigen yang amat diperlu oleh manusia. pale


Last edited by weichian_89 on Sun Mar 23, 2008 4:37 pm; edited 1 time in total

weichian_89

Posts : 114
Join date : 2008-02-22
Age : 28
Location : batu caves

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  vinclam1314 on Sun Mar 23, 2008 9:21 am

lim siew yuen wrote:walaupun perlukan duit yang banyak tetapi boleh menyelamatkan penduduk kita daripada kesusahan adakah ini bukan satu cara yang baik?
Ya, tetapi pernahkah kakak Siew Yuan berfikir bahawa jika kos yang digunakan untuk mendenda pesalah digunakan di sektor lain terutamanya kebajikan dan perubatan, ini akan membawakan lebih banyak makna.. Contohnya, jika kos yang digunakan oleh pendendaan pesalah ( katakan RM 20, 000 --dalam cara pendendaan cara kakak Siew Yuan, ia pasti memerlukan kos yang sangat tinggi ) digunakan untuk menambahkan subsidi bayaran perubatan, pesakit adalah golongan yang paling menikmati kebaikan ini..

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  lim on Sun Mar 23, 2008 11:50 am

Pada pandangan saya,masalah jerebu asyik berlaku di negara kita adalah disebabkan negara jiran kita membakar hutan secara berleluasan.Masalah jerebu ini akan menyebabkan ekonomi negara kita menjadi lemah terutamanya ia akan menjejaskan sektor pelancongan negara kita kerana kebanyakan pelancongan akan memilih tidak keluar dari rumah untuk melancong kerana mereka takut ia akan memjejaskan kesihatan mereka.

Langkah untuk mengatasi masalah ini adalah pihak kerajaan mengadakan kempen untuk mengingati penduduk tidak membakar sampah secara berleluasan dan memberitahu mereka berapa besar masalah yang akan dibawa oleh pembakaran secara berleluasan.Selain itu,pihak kerajaan harus mengetatkan peraturan dan undang-undang terhadap penduduk negara kita supaya mereka takut akan mengenakan denda atau dipenjara san tidak melakukan aktiviti yang akan menyebabkan masalah jerebu.

lim

Posts : 21
Join date : 2008-02-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  siewMei on Tue Mar 25, 2008 10:21 am

terima kasih atas pandangan yang diberikan oleh pelajar weichian,tohwai dan lim..
adakah hukuman secara pengurungan boleh menyedarkan orang ramai? hukuman sebegini boleh dijadikan satu contoh ataupun amaran kepada orang lain supaya tidak melakukan kesalahan yang sama,akan tetapi saya masih tidak setuju hukuman ini kerana ia telah melanggar prinsip kemanusiaan kita,pesalah juga manusia,kita tidak boleh menyeksa mereka atas kesalahan ini. harap saudari siew yuen boleh memahami sebab-sebab saya tidak setuju dengan cara anda,ini tidak bermakna saya tidak ambil berat tentang alam sekitar dan fikir tentang kehidupan generasi akan datang. jika kita guna cara yang dicadangkan oleh saudari siew yuen,tiada perbezaan antara pesalah dan kita. kita digambarkan sebagai orang yang menyeksa species sendiri manakala mereka ialah penyeksa alam sekitar.

siewMei

Posts : 171
Join date : 2008-01-14
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

Re: Jerebu

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum