rasuah

Go down

rasuah

Post  sim on Wed Mar 19, 2008 12:26 pm

Walaupun perdana menteri kita menyatakan bahawa beliau akan berusaha menghapus kegiatan rasuah,tetapi adakah beliau akan berjaya?

Kegiatan rasuah telah wujud pada masa dahulu,masa tersebut adalah kita tidak dapat dikirakan.Manusia suka menyelesaikan masalah dengan mengguna wang,ini merupakan satu kebiasaan manusia untuk menyelesaikan masalah. Mad

Oleh itu,dalam pendapat saya,kalau perdana menteri mahu membasmikan kegiatan rasuah perlukan banyak masa,kerana ini bukan satu misi yang senang. Evil or Very Mad

Berikan pandangan anda.Apakah yang perlu dilakukan supaya kegiatan rasuah dapat dibasmikan? I love you

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  pohblg on Wed Mar 19, 2008 4:36 pm

Rasuah didefinisikan sogokan, wang suap atau yang seumpama dengannya dengan tujuan yang satu iaitu agar pihak-pihak tertentu dapat mengurus dan menyelesaikan sesuatu hal yang dikehendakinya dengan segera dan menguntungkan. Rasuah dilakukan oleh 2 hala,sehala yang lebih penting adalah rakyat sendiri. Sebagai rakyat yang bertanggungjawab sebagai rakyat Malaysia harus tidak terlibat dalam aktiviti rasuah, kerana rasuah boleh melemahkan efisien kerajaan.

Oleh itu, marilah kita jadi seorang warga Malaysia yang bertanggungjawab!

pohblg

Posts : 31
Join date : 2008-02-20

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  weichian_89 on Wed Mar 19, 2008 5:09 pm

masalah rasuah bukan sahaja berlaku di negara kita ia telah merangkumi seluruh dunia dan masalah rasuah bukan lagi berita yang baru tetapi ia masih merupakan salah satu isu yang hangat dan sering dikeluarkan untuk menbincang.kebanyakan pemimpin negara juga janji kepada rakyat akan membasmikan masalah sebegini sedaya upaya.biasanya ini akan menjadi mungkir janji ia disebabkan masalah rasuah tidak dapat dihapuskan sepenuhnya dengan kuasa seseorang sahaja.untuk mengatasi masalah ini perlulah kerjasama dari pelbagai pihak,sebagai contoh,penerima rasuah haruslah berfikir rasional sebelum menerimanya ini dapat menyekat pemberian rasuah dan para haruslah berhenti memberi rasuah ini barulah dapat mengurangkan masalah rasuah.pembasmian masalah rasuah haruslah dilakukan dalam jangka masa panjang dan bukan dapat diselesaikan dalam masa singkat.

weichian_89

Posts : 114
Join date : 2008-02-22
Age : 28
Location : batu caves

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  lim on Thu Mar 20, 2008 7:38 am

Pada masa terkini masalah rasuah berlaku semkin meluas.Ia bukan sahaja berlaku di negara kita.Langkah yang boleh diambil oleh pihak kerajaan untuk mengatasi masalah ini adalah mengetatkan peraturn dan undang-undang negara seperti mengenakan denda yang lebih teruk iaitu bukan hanya denda akan wang dan penjara tetapi juga melucutkan jawatannya selama-lamanya.Selain itu,langkah yang kedua adalah ibubapa harus memberikan ajaran agama sejak anak-anaknya masih kecil supaya mereka sentiasa mengingati tidak boleh melakukan kegiatan rasuah dan perbuatan yang tidak baik.Justeru,langkah yang ketiga adalah pihak kerajaan dan majikan pihak swasta sentiasa mengadakan kempen untuk kakitangannya dan mengingati mereka tidak melakukan rasuah.

lim

Posts : 21
Join date : 2008-02-17

View user profile

Back to top Go down

rasuah

Post  HsuJia on Thu Mar 20, 2008 10:41 am

Pada pendapat saya,rasuah di Malaysia adalah semakin buruk berbanding dengan negara lain.Mengapa negara lain tidak mempunyai rasuah yang semakin teruk seperti Malaysia?Adakah mereka rasa rasuah adalah perbuatan yang dapat menyenangkan mereka?Walau bagaimanapun,kerajaan haruslah memikirkan masalah untuk membasmikan kegiatan ini supaya rasuah dapat dikurangkan.Langkah pertama adalah pihak kerajaan haruslah mengetatkan peraturan supaya orang atasan tidak melakukan rasuah terhadap semua rakyat.Selain itu,kerajaan haruslah mengenakan denda atau hukuman terhadap pembuatan rasuah kerana ini boleh cepat mengurangkan rasuah negara kita.Langkah kedua adalah kita haruslah kurang bersikap rasuah kerana ini akan mengancam orang lain dan juga diri sendiri.Ini boleh dilihat daripada pihak kerajaan selalu diberi rasuah oleh rakyat yang hendak menyenangkan perbuatan mereka.Oleh itu,kerajaan haruslah sentiasa memikirkan dari segi yang rasional tetapi bukan tidak baik.Ini juga dapat menyebabkan pembangunan negara kita tidak semakin maju seperti Jepun atau Korea.

HsuJia

Posts : 34
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Rasuah

Post  Ice on Thu Mar 20, 2008 11:11 am

Masalah rasuah yg berlaku di negara kita semakin serius.Pada era ini,terdapat banyak penduduk dan pegawai-pegawai terlibat diri dalam rasuah.Terdapat beberapa cara yang berkesan boleh digunakan untuk mengatasi masalah rasuah.Pertamanya,penduduk mesti mahu mengubah sikap-sikap yang mementingkan diri.Penduduk tidak patut memberi wang kepada polis-polis apabila sudah menyalahi undang-undang seperti memandu kereta laju.Kalau perkara ini terus berlaku,ia akan menyebabkan masalah rasuah tidak akan diatasi.Kedua,pihak kerajaan perlu mengetatkan undang-undang.Pihak kerajaan boleh denda wang atau menjatuhkan hukuman terhadap orang yang terlibat dalam rasuah.Ketiga,pegawai-pegawai perlu mengamalkan sikap-sikap yang bertanggungjawab terhadap penduduk dan negara.Pegawai-pegawai tidak patut menerima wang rasuah daripada orang yang ingin merasuahkan diri.Pegawai boleh menasihati orang yang terlibat dalam rasuah agar mereka menyedarkan diri.Kalau orang itu masih tidak menyedarkan diri,pegawai itu boleh mendedahkan perkara ini kepada pihak kerajaan supaya kerajaan boleh menjatuhkan hukuman kepada orang yang terlibat dalam kegiatan rasuah.Semua pihak harus bekerjasama untuk mengatasi masalah ini supaya nama baik negara kita tidak dijejaskan.

Ice

Posts : 10
Join date : 2008-02-03
Age : 28

View user profile

Back to top Go down

RE: RASUAH

Post  NCH CHEAN on Wed Mar 26, 2008 6:36 pm

Apakah itu rasuah? Rasuah biasa kita katakan adalah bermaksud korupsi,penggelapan wang,wang tumbuk rusup .Rasuah merupakan sesuatu perlakuan yang buruk dan tidak berperikemanusiaan .Masalah ini semakin serius di negara kita dan perlu diberi perhatian oleh semua pihak untuk memberi bantuan dalam menangani masalah tersebut.Masalah rasuah bukan sahaja berlaku di antara pengawai-pengawai malah juga berlaku di antara pengawai dengan rakyat .Perdana Menteri mengatakan bahawa beliau akan berusaha untuk membanteraskan masalah rasuah dengan secepat mungkin.Namun ,masalah ini masih lagi menjadi satu perkara yang amat susah untuk menangani.Saya berpendapat bahawa kerajaan haruslah mengetatkan undang-undang agar tiada pihak yang berani melakukan rasuah .Di samping itu, Jabatan Pencegah Rasuah juga boleh menjalankan pemantauan yang ketat agar tiada rasuah berlaku.Pada masa yang sama, Jabatan Pencegah Rasuah juga boleh mengadakan kempen antirasuah untuk menyedarkan rakyat tentang rasuah adalah merupakan sesuatu perbutan yang buruk dan perlu dibasmikan.

NCH CHEAN

Posts : 39
Join date : 2008-01-15

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  vinclam1314 on Thu Mar 27, 2008 10:14 am

Untuk menyelesaikan sesuatu masalah, kita mestilah mengenalpasti punca-punca berlakunya masalah sebegini, adakah kakak dan abang kalian bersetuju dengan fakta ini? Saya sangat bersetuju.. Punca rasuah yang asyik diberikan oleh pihak berkuasa adalah kerana gaji mereka yang sangat sedikit. Adakah ini merupakan puncanya? saya tidak bersetuju kerana kebanyakan gaji rakyat adalah lebih rendah daripada mereka. Rakyat yang berpendapatan rendah dapat menambungkan kehidupan mereka sedangkan pihak berkuasa tidak dapat menambungkan kehidupan mereka pada paras kos kehidupan yang sama, bolehkah fakta ini diterima?
Selain itu, pihak yang memberikan rasuah juga bersalah. Kebanyakan Pihak pemberian rasuah memberikan alasan bahawa pihak berkuasa yang menanyakan rasuah daripada mereka. Saya pernah mendengar banyak kes sebegini terutamanya daripada kawan-kawan cina saya. Kebanyakan orang cina tidak digolongkan di dalam ringkungan gologan miskin. Jadi, banyak orang menganggap salah bahawa orang cina adalah kaya. Mereka berfikir bahawa kekayaan orang cina adalah daripada tanah air mereka ( bagi sebahagian orang melayu yang masih anggap orang cina sebagai orang pendatang asing ) atau daripada penisdasan orang melayu etc. jadi, mereka beralasan untuk menerima rasuah supaya orang cina akan menyumbangkan sebahagian kecil keuntungan mereka kepada mereka. Tanggapan ini adalah sangat tidak dapat diterima. Hal ini dapat diatasi dengan mendidik lagi rakyat Malaysia dengan nilai cintai tanah air dan perpaduan.

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  sim on Fri Mar 28, 2008 1:41 pm

abang vincent,kata-kata awak akan menimbulkan perselisihan antara kaum.kita tidak boleh membuat kesimpulan tersebut kerana ini amat tidak adil kepada kaum melayu yang lain dan masalah rasuah ini adalah tidak berkaitan kepada kaum kerana dalam pandangan saya,semua orang akan rasuah ataupun menerima rasuah ,hanya seseorang itu mempunyai tahap moral yang tinggi sahaja yang tidak akan melakukan kegiatan rasuah,jadi saya harap abang vincent berfikir dulu lalu menulis ....ok Question

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  vinclam1314 on Fri Mar 28, 2008 5:08 pm

Urm.. minta maaf jikalau saya telah menyinggung perasaan anda atau orang lain.. tetapi, inilah perasaan saya.. saya tiada maksub nak membangkitkan perasaan / perselisihan antara kaum.. apa yang saya bermaksud di atas ini mungkin hanyalah salah satu faktor rasuah di negara kita.. kerana tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga perselisihan di antara kaum di negara kita.. terdapat juga banyak faktor yang lain yang lebih penting atau major.. faktor perselisihan kaum ini hanyalah salah satu faktor minor yang menyumbang kepada masalah rasuah ini.. terdapat banyak juga kaum lain yang memberikan rasuah dan menerima rasuah.. bukan sahaja orang cina yang memberikan rasuah tetapi bangsa lain juga mungkin memberikan rasuah..

Kenapa kakak boon berpendapat bahawa semua orang akan rasuah ataupun menerima rasuah??

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  vinclam1314 on Fri Mar 28, 2008 5:39 pm

PULAU PINANG: Kerajaan Pulau Pinang sedang menunggu laporan bertulis daripada Badan Pencegah Rasuah (BPR) mengenai siasatan terhadap penipuan dan penyelewengan tanah di negeri itu bagi membantu siasatan lanjut oleh kerajaan negeri mengenai perkara itu.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng, berkata beliau sudah dimaklumkan secara ringkas mengenai hasil siasatan kes itu oleh Pengarah BPR Pulau Pinang, Nooraziah Abdul Manap pagi ini dan tidak berpuas hati dengan hasil penemuan siasatan itu.

“Jawatankuasa Khas Penipuan dan Penyelewengan Tanah yang dipengerusikan Timbalan Ketua Menteri, Mohammad Fairus Khairuddin akan memulakan siasatan minggu depan bagi menentukan bentuk tindakan yang boleh diambil kerana ia membabitkan kerugian yang amat besar kepada kerajaan negeri,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini.

Pernahkah anda membaca tentang berita ini? Ini merupakan salah satu topik popular di kalangan rakyat Penang sekarang.. apakah pandangan anda? adakah isu rasuah berlaku di kerajaan Penang yang sebelum ini??

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

contoh rasuah

Post  sim on Sat Mar 29, 2008 6:15 am

vinclam1314 wrote:
Kenapa kakak boon berpendapat bahawa semua orang akan rasuah ataupun menerima rasuah??

sebab semua orang akan mengalami sesuatu perkara yang tidak dapat selesaikan sendiri,pelukan 'bantuan' orang lain,oleh itu munculnya kegiatan rasuah(拿人钱财替人消灾).Dengan mengguna contoh,apabila seseorang dihalang oleh polis atas memandu dengan had kelajuan yang lebih,hendaklah dikenakan saman tetapi seseorang itu akan rasuah polis tersebut.

kedua-dua pihak adalah bersalah dari segi undang-undang,kalau tak nak dikenakan saman,hendaklah mematuhi undang-undang di jalan raya....

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  wonderfoo_99 on Sat Apr 05, 2008 9:15 am

Rasuah,adalah perkara yg boleh dilihat atau diketahuai di seluruh dunia. Malaysia boleh diperkatakan negara yg banyak berlakunya rasuah. Jika mahu menbanteras rasuah ,

Pertama: Mengadakan sistem pentabiran yang secara terbuka, iaitu segala dasar ditahui oleh rakyat dgn jelas.
Kedua:Sistem pengambilan Tender kerajaan (Projek pembangunan) secara terbuka.
Ketiga:Menguatkuasa undang-undang yang berat
Keempat;menghapuskan pentabiran yang bersifat birokasi
Kelima:Menghapuskan sistem Kuota
Keenam:Menubuhkan Suruhanjaya untuk mesiasat kakitangan kerajaan
Ketujuh:menberi ganjaran kepada sesiapa yg melaporkan kes rasuah

Akhirnya, kerjasama pelbagai pihak dapat menbanteras rasuah.
Belia BENCI RASUAH.

Yang berkhimat untuk negara;

wonderfoo_99

Posts : 111
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  vinclam1314 on Sat Apr 05, 2008 3:23 pm

yang berkhidmat untuk negara? abang foo ambil dari web site lain atau belain habis tulis? hehe.. Razz
saya berasa cara yang dikatakan oleh abang foo adalah sangat baik.. terutamanya tentang cara kedua, iaitu Sistem pengambilan Tender kerajaan (Projek pembangunan) secara terbuka seperti apa yang dikatakan oleh kerajaan Penang. Saya berasa ini merupakan salah satu cara yang sangat baik kerana dasar ini tidak memungkin dasar kerajaan hanya memberikan faedah kepada sesuatu organisasi atau syarikat. Selain itu, dasar ini juga boleh menyebabkan satu persaingan secara positif di antara syarikat syarikat yang ingin mendapatkan projeck kerajaan negeri. saya berasa ini dapat meningkatkan lagi ekonomi negara kita dan infrastuktur negara kita kerana kerajaan kemungkinan besar akan memberikan projek negeri kepada syarikat yang menawarkan wang yang paling sikit tetapi kualiti yang baik..

bolehkah abang Foo memberikan penerangan yang lebih baik tentang fakta lain yang dikatakan? seperti cara yang ke 1,5,6? pada cara yang keenam, perlukah ini diwujubkan sedangkan sudah terdapat biro pencegah rasuah ?

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  Jennifer Ong on Tue Apr 15, 2008 2:23 pm

Merasuah adalah salah laku yang tidak patut dimaafi!!
Sesetengah pihak yang hanya memikirkan kebaikan diri mereka dan mengambil rasuah kerana tamak. Ini bukan sahaja akan memudaratkan situasi kewangan segelintir pihak yang memberi rasuah yang sudah teruk menghadapi perkara yang malang yang berlaku, bahkan akan mengakibatkan Malaysia mengalami kemelesetan ekonomi jika kejadian rasuah ini diteruskan.

Kesan-kesan daripada amalan rasuah dapat diperhatikan daripada kes klip video lingam. Nama baik badan kehakiman Malaysia dicemari dan kewibawaannya pula diragui... Amalan rasuah daripada seseorang individu boleh memberi impak yang besar terhadap sebuah badan yang selama ini diagungi.

Maka, amalan rasuah ini haruslah dibendung dengan segera untuk mengelakkan komplikasi lain yang tidal diingini.

Jennifer Ong

Posts : 60
Join date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  weichian_89 on Tue Apr 22, 2008 2:21 pm

kes-kes rasuah memang tidak dapat dimaafkan dan pelbagai langkah telah diambil oleh pihak berkenaan dalam pencegah rasuah.tetapi adakah langkah-langkah ini dapat menghapuskan kejadian rasuah ini?langkah yang baru diumum oleh Pak Lah iaitu Badan Pecegah Rasuah menjadi suruhanjaya bebas dalam menjalankan tanggungjawabnya.terdapat juga 4 daya usaha telah diperkenalkan iaitu:

  • BPR distruktur semula.

  • Pengambilan 5,000 lagi pegawai pencegahan rasuah.

  • Undang-undang yang akan memberi perlindungan komprehensif kepada pemberi maklumat dan saksi.

  • Mengambil tindakan segera memperbaiki proses pemerolehan awam.


saya berpendapat bahawa pihak berkuasa asalkan prinsip keadilan, saksama, dan jujur barulah dapat menangani kes-kes seperti ini dan tidak kiralah pertubuhan apa sahaja pun.dengan daya usaha yang seperti atas,adakah kalian berpendapat ia dapat memberi kesan dalam pembanteras kes-kes rasuah?adakah ia dapat memberi imej baru kepada Badan Pencegah Rasuah yang sebelum ini ? Question Question Question

weichian_89

Posts : 114
Join date : 2008-02-22
Age : 28
Location : batu caves

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  sim on Wed Apr 23, 2008 1:36 pm

PUTRAJAYA: Badan Pencegah Rasuah (BPR) sudah menghantar kertas kerja mengenai cadangannya untuk menjadi sebuah badan bebas kepada Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi beberapa hari lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mengesahkan perkara itu tetapi enggan mengulas lanjut kerana keputusan terpulang kepada Perdana Menteri.

“Apa yang saya tahu, agensi itu sudah menghantar kertas kerja dengan menjadikan Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah (ICAC) di Hong Kong sebagai panduan,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah BPR, Datuk Abu Kassim Mohamed ketika dihubungi juga enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu.

Difahamkan, Abu Kasim dan Ketua Pengarah BPR, Datuk Ahmad Said Hamdan berjumpa Perdana Menteri berhubung perkara itu dua hari lalu.

Pengarah Siasatan BPR, Datuk Shukri Abdull, berkata beliau tidak mengetahui mengenai kertas kerja itu tetapi memaklumkan ada kalangan parti politik dan pihak lain terbabit meminta supaya badan itu lebih bebas.

Sejak ditubuhkan pada 1974, ICAC menggunakan tiga pendekatan, iaitu penguatkuasaan undang-undang, pencegahan dan mendidik masyarakat dalam usaha memerangi rasuah.

Hasil kerjasama kerajaan dan masyarakat, Hong Kong kini menjadi antara negara yang bersih daripada gejala rasuah.

Difahamkan, dalam kertas kerja itu Yang di-Pertuan Agong dengan nasihat Perdana Menteri akan melantik ahli suruhanjaya berkenaan.

Pendakwaan dikekalkan kepada Peguam Negara yang akan mengkaji dan menasihat tindakan selanjutnya jika ada bukti tidak mencukupi bagi sesuatu kes.

Ia juga diberi kuasa membuat penjelasan kepada orang ramai mengapa siasatan kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa tidak boleh didakwa walaupun siasatan dijalankan.BPR malaysia mahu berfungsi seperti ICAC di hong kong,kita dapat menonton movie yang tentang ICAC selalunya,dan akan rasa begitu hebatnya ICAC,walaupun ialah menteri-menteri rasuah, mereka akan menjalankan tugasnya dengan adil dan saksama,adakah BPR malaysia dapat buat sebegitu??

beri pandangan anda...

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  weichian_89 on Wed Apr 23, 2008 2:24 pm

saya berasa bahawa sikap pegawai yang paling penting dalam melaksanakan tugas.sikap adil, saksama, dan jujur yang perlu sedia ada pada diri pegawai adalah penting dalam semasa menjalankan penyiasiatan kes-kes yang diragui menerima rasuah.jika pegawai tidak mengamalkan sikap tersebut biarpun pertubuhan manapun tidak berkesan dalam membanteras kes rasuah. Laughing

weichian_89

Posts : 114
Join date : 2008-02-22
Age : 28
Location : batu caves

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  vinclam1314 on Thu Apr 24, 2008 12:15 pm

saya ingin meminta maaf kerana saya tidak begitu beryakinan kepada BPR ini... saya berasa mereka masih tidak dapat mencapai peringkat ICAC di HongKong... saya berasa begini kerana negara kita terdapat terlalu banyak kes rasuah.. kes rasuah ini tidak dapat dihapuskan dalam masa yang sangat singkat... selain itu, pengalaman pegawai pencegah rasuah juga tidak semahir negeri hongkong di China.. oleh itu, saya berasa pegawai-pegawai BPR haruslah menghantar pegawai-pegawai untuk belajar di luar negara supaya pengalaman mereka dapat dipertingkatkan lagi..

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  sim on Thu Apr 24, 2008 1:29 pm

saya juga berasa BPR tidak dapat berfungsi dengan baik walaupun dasar telah dibetulkan,tetapi menghantar pegawai ke luar negara untuk belajar juga tidak dapat dijalankan,kerana undang di malaysia adalah berbeza dengan negara lain dan mempunyai banyak halangan yang kita tidak dapat diperbaik dalam masa yang singkat.malaysia bukanlah negara yang terbuka seperti negara lain, banyak kes rasuah tidak diketahui lagi dan BPR juga tidak dapat menjalankan tugas dengan lancar,dan banyak kes tidak dapat diselesaikan atas orang yang terbabit adalah orang yang berkuasa..... Evil or Very Mad

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: rasuah

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum