BIOTEKNOLOGI

Go down

BIOTEKNOLOGI Empty BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Mon Aug 24, 2009 2:39 am

Bioteknologi merupakan satu bidang sains di mana benda hidup digunakan untuk penghasilan produk atau untuk melakukan sesuatu tugasan untuk manusia. Tumbuh-tumbuhan, haiwan dan juga microorganisma seperti bakteria telah digunakan untuk menghasilkan kebaikan kepada manusia.

Dalam bidang industri perubatan dan pertanian, bioteknologi bantu dalm penghasilan makanan, ujian untuk mengesan penyakit dan untuk melupuskan sisa. Bioteknologi boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah dan untuk membantu dalam penyelidikan. Bioteknologi biasanya terbahagi kepada 3 bahagian - bioteknologi merah, putih dan hijau.

Bioteknologi merah adalah berkaitan dengan mikroorganisma yang telah diubah bahan genetiknya yang digunakan untuk menghasilkan produk seperti insulin dan vaksin untuk kegunaan perubatan.

Bioteknologi putih melibatkan penciptaan bahan kimia berguna untuk sektor perindustrian melalui organisma-organisma seperti kulat dan yis. Jenis bioteknologi ini juga dikenali sebagai bioteknologi kelabu.

Bioteknologi hijau, juga dikenali sebagai bioteknologi pertanian, berurusan dengan aplikasi-aplikasi yang bertaut kepada pertanian. Ianya melalui penyelidikan bioteknologi merah dapat menghasilkan antibiotik untuk jangkitan berbeza-beza dan vaksin untuk menguatkan sistem keimunan dan mengesan dan mengubati sebarang kecacatan genetik dan penyakit telah dihasilkan.

Bioteknologi merah juga membantu dalam teknologi pembiakan seperti persenyawaan in-vitro, penghasilan profil DNA, forensik dan teknologi permindahan. Hanya dengan pertolongan bioteknologi putih yang membantu persekitaran untuk membolehkan pengawalan haiwan dan tumbuhan perosak. Bioteknologi telah membantu dalam pembersihan tumpahan minyak, melindungi spesis yang terancam dengan menyimpan DNA untuk penyelidikan pada masa akan datang dan menolong mengasingkan sebarang nutrien yang berlebihan dalam tanah mahupun dalam air.

Penyelidikan dalam bioteknologi juga bertujuan untuk pengekstrakan logam dari tanah untuk menyediakan perlombongan yang bersih, mengesan periuk api dan pembersihan logam arsenik dan logam lain yang mencemar. Bioteknologi hijau melibatkan manipulasi tumbuhan dan haiwan untuk menghasilkan spesis yang lebih mesra alam sekitar dan produktif. Pembangunan pelbagai jenis gandum yang tahan penyakit dengan cara pembiakan silang jenis gandum yang berbeza adalah satu contoh bioteknologi hijau.


Last edited by CikguPA on Sun Jan 31, 2010 2:23 am; edited 1 time in total
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Mon Aug 24, 2009 2:41 am

Fungsi bioteknologi menangani wabak H1N1
Oleh M Firdaus Raih
rencanabh@bharian.com.my
Pemahaman Tamiflu, antiviral penting bagi proses pemulihan daripada jangkitan

KEBELAKANGAN ini, perkataan seperti Tamiflu, antiviral, antibiotik dan vaksin sudah menjadi sebutan dalam perbualan harian kita. Namun, masih ada sedikit sebanyak kekeliruan mengenai apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan perkataan ini. Tambahan pula, masih juga timbul kekeliruan mengenai ujian bagi mengesan jangkitan Influenza A (H1N1).

Pemahaman mengenai perkara ini penting bagi membolehkan kita membuat keputusan berasaskan maklumat untuk membantu pihak bertanggungjawab ke atas kesihatan awam dan juga untuk kebaikan umumnya. Oleh itu, rencana ini akan cuba mengupas perkataan dan isu terbabit serta peranan dimainkan oleh bioteknologi dalam menangani wabak penyakit di zaman ini.

Semoga maklumat ini, terutama sekali dengan latar belakang penularan penyakit H1N1 yang dihadapi, boleh dijadikan panduan. Dua perkataan yang mungkin sudah lama dikenali sejak sebelum wabak H1N1 lagi ialah antibiotik dan juga vaksin.

Antibiotik dikatakan sebagai bahan kimia yang secara khususnya boleh membasmi pertumbuhan bakteria dan penggunaannya dalam pembasmian mikroorganisma lain seperti kulat. Vaksin pula adalah satu campuran atau persediaan biologi digunakan untuk sistem pertahanan badan supaya dapat mengenali sesuatu bahan asing yang menceroboh masuk ke badan.

Antara bendasing yang dimaksudkan adalah mikroorganisma pembawa penyakit yang juga dikenali sebagai 'patogen' seperti bakteria dan juga virus. Ini bermakna antibiotik adalah sesuatu yang digunakan khusus untuk membasmi jangkitan bakteria dan tidak boleh digunakan terhadap jangkitan virus. Penyalahgunaan antibiotik mengakibatkan masalah kerintangan bakteria terhadap antibiotik.

Penyalahgunaan boleh timbul dalam beberapa keadaan. Situasi utama yang membabitkan populasi awam ialah pengambilan dos antibiotik yang tidak mencukupi. Keadaan sebegini boleh timbul apabila pesakit mendapati jangkitan yang mereka alami seperti batuk sudah pun hilang dan terus menghentikan pengambilan antibiotik yang diberikan.

Mungkin juga berlaku keadaan, pesakit mendapati mereka mendapat jangkitan dan oleh kerana masih ada antibiotik terdahulu yang tidak dihabiskan, maka pesakit itu mengambil inisiatif untuk mengubati diri sendiri dengan antibiotik terbabit.

Lama-kelamaan, bakteria yang tidak dibasmikan sepenuhnya akan bermutasi dan menjadi rintang terhadap antibiotik sedia ada. Kerintangan bakteria patogen terhadap antibiotik adalah satu masalah yang besar. Sekiranya bakteria yang dulunya dianggap kurang berbahaya menjadi rintang terhadap antibiotik, jangkitan bakteria itu tidak boleh lagi diubati dengan antibiotik sama. Maka antibiotik baru perlu ditemui atau dibangunkan.

Antibiotik secara amnya bertindak dengan merencat sesuatu sistem yang diperlukan untuk kemandirian bakteria. Sebagai contoh, sekiranya sejenis bahan kimia dapat bertindak merencat sistem penghasilan protein bakteria, maka bakteria itu tidak dapat menghasilkan protein untuk terus hidup dan mengakibatkan kematian bakteria.

Bahan kimia yang bertindak sedemikian adalah antibiotik. Beberapa spesies atau jenis bakteria yang berlainan mungkin boleh dibasmi dengan satu jenis antibiotik sekiranya sistem yang terjejas oleh antibiotik pada bakteria berlainan itu mempunyai persamaan. Dengan kefahaman ini, antibiotik tidak boleh digunakan bagi menangani jangkitan virus seperti Influenza.

Bagi penyakit yang disebabkan virus, kebiasaannya, ubat antivirus yang khusus terhadap sesuatu virus, seperti Tamiflu, boleh digunakan. Tindakan ubatan antiviral berbeza daripada antibiotik. Antiviral lazimnya bertindak merencat penggandaan virus dan tidak bertindak membasmi atau membunuh virus seperti dilakukan oleh antibiotik terhadap bakteria.

Ini bermakna virus induk yang menjangkiti individu tidak dapat menghasilkan lebih banyak virus untuk meneruskan jangkitan terbabit. Dengan cara ini, sistem pertahanan (keimunan) semula jadi tubuh berpeluang untuk bertindak membantu memulihkan badan daripada jangkitan.

Pada zaman ini, bioteknologi berperanan penting dalam pencarian dan pembangunan pelbagai ubatan anti mikroorganisma seperti antibiotik dan antiviral dan penghasi-lan vaksin yang baru. Lazimnya, sa-saran bagi ubatan adalah protein.

Protein yang menjadi sasaran boleh terbabit dalam pelbagai fungsi penting untuk kehidupan bakteria atau penggandaan virus. Ilmu biologi molekul mempunyai peranan penting kerana penyelidikan dalam bidang ini banyak menyumbang pemahaman mengenai fungsi dan mekanisme tindakan sesuatu protein. Apabila sesuatu protein sasaran dikenal pasti dan dikaji mekanisme tindakannya, maka pemahaman yang timbul boleh diguna pakai bagi mencari jalan untuk merencatkan tindakan protein itu.

Vaksin pula terhasil apabila sesuatu bendasing mengaruhkan sistem pertahanan tubuh untuk mengenalinya sebagai suatu bendasing dan menghasilkan antibodi yang boleh menyekat bendasing berkenaan. Ada beberapa cara vaksin dihasilkan. Antaranya penghasilan vaksin menggu-na-kan mikroorganisma patogen yang dilemahkan atau dinyahaktifkan.

Selain itu, toksin yang dihasilkan bakteria boleh digunakan. Ini bermakna, bagi individu yang sudah divaksinasi, toksin dihasilkan oleh kuman jangkitan boleh dikenal pasti lalu dinyahaktifkan. Dalam keadaan sebegini, vaksin tidak menghasilkan tindakan secara langsung ke atas organisma patogen.

Penggunaan virus yang dilemahkan atau dimatikan, terutama bagi virus yang masih belum difahami sepenuhnya, membawa risikonya tersendiri. Oleh itu, wujud usaha untuk membolehkan hanya protein permukaan mikrob patogen dipencilkan dan dipersembahkan untuk dikenal pasti oleh sistem keimunan badan.

Cara sebegini membolehkan sistem pertahanan mengenali mikroorganisma yang boleh menjangkitinya dan menyediakan antibodi yang bersesuaian tanpa risiko seperti dalam kes penggunaan virus yang dilemahkan.

Antara usaha yang giat dijalankan di banyak makmal penyelidikan seluruh dunia, termasuk di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ialah kajian terhadap protein mikroorganisma yang berpotensi dijadikan sasaran ubatan. Ilmu biologi molekul dan bioteknologi menjadi teras yang mendokong penyelidikan sebegini. Usaha ini di-harap dapat menyediakan antibiotik generasi akan datang yang boleh menangani masalah kerintangan antibiotik dan antiviral. Teknologi yang dibangunkan membolehkan kajian sesuatu organisma patogen dilakukan dengan lebih cepat.

Sesuatu organisma yang baru saja dikenal pasti boleh diselidiki hingga memperoleh ubatan antimikrob atau vaksin dalam masa yang singkat dan bukan jangkamasa bertahun atau berabad lamanya seperti sekarang.

Dengan harapan sedemikian, maka tidak hairanlah dana hingga puluhan bilion dolar Amerika disalurkan setiap tahun dalam bidang bioteknologi. Penguasaan bidang ilmu biologi molekul dan bioteknologi, terutama aspek bioteknologi perubatan, dijangka dapat memberi pulangan yang menguntungkan pelabur awal.

Pelabur awal di sini dimaksudkan pemodal dan pengeluar dana penyelidikan besar-besaran seperti kerajaan Amerika Syarikat dan pemodal swasta seperti dana amanah. Selain menjanjikan pulangan kewangan, penguasaan teknologi penghasilan antimikrob dan vaksin juga mempunyai dampak dari segi jaminan keselamatan dan kesejahteraan sesebuah negara yang tidak dapat dinilai hanya berasaskan wang ringgit.

Penulis ialah penyelidik bidang biologi komputasi (bioinformatik) dan biologi struktur di Pusat Pengajian Biosains dan Bioteknologi, Fakulti Sains dan Teknologi, UKM.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Thu Aug 27, 2009 5:17 pm

Cabang Bioteknologi

1. Bioteknologi Tradisional

2. Bioteknologi Moden

Bioteknologi Tradisional.

Contoh-contoh Bioteknologi tradisional ialah pembuatan baja organic serta baja kimia, agen biokawalan, sel serta kultur tisu.

Bioteknologi Moden

Bioteknologi Moden membabitkan kombinasi kejuruteraan genatik seperti genomic, bioinformatik, tranformasi molekul, pembiakan, diagnostic dan teknologi vaksin.

Bioteknologi dan Industri

1. Industri pertanian
2. Industri ternakan
3. Perubatan

Industri pertanian

Dalam industri pertanian, petani-petani banyak mengalami masalah yang mampu menggugat hasil pendapatan mereka. Ini menyebabkan ramai generasi-generasi baru tidak berminat mengusahakan industri disebabkan hasil pendapatan mereka yang tidak menentu. Maka dengan menggunakan bioteknologi masalah kesuburan tanaman, jangkitan penyakit dan haiwan perosak serta pengaruh alam sekitar dapat dikurangkan.

Dengan penggunaan teknologi genetik, tumbuhan yang dihasilkan akan lebih bermutu dan produktif. Sebagai contohnya :

Buah yang besar
Buah tanpa biji
Tumbuhan yang lebih tahan dengan serangan penyakit dan haiwan perosak
Tumbuhan yang lebih kuat dan lasak dengan perubahan alam sekitar.

Industri ternakan

Penggunaan teknologi ini sangat penting dalam menampung keperluan protein manusia seluruh dunia.

Contohnya :

- Kambing yang menghasilkan susu yang lebih banyak
- Ayam yang menghasilkan telur yang lebih besar dan bervitamin
- Ikan yang lebih besar dan tahan lasak dengan keadaan persekitaran

Gen-gen yang berguna telah diselitkan kepada haiwan ini semasa dalam keadaan persenyawaan invitro dan sel telur yang telah disenyawakan dipindahkan kepada ibu tumpang yang sesuai bagi pembesaran berikutnya. Anak yang baru lahir ini akan mempunyai ciri-ciri yang telah dibawa oleh gen yang telah diterapkan.

Perubatan

Dalam perubatan penghasilan seperti hormon-hormon khusus, vaksin, antibiotik, dan pendermaan organ atau sel khusus adalah intipati penting dalam menyelamatkan nyawa manusia.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Bioseramik

Post  CikguPA on Fri Aug 28, 2009 2:16 am

Kulit kerang ganti tulang rosak

Oleh SYUKRI SHAARI
pengarang@utusan.com.my

SERDANG 27 Ogos - Sekumpulan penyelidik dari Universiti Putra Malaysia (UPM) berjaya menemui kaedah mengganti dan membaik pulih kecacatan tulang akibat kemalangan atau penyakit menggunakan cangkerang kerang.

Produk yang dikenali sebagai 'Perencah Bioseramik 3-D Berliang' itu boleh digunakan untuk membaik pulih tulang haiwan dan manusia yang cacat atau rosak.

Penemuan pasukan penyelidik yang diketuai oleh Prof. Madya Dr. Md. Zuki Abu Bakar itu merupakan yang pertama di dunia dan mengambil masa tiga tahun untuk menghasilkan produk tersebut.

Zuki berkata, produk terbaru UPM itu bukan sahaja boleh digunakan untuk membaik pulih tulang yang rosak malah boleh digunakan sebagai rawatan kosmetik.

"Melalui eksperimen yang kami lakukan ke atas tulang arnab, kami mendapati produk ini sememangnya berkesan membantu memulihkan kerosakan tulang dalam masa yang singkat.

"Malah daripada kajian tersebut, kami mendapati ia juga sesuai digunakan untuk rawatan kosmetik.

"Selain itu, produk ini selamat digunakan kerana bebas daripada bahan-bahan toksik serta tidak mempunyai kesan sampingan,'' katanya.

Beliau berkata demikian semasa sidang akhbar memperkenalkan penemuan terbaru UPM, 'Perencah Bioseramik 3-D Berliang' di UPM di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Naib Canselor Penyelidikan dan Inovasi UPM, Prof. Madya Dr. Abu Bakar Salleh.

Zuki mengakui sebelum ini memang terdapat kajian seumpamanya yang dilakukan sama ada di dalam mahupun luar negara tetapi apa yang membezakannya ialah bahan serta hasil kajian.

"Produk yang kami hasilkan ini mampu memulihkan kerosakan tulang dalam masa tiga minggu sahaja.

"Kajian-kajian yang dilakukan oleh pengkaji sebelum ini memerlukan sehingga 12 minggu untuk memulihkan tulang yang rosak dengan menggunakan batu karang.

"Jadi boleh disimpulkan disini bahawa hasil kajian kami lebih berjaya kerana dapat memendekkan tempoh pemulihan tulang menggunakan bahan yang lebih murah,'' ujarnya.

Selain memendekkan tempoh pemulihan tulang, Zuki berkata, produk tersebut juga mempunyai kelebihan lain seperti harga yang murah dan tulang boleh dipulihkan mengikut saiz.

"Kami anggarkan untuk membaik pulih lima hingga enam sentimeter kerosakan tulang, kosnya sekitar RM40 ke RM60 sahaja tidak termasuk kos pembedahan.

"Selain itu, produk ini juga boleh dihasilkan dalam pelbagai bentuk dan saiz dengan menggunakan acuan mengikut keperluan pesakit,'' katanya," katanya.

Menurut Zuki, sebelum produk tersebut ditanam ke dalam tulang yang ingin dibaik pulih, ia perlu disemai dan dieram terlebih dahulu dengan sel osteoblas yang boleh diperoleh daripada sum sum tulang pesakit.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Kepentingan Bioteknologi kepada manusia

Post  CikguPA on Thu Sep 24, 2009 8:22 am

Oleh Ahmad Parveez Ghulam Kadir (Pegawai Penyelidik Prinsipal) MPOB

BIOTEKNOLOGI terus mempengaruhi kehidupan manusia sejak dulu tanpa mengira agama, warna kulit dan cara hidup seseorang. Sama ada disedari atau tidak, kita telahpun menjadi pengguna kepada hasil bioteknologi itu.

Bioteknologi ialah proses di mana sel atau organisme (biologi) digunakan sebagai bahan asas dalam proses (teknologi) untuk menghasilkan sesuatu produk. ‘Teknologi’ yang berasaskan ‘biologi’ ini disingkatkan sebagai bioteknologi. Bioteknologi ‘lama’ digunakan untuk menghasilkan produk seperti kicap, tempe, budu dan keju. Bioteknologi baru atau ‘kejuruteraan genetik’ adalah proses yang lebih khusus dan terkawal.

Apakah perbezaan bioteknologi ‘lama’ dengan ‘baru’?

Perbezaan ketara ialah proses lama adalah proses rambang yang mana kulat atau bakteria digunakan tanpa menentukan gen apa sebenarnya diperlukan. Gen ialah unit biologi yang menentukan baka sesuatu ciri pada hidupan seperti: warna daun, tinggi pokok dan sebagainya.

Perlu dijelaskan, untuk penghasilan kicap, keseluruhan kulat digunakan dan membabitkan puluhan ribu gen. Kesan sampingan gengen lain yang dibawa kulat itu tidak semuanya diketahui.

Kejuruteraan genetik pula membabitkan beberapa gen tertentu saja dan fungsi setiap diketahui.

Malah, kejuruteraan genetik lebih diberikan tumpuan khususnya dari aspek keselamatan produk.

Hidupan yang dihasilkan melalui kejuruteraan genetik ini dikenali sebagai organisme terubahsuai secara genetik (genetically modified organism atau GMO).

Kejuruteraan genetik tumbuhan membabitkan tiga aktiviti berikut: mendapatkan gen yang diperlukan, proses kultur tisu dan memindahkan gengen berkenaan ke dalam tisu tumbuhan. Pokok yang dihasilkan ini dipanggil pokok transgenik.

Transgenik berasal daripada dua perkataan dasar iaitu ‘trans’ dan ‘gen’. Trans adalah singkatan kepada perkataan ‘transfer’ atau pemindahan, oleh itu pokok transgenik adalah pokok yang telah dipindahkan dengan gen baru (asing).

Pokok transgenik dengan gen yang baru akan seterusnya membawa suatu ciri baru.

Proses mendapatkan gen adalah berkaitan dengan kajian keseluruhan gen di dalam sesuatu hidupan atau kajian genomik. Kajian genomik ini semakin popular dan akan dijelaskan lebih lanjut di penghujung artikel ini. Kaedah mendapatkan gen amat kompleks dan tidak akan dihuraikan dalam perbincangan ini. Gen ini tidak dapat ditentukan dengan mata kasar, sebaliknya beberapa uji kaji khusus diperlukan untuk membuktikan gen yang kita peroleh.

Kultur tisu pula ialah kaedah penghasilan anak pokok lengkap di dalam tabung uji menggunakan bahagian pokok seperti daun dan akar. Kultur tisu menggunakan agar-agar yang mempunyai bahan makanan, vitamin dan bahan perangsang, akan mengubah kepingan daun atau akar tadi menjadi kalus. Kalus seterusnya menghasilkan kalus embriogenik, embrio, poliembriogenik, daun dan akhirnya akar (secara berperingkat, satu demi satu). Pada setiap peringkat perubahan itu, jenis bahan perangsang akan diubah sesuai dengan bahagian pokok yang akan dihasilkan. Semua proses ini dijalankan dalam keadaan bebas kuman (steril).

Transformasi pula adalah proses pemindahan gen asing, sama ada daripada tumbuhan itu sendiri atau daripada hidupan lain ke dalam tumbuhan. Proses ini unik dan mus*l dapat dilakukan melalui kacukan biasa. Proses pemindahan gen ini boleh dilakukan oleh bakteria atau kaedah terus. Bakteria, Agrobacterium, berkebolehan memindahkan serpihan khusus gen yang dibawanya ke dalam tumbuhan apabila ia menjangkitinya.

Kaedah terus pula adalah seperti penembakan zarah. Sel tumbuhan akan ditembak dengan zarah emas yang telah disalut dengan gen.

Gen yang dipindahkan itu akan masuk ke dalam sel tumbuhan yang kemudiannya diganda dan dibesarkan menjadi pokok.

Antara kejayaan yang dicapai dalam bidang bioteknologi tumbuhan ialah penghasilan buah tomato yang membawa gen pengawal buah masak. Pokok tomato ini menghasilkan buah yang lambat lembik dan segar. Penemuan ini amat penting untuk mengeksport buah ke luar negara. Kejayaan ini menguntungkan penjual dan pembeli kerana mendapat bekalan buah yang masih segar di pasaran.

Kejayaan kedua ialah pemindahan gen sejenis asid lemak menghasilkan biji jarak yang tinggi asid laurik (37 peratus) untuk kegunaan industri bahan pencuci, makanan dan penjagaan badan.

Pemindahan gen sejenis asid lemak lain telah meningkatkan kandungan asid stearik daripada dua peratus kepada 40 peratus yang penting khususnya sebagai pengganti lemak koko.

Pemindahan tiga gen bakteria ke dalam beberapa pokok telah menghasilkan plastik mesra alam

Penemuan ini penting kerana memberi pulangan lumayan dan memulihara alam sekitar. Plastik biasa (daripada petroleum) akan kekal selama puluhan tahun yang menimbulkan kesan alam sekitar, sebaliknya plastik mesra alam ini akan terurai dalam masa beberapa minggu atau bulan saja. Antara kegunaan plastik mesra alam ialah sebagai benang jahitan selepas pembedahan dan sedang dikaji sebagai injap jantung dan injap pembuluh darah.

Penghasilan vaksin di dalam pokok telah diusahakan.

Vaksin kolera di dalam ubi kentang berjaya memberi pelalian kepada tikus. Malangnya ubi kentang perlu dimasak dan akan merosakkan vaksin. Tumpuan kini untuk menghasilkan vaksin di dalam buah pisang agar senang dimakan oleh kanak-kanak. Bayangkan kanak-kanak ke klinik untuk imunisasi, hanya diberikan buah pisang dan bukannya suntikan. Tiada lagi tangisan! Buah yang murah dapat dihantar ke negara miskin dengan mudah dan dapat menyelamatkan lebih banyak nyawa.

Pemindahan gen dari pokok atau bakteria telah menghasilkan beberapa pokok yang tahan kulat atau serangga. Ini dapat mengurangkan penggunaan racun kulat atau racun serangga di ladang.

Pemindahan gen ini diharap menghasilkan kelapa sawit yang rintang kulat perosak akar, ganoderma, atau serangga seperti ulat bungkus.

Penghasilan pokok yang rintang racun herba banyak dihasil dan dikomersialkan. Pokok-pokok ini akan hidup apabila disiram dengan racun herba berkenaan, sebaliknya pokok rumpai yang lain akan mati.

Ada banyak lagi kemajuan yang dicapai oleh bioteknologi tumbuhan. Apa yang telah dibincangkan membuktikan betapa pentingnya bidang bioteknologi kepada manusia dalam meningkatkan penghasilan makanan dan meninggikan pendapatan pengusaha ladang.

Kajian genomik pula adalah kajian hubungan antara gen dan fungsi mereka. Dua aktiviti popular kajian genomik ialah penjujukan semua gen di dalam sesuatu hidupan dan analisis fungsi pelbagai gen dalam suatu keadaan seperti apabila pokok didedahkan pada suhu tinggi atau apabila kulat menjangkiti pokok. Kajian penjujukan semua gen kini semakin popular, malah keseluruhan gen dan DNA yang terkandung di dalam pokok Arabidopsis dan padi serta beberapa kuman dan kulat berjaya dijujukan. Dengan kejayaan penjujukan keseluruhan gen manusia, punca banyak penyakit yang merbahaya akan dapat diketahui dan langkah merawat atau mencegahnya dapat dilakukan secara berkesan. Sebagai contoh apabila racun pembunuh sel barah dimasukkan ke dalam tubuh, ia akan terus kepada sel barah dan membunuhnya tanpa memberi kesan sampingan kepada sel lain. Begitu juga penentuan gen yang berfungsi apabila pokok sawit diserang kulat yang akan dapat membantu kita mengetahui tanda awal jangkitan, kegemaran kulat berkenaan atau apakah yang sebenarnya terjadi ketika jangkitan. Pengetahuan ini dapat membantu merancang strategi menghalang atau mungkin melewatkan jangkitan kulat tersebut.

Kaedah terkini yang membolehkan ahli sains mengkaji kesan beribu-ribu gen pada satu masa adalah ‘teknologi cip DNA’ (DNA chip atau microarray technology). Kaedah ini masih baru di. Melalui penggunaan teknologi berkenaan, fungsi ribuan gen sama ada meningkat atau menurun akan dapat diketahui. Teknologi ini telah berjaya mengurangkan masa analisis fungsi ribuan gen daripada beberapa tahun kepada beberapa minggu saja.

Akhirnya, apakah kaitan kaedah genomik ini dengan kejuruteraan genetik? Pengetahuan mengenai fungsi gen yang diperoleh hasil kajian genomik akan dapat membantu merancang aktiviti kejuruteraan genetik dengan menentukan gen sasaran yang akan memberikan hasil yang paling berkesan. Kaedah genomik juga telah membantu usaha mendapatkan gen yang diperlukan daripada pokok sawit untuk tujuan kejuruteraan genetik. Teknologi cip akan membantu menentukan kesan baik dan tidak baik yang diperoleh hasil pemindahan sesuatu gen. Kesimpulannya, kajian genomik dan kejuruteraan genetik adalah saling lengkap melengkapi dan saling memerlukan.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Thu Sep 24, 2009 8:29 am

BIOTEKNOLOGI Inisiatifutamadasarbiotek
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Biojisim dan Biokomposit daripada Sisa Padi

Post  CikguPA on Wed Nov 04, 2009 4:47 pm

Pada masa dahulu sisa sekam dan jerami padi akan dilupuskan oleh para petani dengan cara pembakaran terbuka. Kaedah ini agak mencemarkan alam sekitar dan boleh menjejaskan kualiti udara.

Bagi mengatasi masalah ini beberapa alternatif dijalankan iaitu dengan melaksanakan kitar semula jerami padi untuk dijadikan sebagai baja kompos. Selain itu terdapat kegunaan lain sisa padi secara komersil dilaksanakan. Antaranya ialah penggunaanya sebagai tenaga biojisim dan biokomposit.

Sisa padi seperti jerami dan sekam mempunyai potensi yang tinggi untuk di komersilkan. Ada dua potensi penting sisa padi ini iaitu tenaga biojisim dan biokomposit dalam pembuatan perabot.

Tenaga biojism ditakrifkan sebagai tenaga yang dihasilkan daripada pereputan bahan – bahan organik seperti tumbuhan dan haiwan. Sekam dan jerami padi boleh dijadikan sebagai bahan api untuk memanaskan dandang pada loji janakuasa tenaga.

Manakala sekam padi pula mempunyai sifat – sifat yang baik untuk dijadikan bahan tambah dalam pembuatan komposit seperti papan partikel dan siling. Penggunaan sisa sampingan industri padi ini berupaya meningkatkan pendapatan ekonomi disamping menyelamatkan alam sekitar dari terus tercemar.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Bioaktif sawit bantu hindar sakit bahaya

Post  CikguPA on Tue Nov 10, 2009 4:38 pm

Bioaktif sawit bantu hindar sakit bahaya
Oleh Haryani Ngah dan Siti Haliza Yusop

Sumber seperti tokotrienol mempunyai bioefikasi berpontensi kurangkan beban risiko penyakit

PERUBAHAN gaya hidup, tabiat pemakanan dan keadaan alam yang tercemar menjadi faktor kepada penyakit jantung, diabetis dan kanser.

Sedar akan bahaya yang menimpa, masyarakat turut mengambil berat berhubung penjagaan kesihatan dan mengambil langkah menjaga pemakanan menerusi pengambilan khasiat tambahan bagi melindungi diri daripada risiko penyakit berkenaan.Bagi melindungi daripada risiko serangan penyakit berkenaan, bahan bioaktif daripada sawit adalah paling sesuai. Kajian selama 10 tahun yang dibuat terhadap bahan ini menunjukkan ia adalah lebih baik berbanding bioaktif dari sumber lain.

Sumber bioaktif sawit seperti tokotrienol, karotenoid dan phenolik, adalah antara bahan ramuan yang mengandungi khasiat yang tinggi dan mempunyai bioefikasi yang berpontensi untuk membantu mengurangkan beban risiko penyakit berkenaan.

Timbalan Menteri, Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainudin berkata, Malaysia tidak hanya menjadi pengeluar dan pengeksport produk minyak sawit mentah dan bertapis tetapi kini berusaha menghasilkan bioaktif sawit dan memasarkannya di pasaran global.

“Tokotrienol yang terkandung dengan banyaknya dalam minyak sawit juga adalah antioksidan penting untuk tubuh badan manusia dan boleh digunakan bagi membantu mencegah penyakit kardiovaskular dan melambatkan proses penuaan.

“Disebabkan kandungannya di dalam nutraseutikal dan kosmeseutikal memainkan peranan penting dalam memastikan gaya hidup lebih sihat, kerajaan akan memperbanyakkan kajian dan pembangunan (R&D) bioaktif dalam minyak sawit menerusi Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

“Antara kajian yang sedang dijalankan kini termasuk penyelidikan antikanser dan modulasi kolesterol hasil kerjasama dengan beberapa institusi lain.

“Walaupun industri ini sedang berkembang pesat namun proses dan paten baru mesti dibangunkan bagi mengurangkan kos produksi sekali gus memenuhi permintaan baru melalui kaedah yang lebih mesra alam.

“Perniagaan berkaitan Nutra-Kosmeseutikal sangat kompetitif dan pengusaha produk berasaskan bahan ini perlu bersaing dengan pengeluar lain yang ada di pasaran,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Nutra-Kosmeseutikal Sawit (PINC 2009) anjuran Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) di Kuala Lumpur.

Turut hadir pada majlis berkenaan adalah Pengerusi MPOC, Datuk Lee Yeow Chor dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tan Sri Dr Yusof Basiron.

Acara selama dua hari itu menampilkan 16 penceramah yang membentangkan kajian berhubung kepentingan tokotrienol, karotenoid dan phenolik.

PINC 2009 disertai oleh pengeluar, pengimport dan pengeksport produk nurtaseutikal dan komeseutikal, ahli akademik, pakar kesihatan serta semua yang terbabit di dalam industri nutraseutikal dan kosmeseutikal.

Persidangan itu yang bertemakan ‘bioaktif untuk gaya hidup sihat - khasiat tersembunyi minyak sawit’ dipilih untuk memberi pengiktirafan kepada fungsi positif bioaktif sawit seperti vitamin E-tokotrienol, karoten dan phenolik, yang terkandung di dalam bahan makanan dan barangan penjagaan diri yang terdapat di pasaran.

Antara kertas kerja yang dibentangkan pada persidangan itu membincangkan kelebihan tokotrienol berasaskan minyak sawit, tokorienol sebagai bahan pencegah kanser dan kepentingan dalam aktiviti biologikal.

Hamzah berkata, perniagaan berkaitan Nutra-Kosmeseutikal sangat kompetitif dan pengusaha produk berasaskan bahan ini perlu bersaing dengan pengeluar lain yang ada di pasaran.

Sehubungan itu, penganjuran PINC ada satu cara untuk mewujudkan kesedaran dan mempromosikan kepentingan bahan bioaktif sawit bukan saja di Malaysia tetapi di pasaran antarabangsa.

“Persidangan mengenai nutraseutikal dan kosmeseutikal berasaskan sawit ini adalah pertama kali di adakan bukan saja di Malaysia tetapi di peringkat antarabangsa dan dihadiri oleh penceramah dari Amerika Syarikat, Jepun, Korea Selatan dan Australia.

“Pengeluar di negara ini perlu mengambil inisiatif mendidik pengguna dan menghebahkan kebaikan pengambilan vitamin berasaskan sawit iaitu Vitamin E, karotin dan phenolik yang jauh lebih berkesan berbanding dengan pelbagai produk import lain,” katanya.

Hamzah berkata, eksport minyak sawit di negara ini menyumbangkan sejumlah RM65.2 billion dan Malaysia kini melangkah ke satu tahap lagi apabila turut mengekstrak bioaktif dalam tumbuhan itu sebelum dipasarkan di seluruh dunia.

Sehubungan itu, tumpuan kini diberikan kepada usaha mempertingkat pengeluaran sawit termasuk membuat kajian bagi mengenalpasti cara yang boleh menghasilkan lebih banyak pengeluaran berbanding yang ada sekarang.

Dengan pendekatan ini, diharapkan Malaysia terus menjadi penyumbang terbesar bagi memenuhi keperluan minyak sawit global.

“Saya percaya pembangunan dan peningkatan menyeluruh dalam industri hiliran termasuk bioaktif akan meningkatkan lagi permintaan terhadap komoditi dan sekali gus meningkatkan lagi nilai tambah terhadap sawit dan akan menjadikan industri ini mampu bersaing dengan minyak berasaskan sumber lain,” katanya
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Tue Nov 17, 2009 2:44 pm

135 syarikat bioteknologi diwujudkan sejak 2005

KUALA LUMPUR 16 Nov. - Sebanyak 135 rangkaian syarikat bioteknologi berstatus BioNexus diwujudkan sejak pelancaran Polisi Bioteknologi Nasional empat tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Biotechnology Corporation (BiotechCorp), Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata, RM1.51 bilion pelaburan diluluskan daripada jumlah rangkaian syarikat tersebut.

"Malah 17 daripada syarikat itu turut mendapat suntikan pelaburan terus dari luar negara.

"Ini petunjuk positif bagi negara untuk mencapai kejayaan sebagai hab bioteknologi antarabangsa meliputi bidang pertanian, kesihatan dan sub-sektor bioteknologi," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas Mesyuarat Panel Penasihat Antarabangsa (IAP) Bioteknologi di sini hari ini.

Mesyuarat diadakan sempena Persidangan dan Pameran BioMalaysia 2009 yang dihadiri sembilan ahli panel antarabangsa serta dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut Iskandar Mizal, syarikat yang berstatus BioNexus layak menerima beberapa jenis insentif, geran dan jaminan pengurusan melalui BiotechCorp.

Tambah beliau, terdapat tiga syarikat yang mempunyai modal pasaran berjumlah RM2.2 bilion serta disenaraikan di pasaran saham antarabangsa.

"BiotechCorp sebagai agensi utama dalam pembangunan industri bioteknologi di Malaysia akan terus berusaha membantu kerajaan memajukan bidang ini.

"Kini fokus menjurus ke arah pelaksanaan bioteknologi selaras dengan gesaan Perdana Menteri hasil mesyuarat hari ini," katanya.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  nicole_yue on Fri Nov 20, 2009 12:12 pm

cikgu...adakah soalan bioteknologi ini akan diramal keluar pada tahun ini? confused
nicole_yue
nicole_yue

Posts : 5
Join date : 2009-08-31
Age : 29
Location : Kota Kinabalu

View user profile

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Fri Nov 20, 2009 1:48 pm

mungkin juga salah satu cara menangani krisis makanan.... boleh cube bersedia n cari info..gluck
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Tue Jan 12, 2010 4:49 pm

Aplikasi Bioteknologi EM dalam Pengurusan Alam Sekitar

Rosmidzatul Azila binti Mat Yamin
Pegawai Penyelidik

11/09/2009

Penggunaan Bioteknologi EM (Effective Microorganism) atau bakteria baik dalam pengurusan alam sekitar merupakan satu langkah wajar dan perlu diperluaskan lagi agar usaha kerajaan untuk memastikan mutu dan kualiti alam sekitar yang kian tenat pada hari ini dapat dipulihkan terutamanya dalam merawat dan menghidupkan kembali sungai-sungai mati dan tercemar di seluruh Malaysia. Bioteknologi EM merupakan kaedah yang mula diperkenalkan dan dibangunkan oleh Prof. Teruo Higa dari Universiti Ryukyus, Okinawa, Jepun sejak 25 tahun yang lalu yang terdiri daripada tiga jenis mikroorganisma utama iaitu Bakteria Asid Laktik, Bakteria Fototrofik dan Yis.
EM adalah campuran kumpulan bakteria semulajadi yang terdapat pada komponen alam yang dihasilkan melalui proses penapaian semulajadi yang terkawal. Ia adalah gabungan bakteria-bakteria yang berperanan sendiri yang seterusnya membentuk kerjasama antara satu sama lain dan apabila diaplikasikan terhadap alam, ia akan memberi kesan dan manfaat yang menakjubkan ke atas alam sekitar, ekosistem dan juga kehidupan. Bioteknologi EM tidak melibatkan pengubahsuaian dari segi genetik mahupun kimia. Ia selamat digunakan dan telah diaplikasikan di lebih 120 buah negara di seluruh dunia. Pada hari ini, bioteknologi EM telah dihasilkan sendiri di 54 buah negara dan digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang seperti pertanian, penternakan, pengurusan alam sekitar dan sebagainya. Aplikasi terhadap penggunaan bioteknologi EM adalah khusus bergantung kepada keadaan dan perawatan yang tertentu. Ia merupakan benda hidup. Justeru, proses pengaktifan dan pengaplikasiannya adalah fasa terpenting dalam menentukan tahap keberkesanan penggunaannya secara menyeluruh.

Konsep EM mengetengahkan bagaimana kumpulan kultur bakteria yang berfaedah digunakan untuk tujuan mengawal mikroflora persekitaran bagi mengoptimumkan hasil, menghalang penyakit dengan merencatkan pertumbuhan bakteria patogen (bakteria yang tidak berfaedah), meningkatkan kecekapan pengambilan bahan organik dan seterusnya membantu meningkatkan biodiversiti mikrobiologi persekitaran. Penggunaan EM sangat sesuai bagi merawat air sungai yang tercemar memandangkan dengan pengaplikasiannya secara berkala akan menjadikan kehadiran mikrob yang bermanfaat adalah mencukupi dan seterusnya dapat mengawal pertumbuhan alga dengan mengurangkan kehadiran nutrien dan sentiasa mengawalnya pada paras yang minimum.

Kaedah ini sekaligus dapat meningkatkan tahap kecekapan pengambilan nutrien sungai dan menambahkan lagi mikrobiologi persekitaran air yang seterusnya secara tidak langsung dapat memelihara dan membantu ke arah persekitaran air yang lebih sihat. Selain dapat memperbaiki kualiti dan persekitaran air sungai, bioteknologi EM yang digunakan dalam rawatan air juga dapat membantu mengurangkan mendapan dan ammonia, serta dapat meningkatkan kebolehlarutan oksigen dan turbiditi.

Malah, rawatan terhadap takungan sungai dengan menggunakan kaedah bioteknologi EM turut dapat membantu meneutralkan air sungai, di mana ia bertindak sebagai klorinator semulajadi dan membantu menghalang pembentukan lapisan kristal di permukaan air. Persekitaran EM yang wujud di dalam sungai akan mengurangkan tekanan terhadap hidupan-hidupan akuatik yang menghuninya yang merupakan salah satu faktor penting yang perlu dititikberatkan agar kelangsungan hidup haiwan-haiwan akuatik tersebut terus terpelihara untuk manfaat bersama. Dengan pengaplikasian kaedah ini secara berkala dan berterusan ke atas sungai-sungai yang tercemar, ia dapat menstabilkan mikroflora di dalam air yang seterusnya dapat mewujudkan persekitaran yang lebih harmoni dan mesra alam.

Di Malaysia, kaedah bioteknologi EM telah dilaksanakan di beberapa buah negeri dan keberkesanannya telah terbukti dan menampakkan hasil yang positif. Antara salah satu negeri yang telah melaksanakan kaedah tersebut ialah kerajaan negeri Johor yang mana perlaksanaannya ialah sejak tiga tahun yang lalu bagi merawat tiga batang sungai yang tercemar teruk iaitu Sungai Segget dan sungai Stulang di Johor Bharu serta sungai Kiri di Batu Pahat. Sungai-sungai tersebut yang dahulunya telah ‘mati' hampir 20 tahun, tetapi kini telah kembali pulih dan ‘hidup' selepas langkah pembersihannya dengan menggunakan kaedah bioteknologi EM. Malah, bau busuk akibat mendapan sisa kotoran yang terdapat pada sungai-sungai tersebut juga telah dapat diatasi. Walaupun kesan penggunaan bioteknologi EM tidak dapat dilihat serta merta, namun mikroorganisma tersebut mampu menguraikankan semula mendapan yang wujud di dasar sungai dalam tempoh masa yang tertentu dan ia bertindak dari masa ke semasa dalam memulihkan sesebuah sungai yang tercemar teruk.

Bagaimanakah kaedah bioteknologi EM ini bertindak dan diaplikasikan sebagai bahan pemusnah yang amat berkesan kepada pengurusan dan pemuliharaan alam sekitar, khususnya dalam pengurusan dan pemuliharaan sungai dan takungan-takungan air? Sebenarnya tidak sukar untuk bioteknologi EM ini diaplikasikan. Kaedah mudah ia diaplikasikan ialah dengan menempatkan bebola lumpur (yang diperbuat daripada tanah liat yang dicampur dengan cecair EM, bahan-bahan organik dan mineral) ke dalam sungai-sungai yang tercemar untuk proses pemulihan. Bebola lumpur diformulakan adalah untuk kesesuaian kes atau persekitaran, di mana ia mudah dilontar dan tenggelam di dalam air serta bertindak secara perlahan-lahan dari dasar air yang bertujuan untuk memecahkan molekul-molekul organik seperti sisa-sisa sampah, lumpur, logam berat dan sebagainya. Dalam keadaan tertentu tindakbalas bebola lumpur adalah sangat cepat dan ia mampu bertahan selama sebulan. Malah hasilnya juga kadang-kadang dapat dilihat dalam jangka masa yang singkat, iaitu kira-kira tiga hari selepas bebola lumpur tersebut dicampakkan ke dalam sungai.

Selain diaplikasikan ke atas sungai-sungai yang tercemar, bebola lumpur yang dipenuhi EM juga boleh diaplikasikan ke atas sumber-sumber takungan air yang lain seperti tasik dan kolam sebagai bahan pemusnah pencemaran yang amat berkesan. Walaupun bebola lumpur banyak diaplikasikan untuk tujuan perawatan air, namun kini penggunaannya adalah semakin meluas untuk tujuan ternakan air atau akuakultur yang bertujuan menjaga kualiti air dan memastikan kandungan mikroflora air adalah sentiasa seimbang. Dengan kaedah pengaplikasiannya yang mudah, bebola lumpur sangat sesuai dan praktikal bagi membantu menguruskan persekitaran dan ekosistem akuatik kita yang kini kian terancam dek pelbagai bahan pencemar.

Dalam usaha meningkatkan mutu bekalan air yang kita perlukan untuk pelbagai kegunaan asas seharian kita, langkah proaktif perlu diambil agar lebih banyak pusat penyelidikan dan pembangunan bioteknologi EM diwujudkan dalam usaha menjadikan bebola lumpur sebagai alat pembersihan yang memainkan peranan penting dalam aspek pengurusan, pemuliharaan dan penjagaan kebersihan sungai di seluruh Malaysia. Langkah ini dilihat sangat wajar memandangkan EM merupakan bioteknologi berkos rendah yang bertindak dengan cepat dan sangat berkesan dalam memulihkan kualiti sumber air di Malaysia.

http://www.ikim.gov.my/v5/index.php?lg=1&opt=com_article&grp=2&sec=&key=1890&cmd=resetall
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  CikguPA on Sat Jan 16, 2010 7:08 am

Bioteknologi mangkin bentuk k-ekonomi

Shaikh Mohd Saifuddeen Shaikh Mohd Salleh
Fellow Kanan

24/06/2004 | Berita Harian

BIDANG bioteknologi menjanjikan peningkatan kualiti hidup manusia. Pada dasarnya, bioteknologi ialah teknologi yang dibangunkan hasil kemajuan dalam bidang sains hayat atau biologi.

Kepentingan bidang sains hayat ini memang jelas dalam Islam. Hakikat bahawa wahyu pertama yang diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad mengandungi penerangan mengenai proses perkembangan janin manusia, iaitu suatu perkara yang signifikan jika direnungi. Ini ialah satu fakta embriologi yang juga satu cabang ilmu sains hayat.

Mungkin ramai yang beranggapan bahawa bioteknologi satu bidang yang baru. Sebenarnya bidang ini sudah wujud sejak beribu-ribu tahun yang lalu. Proses penapaian yis adalah antara proses bioteknologi yang paling awal digunakan oleh manusia.

Abad ke-21 dilabelkan sebagai abad bioteknologi. Bidang ini menjanjikan jaminan makanan dan kualiti hidup yang lebih baik kepada manusia.

Ia juga berpotensi untuk membawa pulangan lumayan yang seterusnya membantu dalam penjanaan ekonomi sesebuah negara.

Atas sebab inilah, maka bioteknologi dikaitkan dengan aspek 'pembangunan' dalam proses 'penyelidikan dan pembangunan' (R&D). Aspek 'penyelidikan' membabitkan bidang sains hayat itu sendiri.

Penemuan daripada proses R&D dalam biologi dan bioteknologi sekiranya dikomersilkan akan dapat mempercepatkan penjanaan ekonomi sesebuah negara.

Pada abad ini, bioteknologi berfungsi sebagai mangkin untuk membentuk ekonomi berasaskan pengetahuan atau K-ekonomi. Oleh itu, untuk menjamin kejayaan k-ekonomi, negara memerlukan pekerja berasaskan pengetahuan atau k-pekerja.

Bagi meramaikan k-pekerja ini, perancangan dalam aspek sumber manusia sesebuah negara wajarlah diberikan penekanan yang serius.

Buat masa ini, semakin banyak institusi pengajian tinggi di negara ini yang menawarkan kursus yang berkaitan bidang bioteknologi seperti mikrobiologi, kejuruteraan genetik dan biofarmasi. Ini dapat menyumbang ke arah meramaikan k-pekerja dalam bidang bioteknologi.

Satu lagi aspek yang perlu diberi penekanan ialah usaha untuk mewujudkan usahawan bioteknologi atau 'biousahawan'.

Ramai menyatakan bahawa banyak hasil penyelidikan dalam bidang bioteknologi misalnya, hanya menjadi bahan rujukan dalam jurnal ilmiah semata-mata.

Tidak banyak hasil penyelidikan ini yang dikomersilkan. Jika hasil R&D bioteknologi gagal dikomersialkan, maka bidang ini tidak akan dapat menyumbang ke arah pengukuhan k-ekonomi.

Beberapa sebab dikenal pasti sebagai punca kegagalan itu.

Pertama, kebanyakan saintis dan pakar teknologi dalam bidang bioteknologi tidak mempunyai pengetahuan atau kepakaran dalam selok belok dunia perniagaan dan keusahawanan.

Agak tidak wajar dan tidak adil untuk mengharapkan mereka terjun ke dalam dunia perniagaan jika mereka tidak mempunyai kepakaran sebagai usahawan.

Oleh itu, satu pendekatan yang sesuai adalah untuk menemukan golongan saintis dan pakar teknologi dengan golongan usahawan yang mempunyai naluri peniaga.

Bagaimanapun, sesetengah peniaga dan usahawan tidak mahu menerokai bidang keusahawanan bioteknologi ini kerana tidak menjanjikan pulangan dalam masa yang singkat.

Perkara inilah yang menyumbang kepada punca kedua, iaitu mengapa hasil R&D bioteknologi gagal dikomersilkan, tidak seperti teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) yang menyediakan pulangan dalam jangka masa yang singkat.

Bidang bioteknologi memerlukan masa bertahun-tahun untuk proses pembangunan, apatah lagi proses komersilnya.

Untuk mencipta sejenis ubat misalnya akan memakan masa yang lama. Ubat ini mesti dipastikan keberkesanan dan keselamatannya terlebih dulu sebelum dipasarkan.

Hakikatnya kepada seseorang usahawan, masa adalah wang. Maka tidak hairanlah apabila kita mendapati ramai yang teragak-agak untuk terbabit dalam bidang mengkomersilkan produk hasil bioteknologi kerana faktor masa ini.

Jalan penyelesaian bagi keadaan ini adalah untuk mewujudkan satu generasi usahawan yang baru yang dikenali sebagai 'biousahawan'.

Golongan ini ialah mereka yang terbabit secara langsung dengan R&D bioteknologi dan pada masa yang sama, mempunyai kemahiran dalam bidang keusahawanan.

Mereka dianggap sebagai generasi biousahawan alaf baru yang akan menjadi penggerak k-ekonomi.

Namun, untuk berjaya dalam bidang ini, golongan biousahawan perlu mengenalpasti peluang dan ruang yang memberikan kelebihan kepada mereka.

Mereka tidak mampu untuk meniru bulat-bulat apa yang dilakukan oleh orang lain. Tidak seperti pisang goreng, pembangunan bidang bioteknologi tidak boleh ditiru untuk dikomersilkan oleh syarikat lain.

Sekiranya sejenis ubat dipatenkan dan dimiliki oleh sebuah syarikat, maka syarikat yang meniru dianggap mencuri harta intelektual syarikat yang menghasilkan ubat yang asal.

Dalam konteks Malaysia, kita tidak mampu untuk menjadi penggiat dalam banyak bidang tanpa menguasai apa-apa bidang langsung. Justeru, dua bidang dikenal pasti menjadi kekuatan untuk Malaysia iaitu bioteknologi pertanian dan penerokaan produk semula jadi.

Bidang bioteknologi pertanian sebenarnya sudah bertapak lama di negara kita menerusi kajian yang dijalankan pada tanaman seperti getah dan kelapa sawit. Malah diakui bahawa penyelidikan yang dijalankan di Malaysia jauh lebih maju berbanding negara asal tanaman tadi.

Bagaimanapun, masih banyak ruang yang belum diterokai dalam bidang bioteknologi pertanian ini.

Justeru, dengan mengaplikasi bioteknologi kepada sektor pertanian, ia mampu menggerakkan semula sektor ini sebagai penyumbang utama pembangunan ekonomi negara.

Dalam bidang penerokaan produk semula jadi pula, Malaysia dikenali sebagai sebuah negara yang mempunyai hasil kekayaan semula jadi yang melimpah ruah.

Kepelbagaian bio ini membuka ruang dan peluang kepada biousahawan untuk meneroka kemungkinan mengkomersilkan hasil semula jadi yang dianugerahkan Allah kepada bumi Malaysia.

Dengan memberikan fokus kepada dua bidang yang sudah dimiliki iaitu bioteknologi pertanian dan penerokaan produk semula jadi, maka biousahawan akan dapat mengurangkan risiko dalam menjalankan proses mengkomersilkan produk bioteknologi.

Apa yang jelas ialah biousahawan adalah satu golongan yang penting di kaca mata Islam terutama apabila membabitkan makanan dan ubat-ubatan kerana seperti yang semua sedia maklum, makanan dan ubat-ubatan yang diambil oleh orang Islam mestilah halal dan memenuhi kriteria tayyib (baik, berkualiti dan selamat).

Atas sebab ini, maka menjadi satu tuntutan fardu kifayah bagi bio-usahawan Islam untuk membangunkan dan seterusnya mengkomersilkan makanan dan ubat-ubatan daripada bidang bioteknologi yang memenuhi kriteria halal dan tayyib.

Jika ini dapat dilakukan, maka tahap keyakinan umat Islam kepada produk bioteknologi akan dapat dipertingkatkan.

Pada masa ini, sudah ada golongan biousahawan yang sedang mengusahakan produk bioteknologi yang halal dan tayyib, tetapi bilangan mereka agak kecil.

Oleh itu, amat perlu sekali usaha diambil untuk menambahkan jumlah biousahawan ini terutama biousahawan Islam.

Andainya ini dapat dilakukan, maka golongan biousahawan akan dapat memberikan sumbangan yang besar kepada pembangunan dan usaha mengkomersilkan produk bioteknologi yang seterusnya akan memperhebatkan pembangunan k-ekonomi di negara ini dan membolehkan Malaysia untuk bersaing dengan lebih yakin lagi dalam era bioteknologi yang serba mencabar.
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Bioteknologi pertanian

Post  CikguPA on Sun Jan 31, 2010 2:21 am

Bioteknologi Pertanian

Skop Penyelidikan

Bioteknologi pertanian telah dikenalpasti sebagai salah satu teknologi penting yang diperlukan dalam proses transformasi pertanian. Kepakaran dalam pelbagai bidang bioteknologi pertanian seperti biologi molekul, kejuruteraan genetik, diagnostik, teknologi bioreaktor dan biokeselamatan dapat menjana teknologi terkini dalam sektor pertanian.
Terdapat tiga skop penyelidikan di bawah kluster bioteknologi pertanian iaitu:

1. Biologi Molekul dan Kejuruteraan Genetik (BT01)

Skop Penyelidikan

1. Biologi Molekul dan Kejuruteraan Genetik
Biologi Molekul dan Kejuruteraan Genetik berperanan untuk membangun dan mempromosikan teknologi kejuruteraan genetik bagi meningkatkan kualiti dan produktiviti tanaman dan hasilannya. Di antara teras penyelidikan yang terlibat adalah teknologi omik, kejuruteraan genetik tumbuhan, teknologi kultur tisu dan penanda molekul.

Teknologi ’Omics’ merangkumi disiplin yang luas seperti sains dan kejuruteraan genetik untuk menganalisis perhubungan interaksi maklumat biologi termasuk genomik, proteomik dan metabolomik. Matlamat utama ’Omics’ ialah pemetaan gen-gen, protein dan metabolit; memanipulasi tapakjalan untuk memahami jaringan pengawalaturan sistem biologi.
Kejuruteraan genetik tumbuhan membolehkan manipulasi gen dalam keadaan terkawal terhadap sesuatu tumbuhan dengan tujuan penambahbaikan hasil, meningkatkan kandungan bahan aktif berfaedah, kerintangan terhadap penyakit dan serangan serangga perosak serta toleransi terhadap keadaan persekitaran melampau.

Kultur tisu pula melibatkan pertumbuhan dan pemeliharaan sel, tisu dan organ primordial secara in vitro untuk penghasilan bahan tanaman tulen/klon, pembiakan mikro, pembiakbakaan tumbuhan secara besar-besaran dan penghasilan bahan tanaman bebas penyakit. Proses ini juga diperlukan dalam transformasi dan kejuruteraan genetik tumbuhan.

Penanda biomolekul merupakan fragmen DNA yang boleh dikenalpasti pada lokasi yang spesifik di dalam genom. Ia digunakan untuk menanda kedudukan gen tertentu atau pewarisan ciri spesifik yang berkait kepada penanda molekul dalam kacukan hibrid. Matlamat utama adalah untuk membolehkan pemilihan individu-individu yang mempunyai ciri-ciri yang diingini.

Antara penyelidikan yang sedang dijalankan bertujuan:

1) Meningkatkan kualiti tanaman;
• Pemanjangan tempoh jangka hayat buah betik Eksotika
• Pemanjangan tempoh segar bungaan orkid
• Mengubahsuai warna kulit buah limau bali

2) Menghasilkan tanaman yang rintang terhadap penyakit;
• Menghasilkan baka betik Eksotika rintang terhadap `Papaya Ring Spot Virus’ (PRSV)
• Menghasilkan varieti markisa rintang terhadap virus (Passion fruit Mosaic Virus, PVMV)
• Menghasilkan buah nenas rintang terhadap penyakit ‘Black heart’
• Menghasilkan varieti padi rintang terhadap penyakit merah padi dan penyakit hawar seludang

3) Penerokaan bidang genomik dan bioinformatik dalam pencarian gen-gen baru;
• Gen-gen berkaitan peningkatan hasil daripada spesies padi liar O. rufipogon
• Profil ekspresi gen yang terlibat dalam kemasakan buah betik eksotika
• Profil ekspresi gen yang terlibat dalam penghasilan penyakit dieback pada buah betik
• Profil ekspresi gen yang terlibat dalam penghasilan haruman pada bunga cempaka
• Pengasingan gen anti-fungal daripada bakteria dan tumbuhan
• Pengekstrakan bahan anti virus daripada pokok dukung anak
• Gen-gen yang terlibat dalam pembungaan awal pokok duku

2. Biopemprosesan (BT02)

Skop Penyelidikan

2. Biopemprosesan

Penyelidikan dalam bidang Biopemprosesan memfokuskan kepada penggunaan sumber biologi seperti mikroorganisma, enzim, sel tumbuhan dan haiwan bagi menukarkan bahan mentah atau substrat kepada pelbagai jenis produk makanan serta produk bukan makanan baru yang ditambah nilai. Objektif penyelidikan dalam bidang biopemprosesan ialah untuk menghasilkan teknologi dan produk baru yang mudah, mampu diperolehi serta tahan lama. Penyelidikan biopemprosesan tertumpu kepada tiga teras utama iaitu teknologi fermentasi dan mikrob, teknologi enzim, serta teknologi kultur sel dan metabolit tumbuhan.

Teknologi fermentasi dan mikrob melibatkan penggunaan sumber organik oleh mikroorganisma bagi penghasilan sel mikrob, enzim dan metabolit. Teknologi fermentasi juga telah digunakan untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti produk makanan melalui proses pengawetan (penapaian) makanan, penghasilan produk baru berasaskan biologi (bahan bio-ramuan) serta bahan perisa makanan. Kajian teknologi fermentasi dan mikrob kini telah beralih kepada “pembangunan makanan berfungsi” (functional food) dan makanan yang berasaskan kesihatan (health oriented food) atau nutraseutikal. Antara kajian yang dijalankan:

• Penghasilan komponen anti-oksidan daripada buah-buahan peraman.
• Membangunkan enzim penghadaman baru daripada sumber mikrob yang diperolehi daripada makanan peraman tradisional.
• Membangunkan enzim penghadaman daripada buah-buahan dan tumbuhan tempatan.
• Penghasilan komponen anti-kolesterol daripada pemeraman beras merah.
• Membangunkan cendawan tempatan yang berpotensi bagi penghasilan b-glucan.
• Membangunkan hidrolisat kanji sebagai substrat bagi penghasilan bakteria asid laktik sebagai makanan tambahan.
• Membangunkan penghasilan etanol daripada nira nipah.

Teknologi enzim melibatkan penggunaan enzim bagi menukarkan substrat kepada produk baru dan mempunyai nilai tambah, memperbaiki citarasa dan ciri fizikal sesuatu produk supaya ia boleh digunakan dalam proses atau industri seperti industri makanan, kosmetik dan farmaseutikal. Teknologi enzim telah diaplikasikan bagi menjalankan projek-projek berikut :

• Pengubahsuaian minyak kelapa bagi meningkatkan kandungan monolaurin.
• Bioprospek, penambahbaikan dan penghasilan enzim lipase baru bagi pengubahsuaian minyak.
• Penambahbaikan minyak kelapa dara dengan ciri antimikrob.
• Penghasilan enzim transglutaminase halal dari Physarum polycephalum menerusi teknologi rekombinan.

Teknologi kultur sel dan metabolit tumbuhan digunakan bagi menghasilkan produk bernilai daripada sumber tumbuhan di dalam makmal berbanding di ladang melalui sistem kultur sel dan bioreaktor. Kaedah ini dapat menjimatkan masa serta mengatasi segala masalah yang timbul di ladang.

Antara projek penyelidikan yang melibatkan teknologi kultur sel dan metabolit tumbuhan;
• Pembangunan teknologi bioreaktor tumbuhan untuk penghasilan sebatian wangian daripada Cempaka Putih (Michelia alba)
• Penghasilan produk kaya antioksidan daripada buah-buahan tempatan


3. Biodiagnosis dan Biokeselamatan (BT03)

Skop Penyelidikan

3. Biodiagnosis Dan Biokeselamatan

Penyelidikan dalam bidang biodiagnostik dan biokeselamatan bertujuan bagi memenuhi keperluan pembangunan dan penghasilan alat diagnostik tempatan untuk diaplikasikan dalam sektor pertanian dan makanan. Pembangunan teknologi diagnostik dan biosensor memainkan peranan penting dalam proses pemantauan bahan tercemar dalam makanan dan hasil pertanian seperti penggunaan antibiotik secara berlebihan bagi haiwan ternakan, mengesan sisa racun perosak organofosfat di dalam sayur-sayuran dan pengesanan awal penyakit Ganoderma boninense pada pokok kelapa sawit. Gabungan kedua-dua teknologi ini membolehkan proses pemantauan dijalankan dengan lebih cepat, tepat, murah dan tidak merbahaya kepada persekitaran. Penyelidikan tertumpu kepada tiga teras utama iaitu biodiagnostik, biosensor dan nanoteknologi.

Biodiagnostik menekankan kepada pembangunan produk-produk biodiagnostik tempatan. Pembangunan produk-produk biodiagnostik ini berasaskan antibodi poliklonal, asid deoksiribonukleik (DNA) dan enzim. Bagi pembangunan produk diagnostik berasaskan antibodi poliklonal, proses pengimunan bagi penghasilan antibodi poliklonal perlu dilakukan di rumah haiwan dan keberkesanan antibodi yang terhasil boleh diuji menggunakan kaedah asai immunoserapan berangkai-enzim (ELISA) . Bagi produk-produk biodiagnostik yang melibatkan DNA dan enzim, keberkesanan produk biodiagnostik yang terhasil boleh diuji menggunakan kaedah tindakbalas berantai polimerase (PCR) dan pengasaian enzim. Pembangunan produk-produk ini bukan sahaja boleh mengurangkan kos import malah ianya setanding dengan produk sediada di pasaran antarabangsa.

Biosensor memainkan peranan yang penting khususnya dalam bidang kawalan kualiti dan keselamatan makanan serta hasil pertanian. Teknologi biosensor merupakan gabungan antara reseptor biomolekul contohnya antibodi, enzim, mikrob dan jaringan sel dengan mikroelektronik.Perubahan sifat fizikal-kimia pada reseptor biomolekul tersebut akan mengekspreskan maklumat yang akan diterjemahkan menjadi isyarat elektronik. Kelebihan penggunaan teknologi biosensor bukan sahaja pada penjimatan masa dan kos yang jauh lebih murah, tetapi ianya juga adalah mudah alih di mana penggunaan teknologi ini tidak terhad hanya di dalam makmal sahaja, malah turut boleh digunakan di kawasan kajian lapangan.

Nanoteknologi merupakan satu bidang penyelidikan baru. Ia didefinisikan sebagai satu bidang kajian dan penghasilan alat atau perkakas bersaiz nanometer iaitu satu perbililion meter. Bidang penyelidikan ini tidak hanya terhad kepada bioteknologi sahaja, tetapi ia juga boleh diperluas dan diaplikasi kepada beberapa cabang penyelidikan lain termasuk “nanomaterial” dan “nano-chips” yang boleh diaplikasikan dalam proses pemantauan dan kawalan makanan dan hasilan pertanian.

Antara penyelidikan yang sedang dijalankan bertujuan bagi:
• Mengesan sisa racun perosak organofosfat di dalam sayur-sayuran menggunakan teknologi sol-gel.
• Mengesan sisa antibiotik dalam produk daging ayam segar.
• Mengesan makanan terubahsuai secara genetik (GM) dalam produk kacang soya.
• Mengesan serangan awal kulat Ganoderma boninense pada pokok kelapa sawit.
• Mengesan bahan pencemar pertanian menggunakan alat biosensor gentian optik.


http://www.mardi.gov.my/biopertanian/skop
CikguPA
CikguPA

Posts : 354
Join date : 2008-11-26
Age : 50
Location : bbb

View user profile http://wwwcikgunikmie.blogspot.com/

Back to top Go down

BIOTEKNOLOGI Empty Re: BIOTEKNOLOGI

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum