Robot

Go down

Robot

Post  sim on Sun Mar 02, 2008 1:15 pm

Dalam pandangan anda, apakah apakah kegunaan robot dalam dunia ini?

Sekarang,robot bukan lagi hanya satu permainan kanak-kanak,ia telah evolusi sehingga boleh membantu manusia membersihkan rumah dan dikembangkan menjadi satu peralatan peperangan antara Amerika Syarikat dan Afghanistan.Jentera-jentera tidak perlu mengorbankan diri dalam peperangan,robot-robot yang telah diubahsuai akan menganti jentera-jentera tersebut.Pada masa yang akan datang,robot-robot mempunyai minda sendiri untuk membeza siapakah musuhnya dalam peperangan,ini amat mengejutkan....

Adakah robot-robot akan menganti manusia untuk mengawal dunia ini seperti movie-movie yang telah ditayangkan dan mempunyai perasaan seperti manusia pada suatu hari nanti?

Beri pandangan anda.

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  pohblg on Sun Mar 02, 2008 4:22 pm

Semakin hari teknologi berkembang maju, robot-robot dijual ke dalam pasaran dengan banyak.
Robot-robot kini bukan sekadar digunakan dalam kebersihan sahaja,tetapi juga membantu seperti orang gaji rumah,ia boleh bercakap, tuang air dan sebagainya. Pada pendapat saya, robot-robot memainkan peranan yang sangat penting kepada manusia pada masa kerap.


Pada pendapat saya,jika manusia tidak terlalu tergantung kepada robot-robot, robot-robot tidak akan menggantikan manusia seperti yang ditayangkan. Manusia sendiri tidak haruslah mencipta robot-robot sebagai senjata peperangan, kerana adalah mungkin berlaku peperangan jika salah meng"program"kan robot-robot.

Minta maaf jika terdapat apa-apa yang saya salah menyalurkan maklumat. Embarassed

pohblg

Posts : 31
Join date : 2008-02-20

View user profile

Back to top Go down

Robot

Post  HsuJia on Tue Mar 04, 2008 11:44 am

Pada pendapat saya,dalam teknologi yang amat canggih sekarang robot semakin lama akan menggantikan manusia kita jika kita bersikap curi tulang.Tetapi,robot adalah dicipta oleh orang Jepun kerana mereka mempunyai fikiran yang amat kreativiti.Mereka hendaklah menyenangkan kerja mereka yang hampir setiap hari mempunyai banyak kerja yang hendak membuat.Jika kita terlalu bergantung kepada robot,ini akan mengakibatkan ramai orang tidak akan bersikap yang rajin.Ini adalah kerana mereka ingat robot adalah suatu benda yang amat berguna kepada manusia pada zaman sekarang.Selain itu,robot juga ada keburukan mereka seperti apabila robot telah mengenakan virus,robot itu akan rosak atau tidak berfungsi lagi.Pada masa itu,manusia hendaklah kembali kepada asalnya dengan menggunakan tenaga penuh manusia untuk membuat kerja rumah.Oleh itu,robot bukan sahaja dapat membantu manusia membuat kerja rumah atau menyenangkan kerja kita tetapi juga ada keburukannya. Smile

HsuJia

Posts : 34
Join date : 2008-01-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  vinclam1314 on Tue Mar 04, 2008 3:36 pm

Robot mula-mula dicipta oleh saintis Eropah dan kerjayaan ini disebarkan ke Jepun serta diperluaskan di negara Jepun. Pengajian Robot adalah kurang dipentingkan oleh saintis negara Eropah kerana mereka berpendapat bahawa robot akan memberikan banyak keburukan kepada manusia pada masa depan. Mereka bimbang terhadap pengajian robot yang terlalu canggih sehingga lebih maju daripada manusia. Mereka berpendapat bahawa robot akan menggantikan tenaga manusia pada masa depan dan ini akan meningkatkan peratus pengangguran di negara-negara maju dan negara-negara lain di seluruh dunia. Hal ini berlaku kerana robot boleh menggurangkan kos pemprosesan perkilangan serta kerja-kerja di bidang lain. Robot juga dapat berkerja selama 24jam sehari tanpa rehat dibanding dengan tenaga manusia yang mempunyai masa kerja yang terhad. Walaubagaimanapun, robot dapat meningkatkan mutu hasil perkilangan. Selain itu, kewujuban robot ini juga akan menggalakkan sikap tulang berat manusia, manusia akan menjadi kurang rajin dibanding dengan zaman sekarang. Jikalau hal ini berlaku, lama-kelamaannya manusia akan tidak tahu cara untuk berbuat sesuatu jika robotnya telah rosak kerana mereka bergantung kepada robot untuk berbuat sesuatu yang susah atau yang sangat senang. Walaubagaimanapun, robot tetap dicipta dan diubahsuai serta dikaji untuk membuat sesuatu yang susah atau berbahaya untuk menyenangkan kerja-kerja manusia dan menyelamatkan manusia.

Pengajian tentang robot di Eropah tidak secanggih di negara Jepun. Walaupun rakyat Jepun adalah rakyat yang rajin yang diketahui oleh banyak negara, Akan tetapi, rakyatnya lebih meyukai menggunakan robot untuk berbuat sesuatu. Bilangan rakyat di Jepun kini adalah lebih rendah daripada bilangan rakyatnya pada masa lalu. Hal ini berlaku kerana lebih ramai rakyat Jepun tidak suka mempunyai bilangan anak yang banyak dan kebanyakan daripada mereka lebih menyukai kehidupan suami isteri tanpa anak. Kekurangan bilangan rakyat ini telah menyebabkan kekurangan tenaga manusia di negara Jepun. Untuk menggantikan tenaga manusia yang semakin kurang ini serta untuk menepati kesukaan rakyat Jepun tentang robot, pengajian tentang robot digalakkan di kalang saintis di Jepun. Remaja Jepun juga digalakkan untuk membuat kajian tentang robot dan mencipta robot yang memanfaatkan manusia. Pengajian tentang robot kini juga telah menyebar dan diperluaskan di negara China. Negara China kini juga telah menciptakan banyak jenis robot untuk menggantikan tenaga manusia dan untuk bidang-bidang berbahaya yang lain serta untuk pameran.

Pernahkah kakak dan abang kalian pernah tonton atau baca cerita tentang robot yang menguasai dunia? Robot yang dicipta pada masa depan akan lebih maju dan mempunyai lebih banyak kegunaan dan kelebihan. Robot yang mempunyai fikiran seperti manusia atau fikiran yang lebih maju daripada manusia juga akan dicipta pada masa depan, adakah abang dan kakak bersetujui dengan adik? Apabila hal ini berlaku, robot yang minda ini mungkin akan memudaratkan manusia. Robot ini mungkin akan menguasai manusia dengan sesuatu cara yang tidak diketahui oleh manusia. Seperti apa yang asyik ditonton oleh tayangan atau novel, robot tiada perasaan hati seperti manusia. Jadi, robot mungkin akan menggunakan kelemahan manusia ini untuk menguasai manusia pada masa depan. Inilah yang apa saintis negara Eropah bimbang.

Jadi, Pengajian tentang robot akan memberikan manfaat kepada manusia jikanya digunakan dengan sesuai tetapi ia akan memudaratkan kehidupan manusia jikanya disalahgunakan oleh segelompok manusia di dunia ini. cheers

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Penggunan robot...

Post  Jennifer Ong on Tue Mar 18, 2008 9:45 pm

Memang tidak dinafikan bahawa robot mempunyai banyak fungsi dan boleh membuat kerja manusia dengan mudah, cepat dan effisien.. Dengan menggunakan robot, manusia tidak perlu bersusah-payah untuk melakukan kerja berat kerana robot yang dicipta boleh menggantikan manusia untuk melakukan kerja tersebut dengan senang.. Banyak alat-alat yang canggih yang dipasang pada robot, ada yang boleh mengangkat barang yang berat, ada yang boleh melakukan kerja rumah, ada yang dicipta untuk bermain ataupun untuk berinteraksi dengan manusia.. Tetapi, apabila difikirkan balik, saya berpendapatan bahawa kecanggihan robot pada masa sekarang akan memudaratkan manusia.. Jika pada masa depan, ada robot yang dicipta untuk melakukan segala-galanya, termasuk mentadbir negara, apaakah yang akan dilakukan oleh manusia?? Tidur di rumah? Tonton televisyen? Termenung? Ataupun sampai makan-minum pun perlu disuapkan oleh robot? Kalau begitu, apa gunanya manusia berada di dunia ini?? Mungkin robot yang dicipta kelak akan mentafsir bahawa tiada gunanya manusia berada di dunia ini, maka mereka pula yang akan membunuh semua manusia untuk menjimatkan sumber tenaga mereka...

Perkara di atas memang menakutkan jika ia benar-benar berlaku.. Oleh itu, pada pendapat saya, ciptalah robot setakat yang perlu, iaitu hanya cipta robot untuk memudahkan proses seperti perkhidmatan kenderaan awam, alat-alat hospital dan lain-lain yang memakan masa yang banyak jika manusia yang melakukannya demi meningkatkan taraf kehidupan dan masa depan manusia.

Jennifer Ong

Posts : 60
Join date : 2008-01-12

View user profile

Back to top Go down

RE: ROBOT

Post  NCH CHEAN on Wed Mar 19, 2008 5:09 pm

Apakah itu robot?Robot adalah sejenis mesin automatik yang digunakan untuk melakukan kerja manusia.Biasanya, kita akan sentiasa manamakan seseorang yang melakukan sesuatu tanpa fikiran atau perasaan bagaikan sebuah mesin sebagai " robot ".Adakah robot yang dicipta benar-benar tidak mempunyai perasaan sehingga kita menamakan seseorang yang melakukan sesuatu tanpa berfikir atau perasaan sebagai " robot "?Namun ,kecanggihan teknologi kini telah dapat mencipta sesuatu robot yang berperasaan dan berupaya berfikir sebelum melakukan kerja.Walaupun penciptaan robot memerlukan kos yang tinggi ,namun penciptaan tersebut telah memudahkan lagi kehidupan kita terutamanya apabila kita mahu melakukan sesuatu perkara yang kita tidak mampu melakukan.Pada masa akan datang, saya berasa kemungkinan robot menggantikan manusia adalah tidak begitu besar sebab penciptaannya memerlukan kos yang tinggi.Jika kos penciptaan robot dapat direndahkan tetapi mutunya atau fungsinya ditingkatkan ,maka saya berasa penciptaannya adalah lumayan .

NCH CHEAN

Posts : 39
Join date : 2008-01-15

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  Ang3laWong on Wed Mar 19, 2008 9:11 pm

Pada pendapat saya,robot memang membawa banyak kemudahan kepada manusia.Teknologi kini yang canggih dapat menolong manusia membuat kerja dengan sempurna dalam masa singkat,tetapi jika terlalu bergantung robot untuk membuat sesuatu adalah bahaya,kerana ini akan menyebabkan manusia menjadi lebih malas dan tidak ingin belajar secara lanjutnya.Oleh itu,manusia kekurangan ilmu apabila terlalu bergantung pada robot.Selain itu,manusia juga tidak tahu membuat sesuatu kalau robot hilang fungsi.
Saya bukan begitu faham tentang Sim tanya tentang robot menggantikan manusia pada masa yang akan datang.Adakah Sim tanya tentang robot menggantikan manusia bekerja pada masa datang?Apakah yang Sim maksudkan "mengawal dunia"?


Last edited by Ang3laWong on Thu Mar 20, 2008 10:33 am; edited 1 time in total

Ang3laWong

Posts : 36
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  lim on Thu Mar 20, 2008 7:05 am

Pada pendapat saya,masyarakat pada masa terkini mempunyai teknologi yang canggih.Oleh itu,kewujudan robot memang boleh mengantikan manusia untuk melakukan tugas-tugas seperti ia melakukan kerja rumah untuk kita dan sebagainya.Terutama kita masih mengamalkan sikap malas.Tetapi ada sesuatu perkara robot selama-lama atau tknologi beberapa sehebat atau bercanggih ia masih tidak boleh mengantikan manusia dalam perkara itu iaitu kasih sayang daripada ikhlas.Robot tidak mungkin ada perasaan terhadap kita dan ia tidak mungkin mewujudkan perasan kasih sayang terhadap kita manusia.

lim

Posts : 21
Join date : 2008-02-17

View user profile

Back to top Go down

reply angela

Post  sim on Sat Mar 29, 2008 7:12 am

Ang3laWong wrote:Adakah Sim tanya tentang robot menggantikan manusia bekerja pada masa datang?Apakah yang Sim maksudkan "mengawal dunia"?

angela mesti tidak baca betul-betul statement saya,kerana saintis sekarang hendak mencipta robot yang mempunyai akal dan perasaan sendiri seperti manusia.oleh itu,pada masa hadapan robot yang semakin meningkat sebanyak bilangan manusia(kerana mungkin setiap orang mempunyai sebuah robot di rumah)mungkin akan mengawal seluruh dunia...

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  Ang3laWong on Sat Mar 29, 2008 7:33 am

Ooo... Neutral terima kasih Sim menjelaskan apa yang kamu bermaksudkan secara lanjutan.
Pada pendapat saya,robot mungkin akan mengawal dunia ,tetapi robot tidak mungkin mempunyai perasaan yang seperti manusia.Robot cuma mempunyai sesuatu perasaan seperti suara menangis dan tindakan marah yang ditunjukkan,tetapi semua ini emosi cuma diprogramkan oleh pencipta robot.Maksud saya ialah robot cuma akan menunjukkan sesuatu emosi terhadap sesuatu situasi,dan robot tidak akan menunjukkan emosi secara automatik terhadap apa situasi yang tidak diprogramkan oleh pencipta robot.Tambahan pula,robot juga tiada otak manusia yang banyak fungsi.Oleh itu,robot tidak mungkin ada perasaan seperti manusia.

Ang3laWong

Posts : 36
Join date : 2008-01-11

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  sim on Sat Mar 29, 2008 7:46 am

tetapi kita dapat jangka perkara yang boleh berlaku pada masa depan kerana saintis sekarang suka mencipta sesuatu yang kita berasa tidak akan berlaku.oleh itu,pada panangan saya,robot yang mempunyai fikiran dan perasaan sendiri mungkin akan muncul pada masa hadapan...kerana ia boleh berfikir seperti manusia ,maka ia boleh menunjukkan perasaan seperti marah,gembira dan lain-lain perasaan dalam fikirannya...sangat menakjubkan(only my imagination) Laughing

sim

Posts : 49
Join date : 2008-01-29

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  vinclam1314 on Sun Mar 30, 2008 7:52 am

saya sangat setuju dengan apa yang dikatakan oleh kakak Boon.. kini.. semakin banyak robot telah diciptakan oleh manusia terutamanya robot belaan seperti robot anjing.. mereka mempunyai emosi tersendiri.. seperti marah.. comel.. lapar.. etc.. ini semacam emosi manusia.. Selain itu, semakin banyak robot diciptakan untuk menggantikan tenaga manusia.. contohnya, terdapat robot wanita yang diciptakan untuk menterjemahkan bahasa jepun kepada bahasa lain dan memberikan arahan di negara jepun.. robot wanita ini diletakkan di lapangan terbang (jika tiada kesalahan) dan mungkin diletakkan di tempat pelancongan lain untuk memberikan kemudahan kepada pelancong... Ini telah mengurangkan pihak pengaji mengurangkan tenaga manusia untuk membuat terjemaan bahasa dan tunjukan kepada pelancong..

vinclam1314

Posts : 344
Join date : 2008-01-11
Age : 29
Location : Streamx

View user profile

Back to top Go down

Re: Robot

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum