Makanan berlemak tingkat risiko barah payu dara

Go down

Makanan berlemak tingkat risiko barah payu dara

Post  YuLing(L6A/2012) on Thu Sep 13, 2012 11:14 am

Washington: Wanita hamil perlu berhati-hati dengan diet kerana pengambilan banyak makanan berlemak meningkatkan risiko anak dan cucu perempuan mereka menghidap barah payu dara.

Penyelidik percaya diet tidak sihat boleh mengubah suai sel bayi belum lahir dan generasi seterusnya secara kekal.

Ia menjelaskan, mengamalkan pemakanan sihat ketika hamil boleh mengurangkan paras barah payu dara, jenis barah paling biasa di United Kingdom yang menyerang satu dalam lapan wanita ketika hayat mereka.
Saintis di Universiti Georgetown di Washington DC memberi makan tikus bunting dengan diet normal atau makanan tinggi lemak.

Berisiko tinggi dapat barah

Bagi haiwan yang diberi diet berlemak, anak dan cucu betina yang diberi makan secara normal, didapati mempunyai risiko tinggi mendapat tumor barah payu dara.
Makanan berlemak dikaitkan dengan paras tinggi hormon estrogen. Sekumpulan tikus yang diberi makanan berlemak juga diberi estrogen tambahan, memberi kesan kepada tiga generasi seterusnya.
Ketika kajian itu belum disahkan pada manusia, ketua penyelidik, Dr Sonia de Assis, berkata: Apa yang dimakan oleh ibu atau terdedah ketika kehamilan boleh meningkatkan risiko anak perempuannya menghidap barah payu dara.

Oleh hal yang demikian,kita haruslah menjaga pengambilan makanan kita kerana makanan yang berlamak akan mendatangkan banyak kesan dan penyakit.Selain itu,hal ini juga akan mempengaruhi anak dan cucu kita.Terutamanya bagi wanita yang hamil mesti berhati-hati dengan diet supaya mengurangkan risiko anaknya menghidapi barah bayu dara.

YuLing(L6A/2012)

Posts : 7
Join date : 2012-06-26

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum