Harga rokok dijangka naik

Go down

Harga rokok dijangka naik

Post  ASHLEY L6A/2012 on Tue Sep 04, 2012 5:45 pm

Kuala Lumpur:harga rokok dijangka naik 3 sen sebelum pembentangan bajet tahun ini.

Berdasarkan beberapa hasil kajian Laporan Kawalan Tembakau ASEAN,anggaran kenaikan duti cukai eksais iaitu harga sekotak mengandungi 20 batang rokok dijangka naik kira-kira 60 sen. Dalam laporan analisis TA Securities,dijangkakan bahawa kerajaan akan mengumumkan kenaikan sebelum pembentangan bajet 2013 pada 28 September ini bagi mengelak peniaga menyorok rokok.

“Sejak 10 tahun lalu, sektor tembakau dikenakan duti eksais setiap tahun kecuali pada 2011. Kita percaya ketiadaan kenaikan duti eksais tahun lepas adalah antara cara kerajaan mengurangkan beban harga minimum rokok (MCP) yang diperkenalkan sebelum itu,” kata firma penyelidikan itu.

Kerajaan menetapkan harga minimum rokok RM6.40 bagi 20 batang atau 32 sen setiap rokok apabila Kementerian Kesihatan menguatkuasakan Peraturan Harga Minimum Rokok dan Larangan Promosi Harga menerusi Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) (No.2) 2009 yang diwartakan pada 1 Januari 2010.

Berdasarkan statistik Laporan Kawalan Tembakau ASEAN, setiap 10% kenaikan harga rokok akan mengurangkan bilangan perokok muda sehingga 70% dan keseluruhan pembelian sebanyak 40%.

Kenaikan duti eksais akan meningkatkan pendapatan kerajaan sebanyak tujuh peratus walaupun jumlah perokok dan pembelian berkurangan.Laporan itu juga mendedahkan bahawa kenaikan cukai sehingga 65% harga runcit adalah yang paling ideal untuk mengurangkan pembelian dalam setiap segmen pengguna.

“Laporan itu juga mendapati kenaikan cukai sehingga 65% harga runcit adalah yang paling ideal untuk mengurangkan pembelian setiap segmen pengguna,” katanya.

___________________________________________________________________________________________________________________________
Sye rasa ini merupakan satu perkara atau tindakan yang baik. Merokok memang sangat menjejas kesihatan kita dan dengan cara ini bolehlah mengurangkan jualan rokok. Dan pada masa yang sama, kesihatan masyarakat akan terjamin serta mengurangkan kes cancer. Tetapi tindakan ini tidak sahaja tiada membawa apa-apa faedah kepada peniaga rokok, manakala akan menjejas perniagaan mereka dan kos kehidupan mereka. Saya rasa tindakan ini membawa faedah dan juga keburukan kepada pihak-pihak yang berkaitan.

ASHLEY L6A/2012

Posts : 8
Join date : 2012-06-28

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum