50,000 pelatih PLKN Kumpulan 3 mula latihan 9 Sept.

Go down

50,000 pelatih PLKN Kumpulan 3 mula latihan 9 Sept.

Post  Kerh Lai Yan (L6A/2012) on Fri Aug 24, 2012 5:45 pm

KOTA BAHRU 24 Ogos - Kira-kira 50,000 pelatih Kumpulan 3 Siri Ke-9 Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) tahun ini akan mula mengikuti latihan di 81 kem latihan di seluruh negara pada 9 September depan.

Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil berkata, semua bekas pelajar sekolah yang layak menyertai program itu menerima surat masing-masing daripada jabatannya atau melalui laman sesawang atau khidmat pesanan ringkas (SMS) JLKN.

"Dengan penetapan tarikh itu juga memberi peluang kepada mereka untuk menyambut Aidilfitri ini bersama rakan pelatih yang lain di kem masing-masing kerana tarikh tersebut (9 Sept) masih dalam suasana hari raya.

"Terserah kepada komander kem masing-masing untuk mengatur program sambutan hari raya sebagai mengisi aktiviti orentasi dalam kalangan pelatih yang terdiri daripada pelbagai bangsa, budaya dan agama," katanya.

Pada pendapat saya, program PLKN membawa banyak manfaat. Melaluinya remaja dapat menyemai nilai-nilai patriotik yang semakin luntur dalam kalangan remaja pada hari ini. Perubahan masa dan cara hidup pada masa kini menjadikan mereka leka sehingga tidak tahu erti kesusahan dan penderitaan hidup generasi sebelum merdeka.

Bukan itu sahaja, PLKN juga bertindak sebagai satu makanisme bagi pembentukan disiplin diri remaja. Disiplin diri merupakan asas penting bagi sesuatu kejayaan. Masa lapang selepas tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia diisi dengan kegiatan yang berfaedah dan mendisiplinkan diri dengan jadual yang ditentukan. Program ini juga dapat mematangkan fikiran mereka setelah menjalani latihan dan menguji ketahanan mental dan fizikal.

Kerh Lai Yan (L6A/2012)

Posts : 12
Join date : 2012-06-27

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum