Tesis bahasa SMS

Go down

Tesis bahasa SMS

Post  Lixin Lim [U6B] on Wed Jun 08, 2011 5:47 pm

Pensyarah kesan pelajar IPTA terbiasa guna singkatan dalam tugasan

KUALA LUMPUR: Fenomena penggunaan bahasa singkatan SMS dan bahasa sembang siber yang semakin serius mempengaruhi pelajar sekolah turut melanda pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) sehingga ada yang menggunakannya dalam penulisan tesis dan tugasan.

Malah ada pensyarah yang berasa tidak dihormati dan menganggap pelajar bersikap biadap kerana menghantar SMS yang singkat dan tidak formal seolah-olah memandang remeh batasan hubungan antara pensyarah dan pelajar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Secara jelasnya,kadang-kadang kami juga biasa menggunakan bahasa singkatan SMS untuk menulis dan mencatat nota dalam masa yang singkat dan mudah.Tetapi keburukannya banyak mempengaruhi pelajar-pelajar menggunakan dalam kerja sekolah atau peperiksaan dengan secara tidak sengaja.Bagi anda,adakah bahasa singkatan ini tidak patut digunakan oleh kami yang sebagai pelajar?

Lixin Lim [U6B]

Posts : 16
Join date : 2011-05-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Tesis bahasa SMS

Post  Maxwell (L6B/2011) on Thu Jun 09, 2011 5:50 pm

Kalau apabila hendak SMS, sudah tentu bahasa ringkasan boleh digunakan kerana boleh menjimat wang. Tetapi kalau bahasa ringkasan digunakan dalam esei atau untuk menyiapkan kerja rumah adalah tidak patut. Oleh itu, saya rasa pelajar patut lebih berhati-hati apabila mengguna bahasa dalam esei.

Maxwell (L6B/2011)

Posts : 8
Join date : 2011-05-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Tesis bahasa SMS

Post  ChenLinU6B on Wed Aug 31, 2011 7:32 am

Pada pendapat saya ,pelajar tidak harus menggunakan bahasa singkatan SMS ketika sms .Hal ini demikian kerana lama-kelamaan,bahasa kita akan menjadi lemah . Selain itu,pelajar akan menjadikan sebagai satu tabiat .Dengan ini,pelajar akan dengan tidak sengaja menulis bahasa singkatan SMS ketika menyiapkan kerja sekolahnya.Oleh itu, saya rasa pelajar tidak harus menggunakan bahasa singkatan SMS ketika sms dan jangan membiarkannya menjadikan tabiat anda. Smile

ChenLinU6B

Posts : 15
Join date : 2011-05-19

View user profile

Back to top Go down

Re: Tesis bahasa SMS

Post  Lim Wai Mun U6b on Thu Oct 20, 2011 5:40 pm

Saya berasa bahasa ringkas tidak harus digunakan oleh murid-murid kerana mereka akan tidak sengaja mengguna bahasa ini semasa peperiksaan.

Lim Wai Mun U6b

Posts : 9
Join date : 2011-05-21
Age : 25

View user profile

Back to top Go down

Re: Tesis bahasa SMS

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum