Peranan swasta penting bagi Malaysia

Go down

Peranan swasta penting bagi Malaysia

Post  keat sin (U6A) on Sat Aug 14, 2010 9:41 am

KUALA LUMPUR 14 Ogos – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, sektor swasta memainkan peranan penting dalam menjana inovasi, kreativiti dan pelaburan yang diperlukan bagi meningkatkan daya saing global Malaysia serta menyokong matlamat untuk menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi.

"Transformasi sektor swasta sangat diperlukan kerana ekonomi tidak dapat berkembang tanpa komitmen dan penyertaan positif mereka,” katanya semasa menyampaikan ucaptama semasa melancarkan Kongres Ekonomi China di sini hari ini.

Kongres, yang bertajuk “Peranan Komuniti Cina untuk Mencapai Model Baru Ekonomi (MBE) dan Sasaran Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10)”, dianjurkan bersama oleh MCA dan Institut Penganalisisan Strategik dan Penyelidikan Dasar (INSAP).

Najib berkata, perniagaan tidak boleh hanya melihat untuk mendapatkan keuntungan jangka pendek tetapi perlu bersedia untuk mendapatkan keuntungan jangka panjang.

Dalam hubungan ini, katanya sektor swasta perlu berani mengambil risiko dan melabur di dalam industri, produk dan perkhidmatan baharu.

Bagi mencapai matlamat itu, katanya kedua-dua sektor awam dan swasta perlu bekerja bersama-sama dan menggunakan kesemua komuniti yang pelbagai.

"Kita perlu menggalakkan perkongsian tulen antara komuniti bumiputera dan bukan bumiputera.

“Melalui perkongsian yang tulen itu, kita akan mencapai matlamat kita untuk mencapai pengagihan seimbang kekayaan negara,” katanya.

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum