Malaysia Kini Bersiap Sedia Menjadi Hab Pendidikan Serantau

Go down

Malaysia Kini Bersiap Sedia Menjadi Hab Pendidikan Serantau

Post  xiaowen_U6B on Mon Aug 02, 2010 10:33 pm

NILAI, 2 Ogos (Bernama) -- Selepas merancang selama bertahun-tahun, Malaysia kini bersiap sedia untuk menjadi sebuah ekonomi berasaskan pengetahuan bertaraf dunia, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Malah kini, Malaysia telah meletakkan dirinya sebagai negara pengeksport pendidikan ke-11 terbesar dengan anggaran 90,000 pelajar antarabangsa dari lebih 100 negara sedang mengikut pengajian di pelbagai sekolah antarabangsa, kolej dan universiti.

"Sudah tiba masanya melaksanakan apa yang telah dilafazkan, untuk mewujudkan sebuah sistem yang menghormati hak setiap orang bagi memperoleh pembelajaran berkualiti," kata Muhyiddin ketika berucap pada upacara pecah tanah Epsom College, di Bandar Enstek, di sini Isnin.

Turut hadir di majlis itu ialah Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan dan Datuk Seri Tony Fernandes, pemilik AirAsia yang juga merupakan Pengerusi Lembaga Pengarah Epsom College.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata Malaysia kini menjadi destinasi yang semakin popular bagi ramai pelajar antarabangsa dari Asia, Timur Tengah dan Afrika.

"Bagi memastikan bahawa kualiti dikekalkan, semua institusi pendidikan di Malaysia dipantau rapi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan undang-undang lain seperti Akta Pendidikan 1996 dan Akta Institusi Pengajian Tinggi Swasta 1996," katanya.

Beliau berkata Malaysia sentiasa melihat pendidikan sebagai satu daripada langkah penting ke arah pembinaan sebuah negara yang lebih unggul, negara yang dibina pada asas intelek yang subur, dan aspek sosio ekonomi yang produktif serta progresif.

Bagi menunjukkan komitmen kerajaan, Barisan Nasional (BN) memperuntukkan lebih satu perlima daripada bajet tahunan negara ke arah pendidikan dan pembangunan insan, katanya.

"Pada tahun 2009, peruntukan RM47.7 bilion dikhaskan kepada sektor pendidikan. Bagi 2010, kami memperuntukkan 22.7 peratus daripada keseluruhan bajet kerajaan kepada sektor pendidikan," katanya.

Di bawah kepimpinan Perdana Menteri sekarang, Malaysia mengiktiraf pendidikan sebagai satu daripada 12 Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) yang dapat memacu negara agar sebaris dengan negara berpendapatan tinggi, katanya.

"Dalam hubungan ini, kami mengakui bahawa infrastruktur pendidikan dan peluang yang mencukupi, pelaburan yang sewajarnya, dasar serta wadah yang tepat untuk memupuk pembinaan sahsiah adalah isu utama dalam merealisasikan impian Malaysia untuk menjadi sebuah negara maju," katanya.

Beliau berkata terletak di pintu masuk Asia Tenggara, Malaysia telah lama melaksanakan peranannya sebagai hab serantau bagi pendidikan.

Sementara itu, Pengetua Epsom College Stephen Borthwick memberitahu sidang akhbar, kolej itu akan dibina di tapak seluas 50 ekar di Bandar Pendidikan Kuala Lumpur di Bandar Enstek.

"Ini kali pertama kolej ini membuat pelaburan di luar negara asalnya," katanya.

Sejumlah RM140 juta dilaburkan untuk projek ini termasuk pembangunan kampus berharga RM110 juta bagi Epsom College di Malaysia, katanya.

Kolej itu yang dijadual dibuka pada September 2012, menyasarkan 1,050 pelajar dari seluruh Asia, oleh itu membantu mencapai wawasan negara untuk muncul sebagai sebuah hab pendidikan global, katanya.-- BERNAMA

xiaowen_U6B

Posts : 71
Join date : 2009-06-16

View user profile

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum