Krisis bekalan air kritikal

Go down

Krisis bekalan air kritikal

Post  ong poh lee U6B on Mon Aug 02, 2010 3:40 pm

KOTA BHARU 1 Ogos - Krisis bekalan air di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) yang berlarutan hampir setahun lalu, kini kritikal sehingga menjejaskan kelancaran operasi dan perkhidmatan yang ditawarkan di hospital berkenaan.

Pengarah HRPZ II, Datuk Dr. Ghazali Md. Hassan berkata, paling membimbangkan kemungkinan berlaku jangkitan di kalangan pesakit apabila banyak peralatan yang telah digunakan tidak dapat dibersihkan akibat ketiadaan air.

Beliau berkata, wad yang teruk terjejas adalah wad bersalin, kanak-kanak, pesakit kanser, wad diraja dan bilik kelas satu untuk orang kenamaan yang kesemuanya terletak di bangunan lama hospital berkenaan.

Jelasnya, masalah berpunca apabila tekanan air yang dibekalkan oleh Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB) sangat rendah sehingga tidak mampu naik ke tangki simpanan utama untuk disalurkan ke wad-wad.

Katanya, pihak hospital telah pun membelanjakan hampir RM500,000 bagi mengganti saluran paip lama yang sebelum ini dikatakan punca kepada krisis bekalan air, namun masalah tetap berlaku.

Secara purata, jelasnya, setiap pesakit yang dirawat di hospital memerlukan bekalan air sebanyak 200 gelen sehari (757.08 liter).

Tambah beliau, ketika ini terdapat lebih 300 pesakit yang menerima pelbagai rawatan di wad-wad yang terdapat di bangunan lama.

"Wad bersalin sahaja mencatatkan antara 30 hingga 40 kes kelahiran bayi sehari. Bayangkan apabila air tak ada, tak boleh bersih alat-alat kelengkapan dan bayi itu sendiri.

"Implikasinya jika ada rawatan kecemasan, dan paling terjejas masalah nak kawal jangkitan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

ong poh lee U6B

Posts : 79
Join date : 2009-09-10

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum