Kopitiam seluruh negara diragui

Go down

Kopitiam seluruh negara diragui

Post  ypeng(U6A/10) on Sun Jul 25, 2010 12:01 pm

KUALA LUMPUR 24 Julai – Penyediaan makanan berasaskan daging di hampir semua kopitiam di negara ini diragui status halal setelah pengusahanya didapati mendapatkan sijil halal hanya dengan menelefon syarikat yang mengeluarkannya.

Perkara itu didedahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) hasil serbuan dan siasatan berikutan aduan orang ramai.

Pengarah Hab Halal Jakim, Saimah Mukhtar berkata, siasatan pihaknya mendapati syarikat swasta yang mengeluarkan sijil halal itu tidak melakukan pemeriksaan di premis kopitiam terbabit apatah lagi di pusat penyembelihan dan status bekalan daging.

Jelas beliau, sebaliknya syarikat terbabit mengeluarkan sijil halal itu dengan hanya menemu bual pengusaha tersebut melalui telefon sahaja.

Menurutnya, justeru, semua makanan berasaskan daging yang disediakan oleh kopitiam di negara ini diragui status halal.

“Permohonan dibuat melalui telefon... pihak syarikat (halal) itu akan menyoal sama ada mereka menyediakan alkohol atau menyediakan daging babi dan beberapa soalan lain.

“Jika tiada, ia bermakna premis itu layak menerima sijil halal,” katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Akhbar hari ini mendedahkan sebuah kopitiam di Kepong yang diserbu penguat kuasa Jakim selepas dipercayai mendapatkan bekalan ayam daripada sebuah pusat penyembelihan yang tidak diiktiraf.

Saimah berkata, hampir keseluruhan kopitiam di negara ini menggunakan sijil halal dikeluarkan oleh syarikat swasta kerana lebih mudah dan cepat diperolehi.

Beliau memberitahu, sebaliknya jika dipohon daripada Jakim, ia memerlukan pemeriksaan yang menyeluruh daripada restoran sehingga ke pusat penyembelihan.

ypeng(U6A/10)

Posts : 120
Join date : 2010-01-24

View user profile

Back to top Go down

Bayi perempuan sumbing dibuang

Post  ypeng(U6A/10) on Sun Jul 25, 2010 12:04 pm

KUALA LUMPUR 24 Julai - Apakah dosa bayi perempuan ini sehingga tidak diterima oleh ibu bapanya hanya kerana mulutnya sumbing.

Kecacatan itu mengakibatkan si kecil yang tidak berdosa ini dibuang dan mayatnya ditemui di dalam tong sampah.

Bayi yang cukup sifatnya itu ditemui oleh seorang pengutip barangan lusuh di dalam sebuah beg plastik di Flat Sri Kelantan, Bandar Baru Sentul di sini kira-kira pukul 10 malam tadi.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, ketika ditemui, bayi itu yang dipercayai dilahirkan semalam masih bertali pusat.

"Semasa menggeledah tong sampah dia menemui satu bungkusan plastik mencurigakan dan selepas dibuka dia terkejut melihat mayat bayi bersama urinya.

"Hasil siasatan kita dapati bayi berkenaan dilahirkan kurang dari empat jam sebelum dibuang," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Khamis lalu, seorang bayi perempuan ditinggalkan dalam sebuah beg dekat tempat menunggu bas berhampiran Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru.

Namun bayi yang ditemui pada pukul 6.40 pagi itu lebih bernasib baik kerana masih bernyawa ketika ditemui sebelum dibawa ke hospital tersebut.

Zakaria menambah, mayat bayi yang mirip kaum Melayu itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Katanya, polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

ypeng(U6A/10)

Posts : 120
Join date : 2010-01-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum