Pemerdagangan Orang

Go down

Pemerdagangan Orang

Post  keat sin (U6A) on Sat Jul 24, 2010 1:19 pm

Definisi: Pemerdagangan orang bermaksud perekrutan, pengangkutan, pemindahan, pelindungan, penyediaan atau penerimaan seseorang bagi maksud eksploitasi (Seksyen 2 AAO). Di mana modus operandi termasuklah, penggunaan ancaman atau penggunaan bentuk tekanan lain, penculikan, penipuan, kecurangan, penyalahgunaan kuasa, kedudukan berisiko atau rawan, dan memberi atau menerima pembayaran.

Tujuan: untuk mengeksploitasi protitusi, ekploitasi seksual, buruh paksaan, atau khidmat layanan paksa, perhambaan, praktik serupa perhambaan, dan pemindahan organ.

Punca:- Permintaan terhadap tenaga buruh
-Perkhidmatan seksual
-Kemiskinan
-Kekurangan kesedaran kuasa kemasyarakatan

keat sin (U6A)

Posts : 121
Join date : 2009-10-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemerdagangan Orang

Post  S.Teng(U6A/2010) on Wed Aug 25, 2010 7:25 am

PUTRAJAYA 25 Mac – Malaysia berjaya menyelamatkan 1,252 mangsa pemerdagangan manusia dari 18 negara dalam tempoh 2008 hingga Mac 2010.

Daripada 202 kes pemerdagangan manusia yang dilaporkan dalam tempoh itu, 143 kes melibatkan eksploitasi seks, 43 kes perkhidmatan paksa, 11 kes penyeludupan manusia, empat kes penjualan bayi dan satu kes eksploitasi kanak-kanak.

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam berkata, daripada 1,252 mangsa yang diselamatkan, 837 orang merupakan wanita termasuk 57 orang kanak-kanak perempuan bawah umur.

Menurutnya, kerajaan melalui pelbagai agensi penguatkuasaan berjaya menangkap 282 orang berhubung jenayah pemerdagangan manusia.

‘‘Pemerdagangan manusia merupakan jenayah baru dan kita perlu memberi latihan kepada pegawai penguat kuasa, pendakwa dan hakim untuk mengendalikan kes-kes ini.

‘‘Kita akan melancarkan Pelan Tindakan Kebangsaan Antipemerdagangan Orang 2010-2015 pada 30 Mac ini di Parlimen, ia merupakan instrumen untuk mencegah, memulih dan melindungi mangsa pemerdagangan manusia,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan dialog dengan agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan agensi di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu ( PBB) mengenai pelan itu di sini malam tadi.

Dalam pada itu, Mahmood berkata, kerajaan melalui Jabatan Peguam Negara sedang mengkaji sama ada untuk meletakkan jenayah penyeludupan manusia di bawah Akta Antipemerdagangan Orang 2007 atau Akta Imigresen 1959/63.

‘‘Perkara ini sedang diteliti kerana seakan-akan terdapat zon kelabu berhubung kesalahan penyeludupan manusia yang boleh dibezakan dengan pemerdagangan manusia.

‘‘Sebelum ini kita akan mendakwa pesalah penyeludupan manusia atas kesalahan melindungi pendatang tanpa izin, tetapi kita mahu memberi penakrifan yang lebih jelas,” katanya.

Beliau berkata, pesalah di bawah Akta Antipemerdagangan Orang 2007 akan dikenakan denda sehingga RM500,000, penjara 20 tahun atau kedua-duanya sekali.

‘‘Pesalah di bawah Akta Imigresen bagaimanapun hanya akan didenda RM15,000, penjara tiga tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Secara umumnya, pemerdagangan manusia merupakan jenayah yang melibatkan unsur kekerasan, paksaan dan penipuan manakala penyeludupan manusia dijalankan atas persetujuan daripada orang yang diseludup. - Utusan

S.Teng(U6A/2010)

Posts : 153
Join date : 2009-05-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Pemerdagangan Orang

Post  Monna on Sat Sep 11, 2010 5:04 am

"Statistik menunjukkan kira-kira 2.7 juta orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, terbabit dalam kes pemerdagangan manusia di seluruh dunia setiap tahun,"


Monna

Posts : 3
Join date : 2010-09-11
Age : 26
Location : Bintulu, Sarawak

View user profile https://www.facebook.com/mkiaw

Back to top Go down

Re: Pemerdagangan Orang

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum