Tinggal sehelai sepinggang

Go down

Tinggal sehelai sepinggang

Post  ypeng(U6A/10) on Sun Jul 11, 2010 1:47 pm

BESUT 9 Julai - Seorang nenek bersama cucunya tinggal sehelai sepinggang apabila rumah mereka di Kampung Alor Lintang dekat sini musnah dalam kebakaran hari ini.

Ketika kejadian kira-kira pukul 10 pagi, Wan Khadijah Ismail (gambar), 65, bersama Hafizuddin Mat Jak, 16, bertandang ke rumah jiran yang terletak kira-kira 300 meter dari rumah mereka.

Ketika berada di rumah jiran hampir satu setengah jam, seorang jiran yang melalui rumah mangsa ternampak asap keluar berkepul-kepul dari rumah Wan Khadijah lalu memaklumkan kepadanya.

Sebaik sahaja dimaklumkan, mangsa dan cucunya bergegas pulang ke rumah dan mendapati api sudah marak.

Berikutan kejadian itu, semua peralatan rumah termasuk sebuah motosikal di rumah wanita warga emas terbabit musnah terbakar.

Tiga buah jentera bomba bersama sembilan anggota yang diketuai oleh Azmi Che Mat dari Balai Bomba dan Penyelamat Besut bergegas ke tempat kejadian sebaik sahaja dimaklumkan mengenai kejadian itu.

Azmi ketika ditemui berkata, setiba di rumah itu, api sudah marak dan pihaknya mengambil masa kira-kira 20 minit untuk mengawal kebakaran.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Putera, Muhammad Pehimi Yusof yang menziarahi mangsa berkata, bencana yang menimpa ibu tunggal itu sudah dimaklumkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Tambahnya, kerajaan negeri akan berusaha menyediakan sebuah rumah di bawah Program Perumahan Rakyat (PPR) bernilai RM34,000 untuk mangsa dalam tempoh terdekat.

ypeng(U6A/10)

Posts : 120
Join date : 2010-01-24

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum